Της Άντζελας Πεΐτση

Νέο «σοκ» αναμένεται να πλήξει τον χώρο της δημόσιας υγείας. Στο σχέδιο νόμου για το «παράλληλο πρόγραμμα», η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σάββατο, η κυβέρνηση διά νόμου θέλει να δημιουργήσει «παράλληλες διοικήσεις στα νοσοκομεία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 61 «θεσπίζονται οι διαμεσολαβητές υγείας και καθιερώνονται συντονιστές υπηρεσιών υγείας». Αξίζει να σημειωθεί πως σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν υπάρχει αντίστοιχη μορφή «παράλληλης διοίκησης» σε δημόσια νοσοκομεία.

Την αποκάλυψη-καταγγελία έκανε αποκλειστικά στο zougla.gr o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης.

Αναλυτικά στο εν λόγω άρθρο αναφέρεται:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άρθρο 61 Διαμεσολαβητές Υγείας – Συντονιστές Υπηρεσιών Υγείας

1. Θεσπίζονται οι «Διαμεσολαβητές Υγείας (Δ.Υ.)» µε αποστολή την αρωγή σε ευπαθείς (ευάλωτες και ειδικές) ομάδες του πληθυσμού για άρση των εμποδίων στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας του Δημοσίου Συστήματος. Ως «Διαμεσολαβητές Υγείας (Δ.Υ.)» ορίζονται από τον Υπουργό Υγείας πρόσωπα αναγνωρισμένου κύρους και εμπειρίας που ανήκουν ή προέρχονται από την τοπική κοινωνία ή τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

2. Καθιερώνονται οι «Συντονιστές Υπηρεσιών Υγείας (Σ.Υ.Υ.)» για ευπαθείς (ευάλωτες και ειδικές) ομάδες του πληθυσμού µε καθήκον την κάλυψη των αναγκών υγείας και την παροχή υπηρεσιών υγείας. Ως «Συντονιστές Υπηρεσιών Υγείας (Σ.Υ.Υ.)» ορίζονται από τον Υπουργό Υγείας επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται µε την κοινοτική ή τη δηµόσια υγεία και υπηρετούν σε φορείς ή μονάδες του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας, των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και του ν.δ. 2592/1953, καθώς και άλλων υπηρεσιών υγείας του δηµοσίου ή των εποπτευόμενων και επιχορηγούμενων ολικά ή μερικά από το δηµόσιο φορέων ή μονάδων.

3. Με κοινή απόφαση του υπουργού Υγείας και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού ρυθμίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια επιλογής, το αντικείμενο του έργου, η επιμόρφωση –  κατάρτιση των προσώπων στα οποία ανατίθεται ο ρόλος του «Διαμεσολαβητή Υγείας (Δ.Υ.)» και των «Συντονιστών Υπηρεσιών Υγείας (Σ.Υ.Υ.)» για ευπαθείς (ειδικές και ευάλωτες) ομάδες πληθυσμού.

Παράλληλα, όπως φαίνεται και στη σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ορίζεται: «θέσπιση των Διαμεσολαβητών Υγείας, το ύψος της οποίας δεν προσδιορίστηκε από τον Υπουργό Υγείας».

Σκληρές οι αντιδράσεις για το άρθρο 61

Ο πρώην υπουργός Εργασίας, βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα και στοχοποιώντας τη συγκεκριμένη ενέργεια της κυβέρνησης, δήλωσε αποκλειστικά στο zougla.gr: «Εγκαθιστούν παράλληλους μηχανισμούς διοικήσεων σε όλα τα νοσοκομεία με απόφαση υπουργού και με αδιαφανή κριτήρια. Στήνουν ”λαϊκές επιτροπές”. Πρόκειται για καθαρά ”μηχανισμούς παραεξουσίας” στον χώρο της δημόσιας υγείας».

«Αντί να ενισχύσουν τον πολύπαθο χώρο της δημόσιας υγείας με γιατρούς και νοσηλευτές, αντί να μειώσουν ή να εξαλείψουν τα κενά, διορίζουν ”έμμισθους ημετέρους” στα νοσοκομεία» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα, μιλώντας αποκλειστικά στο zougla.gr, δήλωσε: «Όλα τα είχε το ΕΣΥ, ο φερετζές τού έλειπε. Την ώρα που η κυβέρνηση μειώνει τις εργαστηριακές τιμές από τα επίπεδα του 1991, ρίχνοντάς τες στα επίπεδα του 1980, την ώρα που Έλληνες γιατροί εργάζονται υπό τις αθλιότερες συνθήκες με απαράδεκτους χαμηλούς μισθούς και την ώρα που το ιατρικό επιστημονικό προσωπικό μεταναστεύει στο εξωτερικό, αποτελεί πρόκληση η θέσπιση γραφειοκρατικών θέσεων για τον διορισμό ”κομισάριων”».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης