Πατήστε εδώ για να παραγγείλετε πατάτες Νευροκοπίου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ώρα που οι πολίτες μαζικά ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της zougla.gr με τη στήριξη των Δήμων Νευροκοπίου και Κηφισιάς, για τη διάθεση φθηνής πατάτας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, οι μεσάζοντες και μεγαλέμποροι αρχίζουν εκστρατεία εκφοβισμού των παραγωγών, φοβούμενοι την επέκταση του φαινομένου του κινήματος της πατάτας.

Κάθε ημέρα έρχονται στο φως της δημοσιότητας αποδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο οι μεσάζοντες ήλεγχαν το κύκλωμα της διάθεσης αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές. Συνήθεις πρακτικές, όπως με τη χρήση φουσκωμένων τιμολογίων και «πλαστές» τιμές. Την ίδια ώρα, οι καταγγελίες των παραγώγων είναι πολλές. Μόλις χθες, ο Σάββας Ξανθόπουλος, πατατοπαραγωγός από το Νευροκόπι, κατήγγειλε ότι οι παραγωγοί δέχονται απειλές από μεσάζοντες που τους προειδοποιούν ότι «θα πέσουν ξανά στην ανάγκη τους».«Με απειλούν οι μεσάζοντες» λέει ο κ. Ξανθόπουλος, ο οποίος τονίζει ότι το κίνημα θα συνεχιστεί και ο κόσμος θα αγοράζει φθηνές και καλές πατάτες.

Το «κίνημα της πατάτας» μπορεί να αλλάξει τη δομή του εμπορίου, να αλλάξει τους συναλλακτικούς κανόνες και να φέρει επανάσταση στην αγορά των ειδών διατροφής. Αύριο μπορεί να κάνουμε λόγο για τη «φτηνή πατάτα», για το «φτηνό λάδι» και μεθαύριο η διάθεση σωστών προϊόντων σε χαμηλές τιμές από τους παραγωγούς στον καταναλωτή θα έχει για τα καλά καταγραφεί ως πολιτική κίνηση και μάλιστα με καταλυτική σημασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πάρτι» κερδοσκοπίας των μεσαζόντων

Πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όταν σε μία εποχή δύσκολη για όλους ο απλός καταναλωτής θα μπορούσε να βαστάξει τις σχεδόν υπερδιπλάσιες τιμές των βασικών αγροτικών προϊόντων που φτάνουν στους πάγκους των λαϊκών αγορών και των οπωροπωλείων.

Μεσάζοντες και κερδοσκόποι μεσάζοντες συνεχίζουν το «πάρτι», παρότι τα εισοδήματα των καταναλωτών έχουν καταβαραθρωθεί. «Πάρτι» κερδοσκοπίας και στα σούπερ μάρκετ, αφού οι πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά διαθέτουν πολλά από τα προϊόντα τους σε τιμές διπλάσιες σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε..

Σε πολλές περιπτώσεις, οι χονδρέμποροι δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν αθέμιτα μέσα, όπως καταγγέλλουν οι παραγωγοί, ενώ το «καπέλο» για τους πολίτες είναι τεράστιο. Η διαφορά της τιμής στα αγροτικά προϊόντα μεταξύ παραγωγού και λιανικής πώλησης αγγίζει έως και το 170%!

Ειδικότερα, τα καρότα ξεκινούν από το χωράφι με 0,36 ευρώ το κιλό και φθάνουν στις λαϊκές αγορές κοντά στο 1 ευρώ. Στην ακρίβεια ακολουθεί η ντομάτα, την οποία οι μεσάζοντες αγοράζουν από τους παραγωγούς 0,44 ευρώ/ κιλό και ο καταναλωτής την πληρώνει 1,16 ευρώ το κιλό.

«Υπάρχουν αγρότες που, υπό τον φόβο μήπως δεν διαθέσουν την παραγωγή τους, συμφωνούσαν να συντάσσουν εικονικά τιμολόγια με τους μεσάζοντες». Κάπως έτσι λειτουργούσαν τα κυκλώματα και στην κτηνοτροφία. Οι μεσάζοντες έκοβαν πλασματικά τιμολόγια για 1.000 αρνιά, ενώ αγόραζαν 500 και συμπλήρωναν τον αριθμό ελληνοποιώντας άλλα από την ΠΓΔΜ ή τη Βουλγαρία.

Πάντως, ενδεικτικό της εξοργιστικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, χωρίς την παραμικρή ουσιαστική παρέμβαση εκ μέρους των αρμόδιων μηχανισμών ελέγχου της αγοράς, είναι το γεγονός ότι σε ορισμένα κηπευτικά προϊόντα και φρούτα η διαφορά ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή ανέρχεται μέχρι και στο 170%!

«Το κίνημα της πατάτας είναι το όπιο του αγρότη»

Η προοπτική του κινήματος χτυπά συμφέροντα, γκρεμίζει νοοτροπίες και ξεμπροστιάζει το σύστημα εκμετάλλευσης του παραγωγού και του καταναλωτή. Αν αυτό δεν είναι Πολιτική, τότε τι είναι άραγε Πολιτική.

Τι συνέβη άραγε και ο Περισσός αιφνιδίως αποφάσισε πως το «κίνημα της πατάτας» είναι στάχτη στα μάτια των πολιτών, επιχείρηση των μεγαλοεκδοτών των ΜΜΕ; Μήπως η αδυναμία εκ μέρους του ΚΚΕ να ελέγξει μία μαζική δυναμική καθιστά το εγχείρημα «ταξικό εχθρό»;

Παρακολουθήστε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνομιλία του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου με έναν εκ των βασικών διοργανωτών της «Πρωτοβουλίας της Πιερίας»:

Η zougla.gr έχει έλθει σε επαφή με τους Δήμους Νευροκοπίου και Κηφισιάς, ώστε η διανομή των ποσοτήτων πατάτας εδώ στην περιοχή των γραφείων μας να πραγματοποιηθεί με μέθοδο, πολιτισμένα και οργανωμένα. Οι πολίτες που παρήγγειλαν το προϊόν θα ενημερωθούν με SMS, για να γνωρίζουν την ώρα παραλαβής της παραγγελίας τους το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται. Υπολογίσαμε πως θα πρέπει να εξυπηρετούνται ανά ώρα γύρω στα 200 άτομα, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία, ο συνωστισμός και ο εκνευρισμός. Μπορούμε να καταδείξουμε πως όλα μπορούν να γίνουν πολιτισμένα και αποτελεσματικά.

Εθελοντική προσφορά

Όσοι αναγνώστες της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας επιθυμούν να συνδράμουν εθελοντικά μπορούν να απευθύνονται στο τηλεφωνικό κέντρο και στον αριθμό 2115550500, για να δηλώσουν συμμετοχή. Οι τεχνικοί και οι δημοσιογράφοι της ηλεκτρονικής εφημερίδας αγκάλιασαν εξαρχής αυτήν την πρωτοβουλία και θα είναι παρόντες για τη διασφάλιση της απόλυτης επιτυχίας του εγχειρήματος.

Πληροφορίες για την παραγγελία και για το σημείο παραλαβής

Από τις 08:00 το πρωί οι πατατοπαραγωγοί θα βρίσκονται στο σημείο Κηφισού και Ανθεσμιών, όπου θα διατεθούν τα προϊόντα, και με σειρά προτεραιότητας οι καταναλωτές θα παραλάβουν την ποσότητα, μέσω της ειδικής φόρμας που συμπλήρωσαν στη zougla.gr.

Πώς θα φτάσετε στο σημείο


(Πατήστε πάνω στην εικόνα)

Η διάθεση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα και τον έλεγχο του Δήμου Κηφισιάς μετά και από συνεννόηση με τον δήμαρχο κ. Χιωτάκη.

Κέρδος μας είναι η ικανοποίηση τόσο του καταναλωτή, ο οποίος είναι ανήμπορος, λόγω κρίσης, να ακολουθήσει τη βάναυση λογική των καρτέλ, όσο και του παραγωγού.

Έτσι, η πατάτα, το λάδι, τα δημητριακά, το ρύζι και σιγά σιγά και άλλα μη ευπαθή προϊόντα σε πρώτη φάση αλλά εγνωσμένης ποιότητας, φθάνουν στον καταναλωτή σε απίστευτα χαμηλότερες τιμές.

Παράλληλα, οι παραγωγοί, που εδώ και δεκαετίες καταγγέλλουν σε όλους τους τόνους τον ρόλο των μεσαζόντων, ανακαλύπτουν και αυτοί μία διέξοδο από την αβάστακτη αισχροκέρδεια η οποία τους ταλαιπωρεί. Μία αισχροκέρδεια που τους καταδικάζει σε τιμές πείνας για τα προϊόντα τους, τα οποία βλέπουν να φθάνουν στο ράφι του καταναλωτή με επαυξήσεις που ζαλίζουν.

Οι πολίτες θα μπορούν να προβαίνουν στις παραγγελίες τους μέσω της φόρμας που παρατίθεται.

Η πληρωμή του αντιτίμου θα γίνεται τη στιγμή της διάθεσης του προϊόντος.

Οι τιμές πώλησης ανά κιλό της πατάτας Νευροκοπίου έχουν καθοριστεί αναλόγως της συσκευασίας και είναι οι κάτωθι:

Συσκευασία 10 κιλών = 0,33 ευρώ
Συσκευασία 20 κιλών = 0,32 ευρώ
Συσκευασία 30 κιλών = 0,30 ευρώ

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Πατήστε εδώ για να κάνετε τις παραγγελίες σας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης