Ένα θρίλερ στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται ο έλληνας εφοπλιστής, Δημήτρης Κάμπης, εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες στο Ιράν.

Ο εφοπλιστής συνελήφθη τον Ιούλιο από τις ιρανικές Αρχές κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατηγορείται για παραβίαση συμφωνίας που είχε συνάψει με την Εθνική Εταιρεία Δεξαμενόπλοιων του Ιράν ζημιώνοντας το ιρανικό δημόσιο κατά δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Δημοσίευμα, μάλιστα, του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων (24/8/2016) αναφέρει ότι ο 53χρονος εφοπλιστής συνελήφθη επειδή πούλησε παράνομα -όπως ισχυρίζεται- τρία δεξαμενόπλοια που κατείχε από κοινού με την NITC (Νational Iranian Tanker Company) και εισέπραξε 100 εκατομμύρια δολάρια τα οποία ουσιαστικά υπεξαίρεσε από το ιρανικό δημόσιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δημήτρης Κάμπης κατάφερε (άγνωστο με ποιον τρόπο) να ξεφύγει από τις ιρανικές αρχές από τις οποίες κρατείτο και να φιλοξενείται εδώ και μερικές εβδομάδες στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Τεχεράνη.

Μάλιστα, αφού κατέφυγε εκεί, καταγγέλλει «τη δράση παρακρατικών στοιχείων που απειλούν την ζωή του».

Οι δικηγόροι του μιλoύν για σκευωρία και μαζί με τις ελληνικές διπλωματικές αρχές αναζητούν μια λύση για να μπορέσει να επιστρέψει ο πελάτης τους στην Ελλάδα.

Όμως παρά τις προσπάθειές τους, αλλά και αυτές των ελληνικών διπλωματικών αρχών παραμένει μέχρι σήμερα εκεί σε περιορισμό και χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα τα οποία του αφαιρέθηκαν κατά τη σύλληψη του.

Στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών 

Ο 53χρονος εφοπλιστής είχε βρεθεί στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών τουλάχιστον από το 2010 αφού τον κατηγορούσαν πως έκανε λαθρεμπόριο πετρελαίου με τα δεξαμενόπλοιά του. 

Μάλιστα οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι είναι εκπρόσωπος των ιρανικών συμφερόντων είτε δρώντας ως μεταφορέας ιρανικού πετρελαίου ο ίδιος, είτε παίζοντας ρόλο μεσάζοντα μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και άλλου εφοπλιστή.

Τα στοιχεία που έχουν οι αρμόδιες αρχές -και στα οποία έδωσαν αρκετή δημοσιότητα επιτρέποντας σε δημοσιογράφο του Reuters να τα εξετάσει- θεωρήθηκαν επαρκή για το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, όπως και για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προκειμένου να μπει ο Δ. Κάμπης στη «μαύρη λίστα» και να επιβληθούν κυρώσεις και στον ίδιο προσωπικά και στα πλοία που εμφανίζεται να ελέγχει, καθώς και στις επιχειρήσεις με τις οποίες συνδέθηκε είτε με ιδιοκτησιακή, είτε με άλλη στενή επαγγελματική σχέση.

Ο κ. Κάμπης φαίνεται πως ήταν από καιρό στο ραντάρ των Αμερικανών. Το 2012 εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης της Athene Consulting House με έδρα την Αθήνα. Ξαφνικά, λίγους μήνες αφότου φέρεται να προτείνει στον Ρέστη το μεγάλο «deal» για την FBB, γίνεται  εφοπλιστής αγοράζοντας οκτώ δεξαμενόπλοια έναντι 204 εκατ. δολαρίων μεταξύ Αυγούστου και Νοεμβρίου του 2012. Πρόκειται για τα σκάφη Leykothea, Glaros, Nereyda, Ocean Nymph, Seagull, Zap, Ocean Performer και Ulysses I, τα οποία έχουν μπει όλα στη λίστα των Αμερικανών και τα οποία αποτέλεσαν τον στόλο της ναυτιλιακής Impire Shipping Limited με έδρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι αγόρασε τα καράβια για λογαριασμό και με κεφάλαια του Ιράν και κατηγορούν τον Δ. Κάμπη ότι χρησιμοποιεί τις εταιρείες που διαχειρίζεται για να μεταφέρει ιρανικό πετρέλαιο στην Κίνα.

Συμφερόντων του είναι τουλάχιστον άλλη μία ντουζίνα εταιρειών με έδρα το Ντουμπάι και τη Γλυφάδα, όπως πιστεύει το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι πρόκειται για εταιρείες-βιτρίνες και επέβαλαν και σε αυτές κυρώσεις.



Οι ΗΠΑ «ελέγχουν» τις μπίζνες στο Ιράν

Για το πλοίο Glaros τα διαθέσιμα στοιχεία εντοπισμού της θέσης του δείχνουν ότι το φθινόπωρο βρισκόταν στο νησί Λαράκ του Ιράν, όπου εικάζεται ότι φόρτωσε πετρέλαιο για να μεταφέρει στην Κίνα. Το Glaros σήμερα φαίνεται ακινητοποιημένο κοντά στη βάση των εταιρειών του Δ. Καμπή στα Εμιράτα.
Πέρα απ’ αυτό το περιστατικό, συστηματικά, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, μεταφορτωνόταν πετρέλαιο από ιρανικά δεξαμενόπλοια στα πλοία του Δ. Κάμπη.

Η μετάγγιση γινόταν μεσοπέλαγα για λόγους μυστικότητας, ενώ το πετρέλαιο κατόπιν κατευθυνόταν σε κάποιο λιμάνι της Κίνας. Για οποιονδήποτε επιχειρηματία θέλει να δραστηριοποιείται διεθνώς -ειδικά στα ναυτιλιακά- οι κυρώσεις των αμερικανικών αρχών είναι σαν «θανατική καταδίκη» σε ό,τι αφορά τη δυνατότητά του να κάνει δουλειές. Κανείς δεν μπορεί να συνεργαστεί μαζί του. Τα στιγματισμένα πλοία δυσκολεύονται ακόμα και να βρουν λιμάνι που θα τα δεχτεί.

Επιπλέον, άλλη μια κύρωση που προβλέπεται και ελήφθη ήταν το «πάγωμα» όσων περιουσιακών στοιχείων του Κάμπη και των εταιρειών του βρίσκονται στις ΗΠΑ. Η πρώτη απόφαση εναντίον του ελήφθη τον Μάρτιο, ενώ στα τέλη Μαΐου οι Αρχές επέκτειναν τις κυρώσεις και στη Sambouk Shipping με έδρα τα Εμιράτα, κατόπιν πληροφοριών ότι ο Κάμπης μεταβίβασε σε αυτήν την εταιρεία τα πλοία του στόλου του.

Ποια η δραστηριότητα του Κάμπη στη χώρα μας 

Ο 53χρονος οικονομολόγος, νυν εφοπλιστής, Δημήτρης Κάμπης ήταν  ένα πρόσωπο άγνωστο γενικά. Μόνο όταν ανέλαβε θέση ως υψηλόβαθμο στέλεχος στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» έγινε γνωστός σε έναν μικρό κύκλο. Κάποια περίοδο το όνομά του βρισκόταν στη λίστα με τους μετόχους της Telepassport. Στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1998, με γερμανική πρωτοβουλία και υποστήριξη, ο κ. Κάμπης κατείχε περίπου 5,5 εκατ. μετοχές ή το 2,3%.

Στις αρχές του 2007 η ΕΕΤΤ ενέκρινε τη συγχώνευση της Telepassport με τη Lannet του Θωμά Λαναρά – δια της απορροφήσεως της πρώτης από τη δεύτερη.

Η ιστορία που είχε ήδη συνδέσει τον Λαναρά με τις «φούσκες» του 1999 επαναλήφθηκε με το νέο εταιρικό σχήμα της Lannet. Ύστερα από διάφορα ταχυδακτυλουργικά στο ΧΑΑ, η διαπραγμάτευση της μετοχής της διακόπηκε το 2008. Τελικά οδηγήθηκε στην πτώχευση το 2009, αφήνοντας πίσω αναμνήσεις ταλαιπωρίας για 65.000 συνδρομητές της…

Ο Gustav Klimt των «επικηρυγμένων»

Το όνομα του Κάμπη εμφανίζεται στη λίστα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ με τα «χαρακτηρισμένα» και «μπλοκαρισμένα» πρόσωπα.

Στη σχετική κάρτα του OFAC μπορεί κανείς να δει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στον Κάμπη, την αιτία γι’ αυτό, καθώς και ορισμένα προσωπικά στοιχεία, όπως ημερομηνία γέννησης και άλλα γνωστά ονόματα του (a.k.a.). Στο τελευταίο τούτο πεδίο ανακαλύπτουμε κάτι ενδιαφέρον. Ο Δημήτρης Κάμπης είναι επίσης γνωστός με το ψευδώνυμο «Gustav Klimt» που παραπέμπει προφανώς στον γνωστό ζωγράφο. 

Ο λόγος για τον οποίο χρειάζεται ψευδώνυμο δεν είναι σαφής, ούτε είναι ξεκάθαρο αν ο ίδιος το θέλησε ή αν τον «βάφτισαν» άλλοι. Ωστόσο, κάποιοι συνειρμοί γίνονται αυτόματα. Το πιο μεγάλο μυστήριο είναι το γιατί επελέγη ως κωδικό όνομα εκείνο του ζωγράφου που σφράγισε τη βιεννέζικη τέχνη των αρχών του 20ού αιώνα.

Η επιστολή Κάμπη στον Κοτζιά 

Μετά την σύλληψή του στην Τεχεράνη ο 53χρονος εφοπλιστής υπέστη τρία καρδιακά επεισόδια και υπεβλήθη σε αφαίρεση χολής με αποτέλεσμα να νοσηλευθεί φρουρούμενος σε νοσοκομείο της Τεχεράνης.

Οι συνήγοροι του ισχυρίζονται πως παρόλο που αθωώθηκε πριν 45 ημέρες από δικαστήριο της Τεχεράνης για την υπόθεση με την πώληση των δεξαμενόπλοιων η κυβέρνηση του Ιράν αρνείται στον να χορηγήσει στον Κάμπη ταξιδιωτικά έγγραφα ,στερώντας του τη δυνατότητα επιστροφής στην Ελλάδα, παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. 

Μάλιστα έχει σταλεί επιστολή με ημερομηνία 11 Νοεμβρίου 2016 από τον εφοπλιστή στον υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στον οποίο απευθύνει έκκληση να μεσολαβήσει για να επιστρέψει στην Ελλάδα. 

Γράφει χαρακτηριστικά:« Στις 20 Ιουλίου συνελήφθην στην Τεχεράνη και κατασχέθηκε το ελληνικό διαβατήριό μου. Εν συνεχεία αφέθηκα ελεύθερος με εγγύηση και ακολούθως προφυλακίστηκα επί 38 ημέρες στη φυλακή Evin της Τεχεράνης» και συνεχίζει «Με δικαστική απόφαση αφέθηκα ελεύθερος επί εγγυήσει,υποβλήθηκα σε δίκη και μέχρι σήμερα είμαι μεν ελεύθερος αλλά αδυνατώ να φύγω από το Ιράν γιατί έχει το διαβατήριό μου και έχει απαγορευθεί η έξοδός μου από τη χώρα».

Οι εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες στο θρίλερ με την «ιδιότυπη ομηρία» του Έλληνα εφοπλιστή στο Ιράν -σύμφωνα με την Καθημερινή- θα πάρουν την μορφή χιονοστιβάδας, αφού άνθρωποι που τον γνωρίζουν, λένε πως ο Δημήτρης Κάμπης είναι γνώστης πολλών πληροφοριών για όσα συνέβησαν την περίοδο των κυρώσεων στην Τεχεράνη και είναι έτοιμος να σπάσει τη σιωπή του. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης