Tην άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των πολιτών, ζητούν έξι διευθυντές Κλινικών και οι δύο πρόεδροι των συλλόγων γιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, μετά το πρόβλημα της περικοπής δαπανών για δεδουλευμένες εφημερίες.

Η κατάσταση οξύνθηκε στα μέσα της εβδομάδας μετά και την απόφαση του συλλόγου των ειδικευομένων ιατρών (με εξαίρεση δύο – τρεις κλινικές) να απέχουν και από τις εφημερίες, με σοβαρές επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών είτε στα Επείγοντα είτε στις κλινικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση του υπουργείου Υγείας, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ τον περασμένο Μάρτιο, προβλέπει μειωμένες δαπάνες για εφημερίες γιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με αποτέλεσμα να μην επαρκούν οι πιστώσεις για δεδουλευμένες εφημερίες του Ιανουαρίου (μείωση 17%), του Φεβρουαρίου – Μαρτίου (μείωση 13%) ενώ κανονικά θα εξοφληθούν οι επιπλέον εφημερίες για την ίδια περίοδο, με το πρόγραμμα εφημεριών του Απριλίου να προβλέπει και νέες μειώσεις των δαπανών.

Σημειώνεται πως οι εφημερίες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, για την ίδια περίοδο, έχουν εξοφληθεί κανονικά αφού οι πιστώσεις εφημεριών για το ΓΝΛ δεν έχουν μειωθεί ουσιαστικά (παρά την εφαρμογή των εναλλάξ εφημεριών) σε αντίθεση με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το οποίο «έλαβε από το υπουργείο Υγείας, ποσό σχεδόν ανάλογο με το αίτημα που υπέβαλε η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας» όπως σημείωναν στην «Ε» συνδικαλιστές των γιατρών.

Η ένταση όμως στη σχέση των γιατρών, τα τελευταία χρόνια, είτε με τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ είτε με τη διοίκηση του ΠΝΛ έχει δημιουργήσει εδώ και καιρό ένα εκρηκτικό κλίμα που σε συνδυασμό με τις σαφείς πολιτικές επιλογές (μείωση λειτουργικών δαπανών, ελλείψεις υλικών, σκανδαλολογία, ανεπαρκής σχεδιασμός, κ.λπ.) έχει ως αποτέλεσμα τη διαρκή υποβάθμιση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και κατ επέκταση τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Το τελευταίο δίμηνο για παράδειγμα με αφορμή την κινητοποίηση των Αναισθησιολόγων για τις απλήρωτες εφημερίες, ο χειρουργικός τομέας του ΠΝΛ ουσιαστικά «πάγωσε» και τα μόνο χειρουργεία που γινόταν ήταν στο πλαίσιο των εφημεριών, με τους πολίτες απογοητευμένοι να αναζητούν λύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα με την επίσχεση εργασίας και των ειδικευομένων γιατρών του ΠΝΛ (με εξαίρεση όπως προαναφέρθηκε τρεις κλινικές στις οποίες εργάζονται κανονικά) η κατάσταση έχει επιδεινωθεί με τα στελέχη του υπουργείου Υγείας αλλά και την πολιτική του ηγεσία, να αρκούνται στο ρόλο του απλού παρατηρητή και ο πολίτης να μην βρίσκει το δίκιο του.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Στην επιστολή, που υπογράφουν ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Ευάγγελος Αθανασίου, ο διευθυντής της Αναισθησιολογικής κλινικής Γεώργιος Βρετζάκης, ο διευθυντής της Αγγειοχειρουργικής κλινικής Αθανάσιος Γιαννούκας, ο διευθυντής της Ορθοπεδικής κλινικής Κωνσταντίνος Μαλίζος, ο διευθυντής της Ουρολογικής κλινικής Μιχαήλ Μελέκος, ο διευθυντής της Νευροχειρουργικής κλινικής Κωνσταντίνος Φουντάς, η πρόεδρος του Συλλόγου μελών ΔΕΠ Ευτυχία Καψαλάκη και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, αναφέρονται τα εξής: «Από εβδομάδων οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας εξαιτίας της άρνησης της Διοίκησης του νοσοκομείου να εξοφλήσει τα δεδουλευμένα των μηνών Ιανουαρίου – Απριλίου.

Κατά τις παρελθούσες εβδομάδες οι εφημερεύοντες ιατροί, ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι κάλυπταν τις επείγουσες ανάγκες και το τμήμα επειγόντων περιστατικών με αποτέλεσμα να μην υπάρχει άμεσο πρόβλημα ασφαλείας στην αντιμετώπιση των θυμάτων των τροχαίων και των λοιπών ατυχημάτων παρά μονό ταλαιπωρία και καθυστερήσεις, παράλληλα με την ουσιαστική αναστολή της λειτουργίας του νοσοκομείου στην αντιμετώπιση των χρονίως πασχόντων.

Από 01-05-2012 οι ειδικευόμενοι Ιατροί του Νοσοκομείου, αφού εξάντλησαν τα περιθώρια διαβούλευσης, αποφάσισαν, όπως έχουν νόμιμο δικαίωμα, να απέχουν και από τις εφημερίες και το Τμήμα επειγόντων. Χωρίς την παρουσία των ειδικευόμενων η λειτουργία της κλινικής είναι πρακτικά αδύνατη. Οι εφημερεύοντες ειδικοί δεν επαρκούν καν να επανδρώσουν τις απαραίτητες θέσεις εργασίας με αποτέλεσμα να δημιουργείται άμεσος κίνδυνος για την ζωή και την ασφάλεια τόσο των νοσηλευόμενων ασθενών όσο και των προσερχομένων στο ΤΕΠ.

Με δεδομένο ότι η διοίκηση του νοσοκομείου δεν προέβη σε καμιά ενέργεια για τη λύση του αδιεξόδου στο οποίο περιήλθε το νοσοκομείο και με δεδομένο τον άμεσο κίνδυνο θανάτου ή σοβαρής βλάβης ασθενών, παρά τη δική μας θέληση, και με αποκλειστική αιτία την αδυναμία της διοίκησης να επιληφθεί, είμαστε αναγκασμένοι να σας ενημερώσουμε και να ζητήσουμε την άμεση, εντός των επομένων ωρών, παρέμβαση σας για την διαφύλαξη της υγείας και της ασφάλειας του πληθυσμού της Θεσσαλίας» καταλήγει η επιστολή.

Εφ. Ελευθερία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης