Διαδικασίες «εξπρές» για την έκδοση πιστοποιητικών θανάτου εφαρμόζουν οι γιατροί του νοσοκομείου Σάμου, για τους άτυχους πρόσφυγες που βρίσκονται νεκροί στις ακτές του νησιού, με παράνομη και αυθαίρετη, όμως, διαδικασία πιστοποίησης, όπως καταγγέλλει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία.

Σύμφωνα με την ΕΙΕ, «αυθαίρετες διαδικασίες πιστοποίησης θανάτου προσφύγων καταγράφονται στη Σάμο, έπειτα από προτροπή της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου του νησιού». Όπως αναφέρει, «η διοίκηση του νοσοκομείου της Σάμου φέρεται να έχει εκδώσει έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο προτείνει αυθαίρετες και ψευδείς πιστοποιήσεις θανάτου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, «φέρεται να τηρεί μία διαδικασία κατά την οποία προτείνεται σε συγγενείς των θυμάτων να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν επιθυμούν νεκροτομή και ότι η αιτία του θανάτου του συγγενή τους ήταν ο πνιγμός».

Η ΕΙΕ καταγγέλλει ότι τα πιστοποιητικά εκδίδονται από παιδίατρους και παθολόγους με αιτία θανάτου «πνιγμός στη θάλασσα» ενώ σε περίπτωση που οι συγγενείς των μεταναστών αρνούνται να υπογράψουν μία τέτοια δήλωση και θέλουν νεκροτομή, αυτή θα διενεργείται από τους χειρουργούς του νοσοκομείου.

 Η διαδικασία -σημειώνει – είναι πλήρως αυθαίρετη και «ηθικά απαράδεκτη καθώς καλεί εξαθλιωμένους ανθρώπους να υπογράφουν για την αιτία θανάτου του συγγενή τους έτσι ώστε να γίνονται συμμέτοχοι σε μία πλήρως έωλη διαδικασία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης