Ψυχρές αέριες μάζες από τη Βόρεια Ευρώπη κινούμενες νοτιότερα θα επηρεάσουν τη χώρα μας τις επόμενες μέρες, ρίχνοντας αισθητά τον υδράργυρο αρχικά από σήμερα Δευτέρα, συνοδεία ισχυρών ΒΔ ανέμων, και κυρίως προς τα μέσα της εβδομάδας όποτε και αναμένουμε η θερμοκρασία να πέσει έως και 10 βαθμούς κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Από πλευράς φαινομένων δεν αναμένονται ιδιαίτερα έντονες βροχοπτώσεις ή χιονοπτώσεις, εκτός, όμως από την Τρίτη  στις ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, στη Χαλκιδική, στις Κυκλάδες, την Πελ/νησο και την Β. Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται σε χαμηλά υψόμετρα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε την πορεία που ακολουθούν οι αέριες μάζες από τη Βόρεια Ευρώπη προς την Ανατολική Μεσόγειο. Με αποχρώσεις του μπλε διακρίνονται οι αρνητικές θερμοκρασίες σε υψόμετρο περί τα 1.500 μ. Αντιθέτως, σχετικά θερμές αέριες μάζες θα καλύπτουν τη Δυτική Ευρώπη (αποχρώσεις του κίτρινου).

Ήδη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσίας έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, αρχή γενομένης από σήμερα Δευτέρα.Έντονα φαινόμενα θα σαρώσουν μέχρι και αργά το βράδυ το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χιονοπτώσεις σημειώνονται στα ορεινά καθώς και πρόσκαιρα σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας (από τα 500 μέτρα), της κεντρικής Στερεάς, καθώς και σε πιο πεδινές περιοχές στη βόρεια Ελλάδα (ενδεικτικό υψόμετρο 300-400 μέτρα).

Στα λευκά τα ορεινά της Θεσσαλονίκης

Χιονόπτωση σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρα σε περιοχές όπως ο Χορτιάτης, το Φίλυρο, το Ασβεστοχώρι και ο Λαγκαδάς στη Θεσσαλονίκη.Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, τα συνεργεία του δήμου τέθηκαν σε επιφυλακή με τις πρώτες νιφάδες χιονιού που έπεσαν στις εν λόγω περιοχές.

Πού εντοπίζονται προβλήματα

Έντονα προβλήματα σημειώθηκαν και στον δήμο Λαγκαδά λόγω των καιρικών φαινομένων. Συγκεκριμένα, στις δημοτικές ενότητες Βερτίσκου και Σοχού τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης παρέμειναν κλειστά εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης και της γενικευμένης διακοπής ρεύματος.

Κλειστά παρέμειναν σχολεία και στον δήμο Αριστοτέλη στη Χαλκιδική, λόγω χιονόπτωσης. Ο δήμος αποφάσισε να μην λειτουργήσουν τα σχολεία σε Στάγειρα, Στρατονίκη, Νεοχώρι, Παλαιοχώρι, Αρναία, Μεγάλη Παναγιά, Βαρβάρα και Στανό.

Και στη Φλώρινα η θερμοκρασία έπεσε αισθητά, με το θερμόμετρο να δείχνει 0 βαθμούς Κελσίου, στην Καστοριά ο υδράργυρος έπεσε στους 2, στην Κοζάνη στους 3 και στις Σέρρες στους 5 βαθμούς. Χιονίζει επίσης σε περιοχές της Φλώρινας, της Καστοριάς και στα ορεινά των Σερρών.

Βροχή στη Λέσβο

Στο μεταξύ έντονη βροχόπτωση καταγράφηκε στο νησί της Μυτιλήνης.Στην περιοχή του Μεσότοπου και ιδιαίτερα στο οδικό δίκτυο προς την Άγρα εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα. Σύμφωνα με το lesvosnews.gr έχουν προκληθεί κατολισθήσεις από τις έντονες βροχοπτώσεις και σε πολλά σημεία του δρόμου έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Αναλυτικά ο καιρός της Τρίτης 

Την Τρίτη 23 Ιανουαρίου  αρχικά αναμένονται τοπικές νεφώσεις με βροχές κυρίως στην Χαλκιδική, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στην Ανατολική Στερεά και στην Κρήτη. Προς το βράδυ οι νεφώσεις θα αυξηθούν και τα φαινόμενα θα επεκταθούν στη Μακεδονία στη Θεσσαλία, στη Στερεά και στην Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά των παραπάνω περιοχών, καθώς και σε περιοχές της Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο. Η ορατότητα έως και το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη, κυρίως στα ορεινά ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί από -4 έως 8 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια από 1 έως 11, στα νησιά του Ιονίου από 5 έως 11 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 3 έως 8, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 5 έως 12, και στην Κρήτη από 9 έως 12.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες και βορειανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ, με εξαίρεση το Νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, προς το βράδυ όμως θα γίνουν ανατολικοί 4 έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με παροδικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε περιοχές άνω των 500 μέτρων. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 6 έως 9 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με παροδικές βροχές μετά το μεσημέρι, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε περιοχές άνω των 500 μέτρων. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και προς το βράδυ θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 1 έως 8 βαθμούς.

Οι θερμοκρασίες από τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη και για το πρώτο μισό της Τετάρτης είναι ικανές για χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές ( μακριά από τη θάλασσα).

Ηλιοφάνεια αλλά κρύο την Τετάρτη στην Αττική 

Το πρωινό της Τετάρτης δεν φαίνεται να υπάρχει πλέον οργανωμένου τύπου συννεφιά στον νομό Αττικής και ειδικά στο Λεκανοπέδιο των Αθηνών, ικανή να δώσει φαινόμενα , ωστόσο αφήνουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρατηρηθούν νιφάδες και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο( ~200μ) εντός του Λεκανοπεδίου.

Στη συνέχεια θα κυριαρχήσει η ηλιοφάνεια για να ξανακλείσει ο καιρός από το βράδυ στα βόρεια & ανατολικά, χωρίς όμως αξιόλογα φαινόμενα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί(4-6 bf) και στο νότιο Ευβοϊκό πολύ ισχυροί(7bf) , ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί την Τρίτη στην Αθήνα από 5 έως 10 oC και την Τετάρτη από 3 έως 6oC( στα βόρεια 2-3 oC χαμηλότερη).

Πηγές: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ΕΜΥ, Forecastweather 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης