Με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, μεταξύ της Διεθνούς Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, του Διεθνούς Οργανισμού Ανάπτυξης και της Διάσκεψης Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης, ολοκληρώνεται στο Ναύπλιο οι εργασίες της γενικής συνέλευσης της Διαμεσογειακής Επιτροπής του Δικτύου Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης.

Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη γενική συνέλευση της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CRPM, Απόστολος Παπαφωτίου, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα μνημόνιο σε όλα τα επίπεδα, που έχει χρηστική σκοπιμότητα και περιλαμβάνει δράσεις και οικονομικά προγράμματα, αποτέλεσμα των συνεδριών που διεξήχθησαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για μια γενική συνέλευση όπου περιφερειάρχες και εκπρόσωποι Περιφερειών από πενήντα Περιφέρειες χωρών της Μεσογείου, συζήτησαν σε πολύ ζεστό κλίμα μια σειρά από ιδιαίτερα σημαντικά θέματα, ενώ στη διακήρυξη έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα αυτή την δύσκολη ώρα, λέγοντας πως «όλοι είμαστε Έλληνες», πως οι Έλληνες δεν είναι μόνοι τους στον αγώνα που διεξάγουν, αλλά ισότιμα μέλη στην Ε.Ε. και στις 19 χώρες της Ευρωζώνης.

Οι πενήντα εκπρόσωποι των Περιφερειών που βρίσκονται στο Ναύπλιο και ακόμα περισσότεροι από 150 εκπρόσωποι που συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης, συζήτησαν για τις πολιτικές μετανάστευσης, την ιθαγένεια και το διάλογο μεταξύ των πολιτισμών και των θρησκειών.

Επίσης συζήτησαν για την επιχειρηματικότητα, την κοινωνική οικονομία, την οικονομία της αλληλεγγύης και τη σχέση τους με την Διασπορά. Ακόμη μίλησαν για την απασχόληση, την κατάρτιση και κινητικότητα των νέων στη Μεσόγειο, αλλά και για τις μακροπεριφερειακές στρατηγικές στη λεκάνη της Μεσογείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Απόστολος Παπαφωτίου εξήγησε ότι γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια – κι εργάζονται ώστε η Μεσόγειος να χαρακτηρίζεται ως μια ενιαία ενότητα, γιατί η Μεσόγειος αποτέλεσε το λίκνο και τη μήτρα πολλών διαφορετικών πολιτισμών, που ποτέ δεν έμειναν στάσιμοι.

Μάλιστα, πρόσθεσε, πως αυτή την δύναμη εργάζονται να αναδείξουν με σκοπό την ενοποίηση της Μεσογείου, η οποία περιλαμβάνει ανθρώπους και κοινωνίες ανεξάρτητα από το χρώμα, το θρήσκευμά τους και την οικονομική τους κατάσταση.

«Να κρατήσουμε και να αναδείξουμε αυτά που μας ενώνουν παραμερίζοντας αυτά που μας χωρίζουν, γιατί είμαστε μια μεγάλη δύναμη 460 εκατ. κάτοικων από χώρες που βρέχονται από την Μεσόγειο κι εργαζόμαστε για να εδραιώσουμε την αντίληψη ότι είμαστε όλοι Μεσόγειοι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η γενική συνέλευση της Διαμεσογειακής Επιτροπής του Δικτύου Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης, ολοκληρώνεται το Σάββατο με επίσκεψη των συμμετεχόντων στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, προκειμένου να γνωρίσουν τη βάση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού που αποτέλεσε και την βάση του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης