Η νέα ημερομηνία δημοπράτησης του αεροδρομίου Καστελλίου που ορίστηκε για την 30η Σεπτεμβρίου 2016 είναι καταληκτική και τελευταία, δίνουμε πίστωση χρόνου στο αρμόδιο υπουργείο και στην κυβέρνηση, ευελπιστώντας αυτή τη φορά να υπάρξει θετική εξέλιξη για την δημιουργία του νέου αεροδρομίου, τονίζει το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Μινώα Πεδιάδας, μετά από πρόταση του δημάρχου Ζαχαρία Καλογεράκη.

Παράλληλα, αναφέρει ότι «σε διαφορετική περίπτωση ξεκινούμε μια ευρεία ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και πολιτών, προκειμένου ν’ απαλλαγεί η περιοχή του Καστελλίου από αυτή την ιδιότυπη «ομηρία» της κατασκευής του νέου αεροδρομίου στην περιοχή μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου που εκδόθηκε απόψε, αναφέρεται στο ιστορικό της εξαγγελίας του αεροδρομίου Καστελίου σημειώνοντας: «Το 2003 με απόφασή της, η τότε κυβέρνηση, ανακοίνωσε τη δρομολόγηση, με μελέτη κατασκευή και σύμβαση παραχώρησης, για την δημιουργία νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι Πεδιάδας, ένα έργο που θα αποτελούσε την κύρια πύλη εισόδου και βάση για την παραπέρα τουριστική ανάπτυξη στο νησί μας.

»Ο δήμος μας επιλέχτηκε για να φιλοξενήσει αυτό το μεγάλο εθνικής εμβελείας έργο υποδομής, επηρεάζοντας και επαναπροσδιορίζοντας αναμφίβολα τα μέχρι τότε περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα της περιοχής, όπως συμβαίνει εξάλλου σε κάθε μεγάλο έργο.

»Δυστυχώς, προσθέτει, από το 2003 και για 13 χρόνια, το έργο αν και έχει εξαγγελθεί από 5 πρωθυπουργούς και περίπου 15 υπουργούς Υποδομών, παραμένει ακόμη στην φάση της δημοπράτησής του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη σημειώνει ότι «η περιοχή μας παραμένει όλα αυτά τα χρόνια σ’ ένα καθεστώς ιδιότυπης «ομηρίας» στα πλαίσια των ανακοινώσεων υλοποίησης ή μη του έργου, σταματώντας κάθε αναπτυξιακή δραστηριότητα στην περιοχή, σε επίπεδο αναβάθμισης και ενίσχυσης της πρωτογενούς παραγωγής, της δόμησης, καθώς και στις μεταβιβάσεις ακινήτων μέσω αγοροπωλησιών».

Τροχοπέδη στην ανάπτυξη οι καθυστερήσεις

Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Μινώα Πεδιάδος «κάθε προσπάθεια ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή περιορίζεται από το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει δημοπρατηθεί το νέο αεροδρόμιο. Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες έχει μέσω ΦΕΚ κηρυχτεί η περιοχή που είναι οριοθετημένο το νέο αεροδρόμιο και οι κόμβοι σύνδεσής του με του οδικούς άξονες, προς απαλλοτρίωση σταματώντας οριστικά την οποιαδήποτε δραστηριότητα στην εν λόγο περιοχή».

Στην συνέχεια, αφού τονίζει πως κάθε μεγάλο έργο έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές συνέπειες από την κατασκευή και τη λειτουργία του προσθέτει «δυστυχώς, στην περίπτωσή μας η αναμονή της κατασκευής έχει επηρεάσει αρνητικά την τοπική οικονομία».

Επίσης, αναφέρεται στην πρόσφατη παρουσία και ενημέρωση από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη στο Καστέλλι, όπου παρουσίασε τη νέα φιλοσοφία της πολιτικής ηγεσίας, θέτοντας μια άλλη αντίληψη για το ρόλο της τοπικής κοινωνίας και του κράτους στο έργο με την παρουσίαση των νέων επικαιροποιημένων τευχών δημοπράτησης, θέση που μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους, δεσμεύτηκε παράλληλα, για την δημοπράτηση του έργου στις 6 Μαΐου 2016.

Επίσης, αναφέρει πως «δυστυχώς αντί της ανωτέρω ημερομηνίας είχαμε μια νέα παράταση για τις 27 Ιουνίου 2016 και στην συνέχεια εξαγγέλλετε νέα παράταση για τα τέλη Ιουλίου. Πληροφορηθήκαμε, όμως, ότι μετά από αίτημα των εταιρειών που επίκειται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, η νέα ημερομηνία δημοπράτησης ορίστηκε την 30η Σεπτεμβρίου 2016».

Ακολούθως, το δημοτικό συμβούλιο υπογραμμίζει ότι «οι συνεχείς αναβολές σε συνδυασμό με τα 13 (δεκατρία) χρόνια στασιμότητας του έργου, οδηγούν τους φορείς και τους πολίτες της περιοχής μας να πιστεύουν ότι το σήριαλ την κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι δεν έχει τέλος, με την ομηρία της περιοχής να συνεχίζεται, με ότι αυτό σημαίνει για τον τόπο μας, τους πολίτες και την Κρήτη».

Εξάλλου, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Μινώα Πεδιάδας, καλεί τους φορείς της Κρήτης, της περιφερειακής ενότητας του Ηρακλείου, του πολίτες και δημότες της περιοχής μας, σε μια κοινή απόφαση, θέση και στάση αναφέροντας: «Η νέα ημερομηνία δημοπράτησης που ορίστηκε την 30η Σεπτεμβρίου 2016 είναι καταληκτική και τελευταία, δίνουμε πίστωση χρόνου στο αρμόδιο υπουργείο και στην κυβέρνηση, ευελπιστώντας αυτή τη φορά να υπάρξει θετική εξέλιξη για την δημιουργία του νέου αεροδρομίου. Σε διαφορετική περίπτωση ξεκινούμε μια ευρεία ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και πολιτών, προκειμένου ν’ απαλλαγεί η περιοχή του Καστελλίου από αυτή την ιδιότυπη «ομηρία» της κατασκευής του νέου αεροδρομίου στην περιοχή μας. Η περιοχή δεν μπορεί να αντέξει άλλο την ιδιότυπη ομηρία, ας επιλέξουν τελικά νέο τόπο και χώρο για την εγκατάσταση του νέου αεροδρομίου.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι το έργο της κατασκευής του νέου αεροδρομίου, όπως και κάθε μεγάλο έργο δεν θα πρέπει και δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης, αλλά απαιτεί μια ευρεία συνεννόηση και διακομματική συναίνεση και συνεργασία όλων των φορέων γιατί το συγκεκριμένο έργο δεν αφορά μόνο την περιοχή μας, αλλά την Κρήτη ολόκληρη.

Ακόμη, αναφέρει ότι στα πλαίσια της συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας και το ρόλο της, όπως παρουσιάστηκε από τον αρμόδιο υπουργό, έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας, τις οποίες και περιμένουμε να γίνουν αποδεκτές.

«Με βάση τα ανωτέρω, προχωρούμε στην ενημέρωση των φορέων και των πολιτών και αναμένουμε την 30η Σεπτεμβρίου 2016. Ημερομηνία κατά την οποία το σήριαλ της δημοπράτησης και κατασκευής του νέου αεροδρομίου θα σταματήσει είτε θετικά είτε αρνητικά. Επιπροσθέτως, επιφυλασσόμεθα, για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας» καταλήγει το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Μινώα Πεδιάδας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης