Κλείνει σήμερα ο κύκλος των συζητήσεων στον Άρειο Πάγο για το «καυτό» θέμα της έκδοσης του Τούρκων αξιωματικών που έφτασαν στη χώρα μας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, το περασμένο καλοκαίρι.

Μετά τα δύο εισαγγελικά «όχι» που ακούστηκαν στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, υπό διαφορετικές συνθέσεις, στην έκδοση των τεσσάρων Τούρκων αξιωματικών, είναι κρίσιμη η εισήγηση του εισαγγελέα για τους τελευταίους τέσσερις εκζητούμενους στρατιωτικούς. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον αν υπάρξει ταύτιση των απόψεων που θα εκφράσουν τρεις διαφορετικοί ανώτατοι εισαγγελείς ή αν στην τρίτη και τελευταία συνεδρίαση υπάρξει διαφοροποίηση. Μία ενδεχόμενη σύμπλευση των τριών εισαγγελέων εκτιμάται πως δύσκολα θα μπορέσουν να αγνοήσουν οι ανώτατοι δικαστές που θα κρίνουν το αίτημα έκδοσης της Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται πως στις αγορεύσεις τους οι εισαγγελείς Βασιλική Θεοδώρου και Χαράλαμπος Βουρλιώτης τάχθηκαν κατά της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών επικαλούμενοι τον κίνδυνο να μην τύχουν δίκαιης δίκης στη γειτονική χώρα αλλά και την μεγάλη πιθανότητα ίσως και βεβαιότητα να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελισμούς , χωρίς να αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο άμεσου κινδύνου της ζωής τους αν τελικά επανέλθει η θανατική ποινή στην Τουρκία.

Σε περίπτωση πάντως που απορριφθεί από τον Άρειο Πάγο το αίτημα έκδοσης η υπόθεση θα κλείσει εδώ. Σε αντίθετη περίπτωση , όμως, που το Ανώτατο Δικαστήριο δεχθεί κάποια ή το σύνολο των αιτημάτων τότε τον τελευταίο λόγο θα έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης