Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Καθημερινό φαινόμενο αποτελούν πλέον οι ένοπλες ληστείες σε διάφορες περιοχές της χώρας και ειδικά στο κέντρο των Αθηνών και στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολίτες και καταστηματάρχες έρχονται συχνά αντιμέτωποι με κακοποιούς οι οποίοι για μερικά ευρώ δεν διστάζουν να προτάξουν το όπλο τους και, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και να πυροβολήσουν. 

Την ίδια ώρα ο μειωμένος αριθμός αστυνομικών και η διόγκωση του εγκλήματος κάνουν το έργο των δραστών ακόμα πιο εύκολο μετατρέποντας τη ζωή των πολιτών σε εφιάλτη.

Έναν τέτοιο εφιάλτη βίωσε χτες το βράδυ και μία υπάλληλος πρακτορείου ΟΠΑΠ που βρίσκεται επί της λεωφόρου Γρηγορίου Λαμπράκη στον Κορυδαλλό. Οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν 23.15 όταν την πόρτα του καταστήματος πέρασε ένας μαυροφορεμένος άντρας με γάντια και κράνος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως θα δείτε και στο video – ντοκουμέντο που εξασφάλισε το zougla.gr, ο δράστης χωρίς να χάσει χρόνο κατευθύνεται προς το ταμείο του πρακτορείου και με το δεξί του χέρι αποκαλύπτει ένα πιστόλι το οποίο και στρέφει προς την έντρομη υπάλληλο. 

Η γυναίκα σε κατάσταση σοκ, πιάνει από την ταμειακή όλα τα διαθέσιμα χαρτονομίσματα και του τα δίνει, παρακαλώντας τον παράλληλα να φύγει. Ο ληστής τα παίρνει, κάνει μεταβολή και, χωρίς ιδιαίτερη βιασύνη, κατευθύνεται προς την μηχανή του που είχε παρκάρει έξω από το κατάστημα, την καβαλά και εξαφανίζεται. 

Ήδη για τον εντοπισμό του βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες της Αστυνομίας. 

Το έγκλημα με αριθμούς

Ενδεικτικά της κατάστασης που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων, είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε στα τέλη Σεπτεμβρίου η Ελληνική Αστυνομία.

Όπως καταγράφεται σε αυτά, το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 2.171 ληστείες, ενώ σε ό,τι αφορά τις ένοπλες ληστείες σε σπίτια ο αριθμός τους ανήλθε σε 269 αντί 281 το πρώτο εξάμηνο του 2017. Παράλληλα, καταγράφηκαν 13 επιπλέον αρπαγές τσαντών, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό τους σε 153.

Επιπλέον, τα απολογιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., αποκάλυψαν σημαντική επιδείνωση των δεικτών που αφορούν τις διαρρήξεις. Το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2018, ο συνολικός αριθμός τους ανά την επικράτεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος, καθώς από 36.959 πέρυσι, ανήλθαν φέτος σε 36.997. Στην Αττική ωστόσο, το φαινόμενο παρουσίασε έξαρση καθώς σημειώθηκαν 1.064 περισσότερα περιστατικά συγκριτικά με πέρυσι. Ενδεικτικά, διαπράχθηκαν 373 επιπλέον διαρρήξεις σε σπίτια και 739 επιπλέον κλοπές από σταθμευμένα αυτοκίνητα, ενώ και οι μικροκλοπές σε δημόσιο χώρο ανήλθαν από 2.898 σε 2.961.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης