Του Μιχάλη Παπανίδη

Τραγική η κατάσταση 397 χιλιάδων ανθρώπων που έχουν υποβάλλει τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση, έχουν βγει από την αγορά εργασίας και δεν λαμβάνουν σύνταξη. Χρόνια ολόκληρα προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς εισόδημα και αξιοπρέπεια περιμένοντας να αποφασίσει το ασφαλιστικό σύστημα να τους αποδώσει όσα δικαιούνται, πλήρωσαν μια ζωή και έχουν απόλυτη ανάγκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι 275 χιλιάδες από αυτούς είναι σε απόλυτο αδιέξοδο καθώς δεν λαμβάνουν κύρια σύνταξη, ούτε βεβαίως και επικουρική. Άλλοι 122 χιλιάδες στερούνται της επικουρικής σύνταξης. Φαινομενικά είναι σε καλύτερη κατάσταση, αλλά έχουν μειωμένο εισόδημα σε κρίσιμες εποχές.

Το καλύτερο είναι ότι τόσο ο ΕΦΚΑ, όσο και το ΕΤΕΑΕΠ (ενιαίο ταμείο επικουρικών) εμφανίζουν πλεονάσματα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία βεβαίως στερούν από ανθρώπους που τα έχουν απόλυτη ανάγκη.

Ειδικότερα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Τόσο ο ΕΦΚΑ, όσο και το ΕΤΕΑΕΠ (ενιαίο ταμείο επικουρικών) εμφανίζουν πλεονάσματα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία βεβαίως στερούν από ανθρώπους που τα έχουν απόλυτη ανάγκη
Στις 275.000 ανέρχονται οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο διοικητής του ΕΦΚΑ, κος Θανάσης Μπακαλέξης, σε συνεδρίαση σε ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία λαθροχειρία σε σχέση με την κατηγορία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννη Βρούτση για 200.000 fake συντάξεις. Θα δοθούν 50.000 νέες κύριες συντάξεις μέχρι τον Ιούνιο του 2018, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο κ. Μπακαλέξης δήλωσε πως θα γίνουν και άλλες τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.

Όσον αναφορά για το φαινόμενο της μείωσης των δαπανών για τις νέες συντάξεις, ο ίδιος ανέφερε πως εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι αφαιρέθηκαν εκκρεμείς συντάξεις λόγω αφαίρεσης «σαβούρας» αιτημάτων ασφαλισμένων.

Ο κ. Μπακαλέξης δήλωσε πως σήμερα δημοσιεύτηκε η εγκύκλιος για διαδοχική ασφάλιση. Ο ίδιος τόνισε πως από 1/1/2019 όλα τα στοιχεία θα είναι στο ίδιο αρχείο και θα διευκολυνθεί η απόδοση διαδοχικής σύνταξης.

Σύμφωνα με το διοικητή του ΕΦΚΑ, έχουν εκδοθεί εκδοθεί 10.000 οριστικές συντάξεις με βάση το νέο νόμο (σ.σ. Με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου ο οποίος έχει τεθεί σε ισχύ από 13/5/2016).
Από εδώ και πέρα θα βγουν πολύ περισσότερες, τόνισε ο ίδιος. Το 70% των ήδη καταβαλλομένων συντάξεων έχει επαναϋπολογισθεί.

Επικουρικές: Πλεόνασμα 123 εκατ. ευρώ και 122 χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις

Πλεόνασμα 123 εκατ. ευρώ παρουσιάζει ο κλάδος της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα στη Βουλή, ο διοικητής του ΕΤΕΑΕΠ, κ. Θανάσης Καποτάς.

Ωστόσο, στις 122.000 φτάνουν οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις με κόστος εξόφλησης γύρω στα 330 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο ίδιος, χωρίς να κάνει καμία πρόβλεψη για το πότε θα αποδοθούν στους δικαιούχους τους.

Στα 549 εκατ. ευρώ φτάνει το πλεόνασμα στον κλάδο εφάπαξ. Τα εκκρεμή εφάπαξ θα αποδοθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2018, τόνισε.

Στα 2,3 δισ. ευρώ ανέρχεται το αποθεματικό του κλάδου επικουρικής , σύμφωνα με τον Θ. Καποτά.
Στα 2.5 δισ. ευρώ φτάνει το αποθεματικό του κλάδου του εφάπαξ , δήλωσε ο ίδιος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης