Τουλάχιστον 340 εκατ. ευρώ θα χάσει φέτος το δημόσιο ταμείο από τη μη φορολόγηση των καταλυμάτων οικονομίας διαμοιρασμού, δηλαδή των ακινήτων που παρέχονται μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες (τύπου Airbnb) σε ξένους τουρίστες και επισκέπτες.

Αυτό έδειξε μελέτη της Grant Thornton που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη μελέτη με τίτλο «Η φοροδοτική δυνατότητα των ξενοδοχείων και δυνατότητα αξιοποίησης της οικονομίας του διαμοιρασμού για την φορολογική εξομάλυνση του κλάδου», o συνολικός τζίρος της οικονομίας διαμοιρασμού αναμένεται να αγγίξει φέτος τα 1,7 δισ. ευρώ.

Και ενώ υπάρχει ήδη το θεσμικό πλαίσιο για την καταχώρηση στων ακινήτων που προσφέρονται προς ολιγοήμερη ενοικίαση και τη φορολόγηση των εισοδημάτων, δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού ανέφερε πως με βάση ενημέρωση από το οικονομικό επιτελείο, η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ενεργοποιεί το νέο θεσμικό πλαίσιο πρόκειται να υπογραφεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, ο υψηλός βαθμός υποκατάστασης μεταξύ ξενοδοχείων και καταλυμάτων οικονομίας διαμοιρασμού σε συνδυασμό με το φαινόμενο της άνισης φορολογικής μεταχείρισης, προκαλεί στρεβλώσεις στον μεταξύ τους ανταγωνισμό, κυρίως σε επίπεδο τιμών.

Ταυτόχρονα, η αγορά δεν λειτουργεί αποτελεσματικά και δημιουργούνται αντικίνητρα παραγωγικότητας και βελτίωσης των προσφερόμενων αγαθών.

Στο πλαίσιο της φοροδοτικής ικανότητας των ελληνικών ξενοδοχείων η μελέτη σημειώνει ότι στο ξενοδοχειακό προϊόν στην Ελλάδα παρατηρείται η μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση σε σύγκριση με εκείνο των υπολοίπων ανταγωνιστριών χωρών στον τομέα του τουρισμού.

Ειδικότερα υπογραμμίζεται ότι η υπερφορολόγηση των ξενοδοχείων οδηγεί σε υψηλότερες τελικές τιμές κατά 2,20% έως 6,77% .

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας κ. Γιώργος Τσακίρης αναφερόμενος στα συμπεράσματα της μελέτης τόνισε ότι: «η οικονομία του διαμοιρασμού έχει πάψει να αποτελεί μια εναλλακτική δραστηριότητα, αλλά συνιστά μία παράλληλη με τον αδειοδοτημένο τομέα μεγάλη οικονομική δραστηριότητα, με τεράστιο πλέον τζίρο.

Μπροστά στη νέα αυτή πραγματικότητα οφείλουν να δράσουν επαγγελματίες και Πολιτεία η οποία οφείλει να διασφαλίσει την συνταγματικά κατοχυρωμένη ισότητα μεταξύ των πολιτών, όσον αφορά στην ίση κατανομή των βαρών και κατά συνέπεια στην φορολόγηση αυτής της δραστηριότητας. Δεν είναι δυνατόν να εξακολουθούν να υπάρχουν φορολογούμενοι δύο ταχυτήτων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης