Θυμίζει ιστορία από τις μελανότερες στιγμές της σταλινικής περιόδου. Συνάμα φέρνει στον νου τον τρόπο με τον οποίο νομιμοφανώς μπορεί κάποιος ή κάποιοι να εξαφανίσουν έναν άνθρωπο και να τον κλείσουν στο ψυχιατρείο αν είναι υπερβολικά ή έστω και λίγο ενοχλητικός. Αυτό συμβαίνει με την υπόθεση του Ηλία Ζαρκάδα ο οποίος την τελευταία εβδομάδα βρίσκεται έγκλειστος στο ψυχιατρείο Βόλου, θύμα μιας υπόθεσης που όπως φαίνεται τον έφερε αντιμέτωπο με κάποιους ισχυρούς της πόλης. 

Αφού μάταια προσπάθησε επί πολύ καιρό να εισπράξει χρωστούμενα χρήματα από κάποιον συνεργάτη του, ο Ηλίας Ζαρκάδας, ειδικός σε θέματα πληροφορικής, αποφάσισε να διεκδικήσει το δίκιο του προκαλώντας την αστυνομία με ηλεκτρονικά μηνύματα (email) που έστειλε στις Αρχές μέσω των οποίων δήλωνε πως ευθύνεται για τον θάνατο πέντε ανθρώπων. Οι διωκτικές αρχές τον συνέλαβαν και τον έστειλαν στον εισαγγελέα, έγινε η δίκη και καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκισης με αναστολή για όλα τα ψευδή που διέρρεε μέσω των email. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή όμως είναι η μία πλευρά της ιστορίας διότι αμέσως μετά, με απόφαση εισαγγελέα, οδηγήθηκε στο ψυχιατρείο Βόλου όπου αποφασίστηκε ο εγκλεισμός του παρά το γεγονός πως, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει με συνέντευξή του στο zougla.gr, δεν είχε κανέναν ιστορικό ψυχιατρικού νοσήματος. Τίποτα δεν ελήφθη υπ’ όψιν. Ο Ζαρκάδας βρέθηκε σε καθεστώς θεραπείας με χάπια και την Παρασκευή που μας έρχεται κλείνει οχτώ μέρες σε κατάσταση εγκλεισμού.

Ο ίδιος ξαναμίλησε στο zougla.gr και περιέγραψε το τι ακριβώς συμβαίνει.

Όμως μιλήσαμε και με γιατρούς του ψυχιατρείου. Δεδομένου του ιατρικού απορρήτου καταφέραμε να αποσπάσουμε την εξής περιγραφή: «Όταν ήρθε ο Ηλίας Ζαρκάδας δεν ήταν καλά. Τώρα έχει αρχίσει να αποκτά συνείδηση. Θα εξέλθει σύντομα από την ψυχιατρική κλινική». Με αυτές τις κωδικές απαντήσεις οι γιατροί περιέγραψαν, η αλήθεια είναι όχι πολύ πειστικά, μία κλινική κατάσταση του Ηλία Ζαρκάδα σημειώνοντας μάλιστα, και μετά από ερώτημα του zougla.gr, ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος όταν παρουσιάστηκε στο νοσοκομείο δεν είχε συνείδηση. Δεν είμαστε γιατροί, ούτε ειδικοί επί της ψυχιατρικής, αλλά εμείς μιλήσαμε με τον άνθρωπο το πρώτο 24ωρο του εγκλεισμού του και το μόνο που διαπιστώσαμε είναι ότι είχε απόλυτη συνείδηση για το που βρισκόταν, τι του έλεγαν και τι θεραπεία του επέβαλαν ενώ απαντούσε σε όλα τα ερωτήματα με πειστικότητα και ειρμό. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακούστε τι μας είπε κατά την πρώτη συνομιλία μας

Σύμφωνα με τον νόμο ο Ηλίας Ζαρκάδας θα έπρεπε να έχει ήδη εξεταστεί από δύο διαφορετικούς γιατρούς οι οποίοι σε συνεργασία θα αποφάσιζαν αν ο άνθρωπος αυτός χρήζει εγκλεισμού ή όχι. Εκ των στοιχείων που διαθέτουμε προκύπτει ότι κλινική και ουσιαστική εξέταση από δύο τουλάχιστον γιατρούς, όπως προβλέπει ο νόμος, δεν είχε ακόμη πραγματοποιηθεί μέχρι και την Τετάρτη 21 Μαρτίου. Αυτά τουλάχιστον υποστηρίζει ο Ηλίας Ζαρκάδας. 

Προκύπτει επίσης πως αν όλα πάνε καλά τότε ο 43χρονος αναμένεται να εξέλθει του ψυχιατρείου την Παρασκευή που μας έρχεται. Αν όλα πάνε καλά. 

Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς πως όλη αυτή η ιστορία αφορά το ποσό των 3.700 ευρώ που του χρωστούσε ένας συνεργάτης του και που δεν κατάφερε ποτέ να εισπράξει. Με λίγα λόγια δεν πρόκειται για κανένα κολοσσιαίο ποσό ή για καμία σημαντική υπόθεση που θα έφερνε τα πάνω-κάτω στην κοινωνία του Βόλου. Πρόκειται για μία προσωπική παρέμβαση στις τοπικές αρχές μέσω της οποίας ο Ηλίας Ζαρκάδας ως θύμα κατέληξε στο ψυχιατρείο. Δεν μας αφορά το δικαστικό μέρος της υπόθεσης και η τιμωρία του Ηλία Ζαρκάδα κατά τον Νόμο. Μας αφορά η περιπέτεια ενός ανθρώπου ο οποίος κατέληξε σε λευκό ψυχιατρικό κελί. 

Πρέπει να λήξει αυτή η ιστορία. Δεν είναι δυνατόν το 2018 να αναβιώνουν στην Ελλάδα καταστάσεις που μας φέρνουν πίσω πάρα πολλές δεκαετίες. Εν πάση περιπτώσει σε αυτή τη χώρα, πέρα από τους νόμους υπάρχει και ένα κοινωνικό μέτρο. Ούτε αριστερό, ούτε δεξιό, ούτε και κεντρώο. Ένα κοινωνικό μέτρο που έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της ανθρώπινης υπόστασης και της αξιοπρέπειας του. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης