Έπειτα από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, το ΔΣ του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας αποφάσισε τη χορήγηση αναισθησίας σε παιδιά, αφού προηγουμένως είχε καταγγελθεί στην ανεξάρτητη Αρχή ότι το εν λόγω νοσοκομείο, κατ’ επανάληψη, είχε αρνηθεί τη χορήγηση αναισθησίας σε προγραμματισμένα χειρουργεία παιδιών, με αιτιολογία την έλλειψη εκπαίδευσης και την αδυναμία τήρησης των οδηγιών που προβλέπονται.

Αποτέλεσμα της άρνησης του χειρουργικού τμήματος του νοσοκομείου ήταν η αύξηση της ταλαιπωρίας των μικρών ασθενών και των οικογενειών τους και η μεταφορά τους σε νοσοκομεία άλλων πόλεων για να μπορέσουν να χειρουργηθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Συνήγορος ζήτησε τη γνώμη του νοσοκομείου και τις έγγραφες απόψεις του αναισθησιολογικού τμήματος ως προς το θέμα ωστόσο η διοίκηση του νοσοκομείου δεν έλαβε θέση για το πρόβλημα, ούτε πήρε μέτρα για την επίλυσή του.

Ο Αρχή επανήλθε ζητώντας από τη διοίκηση να ενεργήσει ώστε να υπάρξει εσωτερική συνεννόηση των τμημάτων του νοσοκομείου και να μην προγραμματίζονται χειρουργεία που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Μάλιστα, σημείωσε ότι δεν υπήρξε και καμία άλλη θετική εξέλιξη στο θέμα των χειρουργείων, μολονότι έγγραφο της διευθύντριας του αναισθησιολογικού τομέα πληροφορούσε ότι οι συνθήκες, πλέον, είχαν αλλάξει και ο τομέας της ήταν σε θέση να παρέχει την προβλεπόμενη από τις οδηγίες παιδιατρική αναισθησία.

Επιπλέον, ο Συνήγορος του Πολίτη παρατήρησε ότι για δεύτερη φορά στο ίδιο νοσοκομείο δεν διερευνώνται σωστά οι καταγγελίες των πολιτών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία εντοπισμού των προβλημάτων και λήψης των κατάλληλων μέτρων, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ύστερα από αυτή την παρέμβαση της Αρχής, το ΔΣ του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας αποφάσισε τη χορήγηση αναισθησίας σε παιδιά, προκειμένου να αποφευχθεί εφεξής η οικονομική και ψυχική ταλαιπωρία των μικρών ασθενών και των οικογενειών τους, που αναγκάζονται να αναζητήσουν άλλο νοσοκομείο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης