Το νέο βιβλίο του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Γκιουλέκα με τίτλο «Ο Μακεδονικός Αγώνας – Η ένοπλη φάση 1903-1908 – Από τις εφημερίδες της εποχής», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Μένανδρος», παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στη Λέσχη Αξιωματικών, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

«Ταξίδι στο κλίμα της εποχής» χαρακτήρισε το βιβλίο ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, και τόνισε πως χρειάστηκε το μεράκι και η σύνδεση του συγγραφέα με την Ιστορία της Μακεδονίας για να ολοκληρωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισήμανε πως από την ανάγνωσή του, προκύπτουν διδάγματα που έχουν να κάνουν με την εθνική ενότητα την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα, τον δυναμισμό του έθνους και την ικανότητα διαμόρφωσης των κατάλληλων συμμαχιών της Ελλάδας στους Βαλκανικούς Πολέμους.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, είπε για τον Κώστα Γκιουλέκα ότι είναι «ρέκτης και υποδειγματικός συλλέκτης ιστορικού υλικού», ο οποίος στη συνέχεια παραδίδει τη συλλογή στην κοινωνία για χρήση. Για τον Μακεδονικό Αγώνα τόνισε πως ήταν μια «έκλαμψη» και αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης, λέγοντας ότι έχει μεγάλη σημασία να σεβόμαστε όλους αυτούς τους διακανονισμούς, οι οποίοι δεν συνιστούν απλά και μόνο κανόνα του Διεθνούς Δικαίου, αλλά είναι ένας διακανονισμός ο οποίος αγγίζει τις περιοχές που αυτή τη στιγμή είναι οι πιο διακεκαυμένες (Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Συρία, Ιράκ, Μοσούλη).

Ανεξάρτητα από τις μνήμες, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία η σταθερότητα, ο σεβασμός των υφισταμένων συνόρων και του Διεθνούς Δικαίου. «Παράμετρος εθνικής ισχύος είναι η άμυνα της χώρας, η εσωτερική της ασφάλεια, ο σεβασμός των θεσμών της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, η ενίσχυση της οικονομίας, η έξοδος από την κρίση και όχι η ανακύκλωση των κρίσεων για λόγους οι οποίοι μπορούν να είναι συγκυριακοί και μικροί», είπε ο κ. Βενιζέλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καθηγητής του ΑΠΘ Ιάκωβος Μιχαηλίδης, είπε ότι με το βιβλίο του αυτό ο Κώστας Γκιουλέκας εκλαϊκεύει και οπτικοποιεί την επιστημονική γνώση.

«Η Ιστορία δεν είναι ένα μουσειακό είδος, που κάποια στιγμή καταχωρούμε τα γεγονότα τα οποία απλώς μένουν εκεί για να μας θυμίζουν άλλοτε το ένδοξο και άλλοτε ένα ένοχο παρελθόν», σημείωσε ο Κώστας Γκιουλέκας, εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στη συγγραφή του βιβλίου.

Τον πρόλογο στο βιβλίο έχει γράψει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Αθανάσιος Καραθανάσης και παραβρέθηκαν βουλευτές, δήμαρχοι κ.ά..

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης