Με τις ομοφοβικές επιθέσεις να αυξάνονται σε όλη τη χώρα, το σύνθημα του φετινού Athens Pride δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το «Πάρε θέση». Η 11η κατά σειρά Γιορτή Υπερηφάνειας ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου με συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ακολούθησε η παρέλαση στο Σύνταγμα και κορύφωση των εκδηλώσεων θα αποτελέσει συναυλία από γνωστούς καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους οι DiVal, MEΛISSES, Demy, Πωλίνα, Μαριέττα Φαφούτη και Αφροδίτη Μάνου.

«Το Athens Pride 2015 παίρνει θέση υπέρ της 100% ισότητας, δικαιοσύνης, αποδοχής και σεβασμού για τις λεσβίες, τους γκέι, τα αμφισεξουαλικά και τρανς άτομα (LGBT), καθώς και για κάθε μέλος της ελληνικής κοινωνίας. Σε διαμαρτυρία, παίρνει θέση εναντίον κάθε εκδήλωσης μίσους, διακρίσεων και βίας. Το Athens Pride είναι μια γιορτή. Ωστόσο, η Παρέλαση είναι και μία ισχυρή πολιτική πράξη, η απήχησή της οποίας δεν μεταφράζεται μόνο σε αριθμούς συμμετοχής αλλά κυρίως σε ορατά αιτήματα» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση των διοργανωτών του Athens Pride. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το παρών στις εκδηλώσεις στο Σύνταγμα έδωσε πλήθος επωνύμων, πολιτικών εκπροσώπων και καλλιτεχνών. Ανάμεσα σε αυτούς η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Αθηνών Γιώργος Καμίνης και ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία συγγνώμη από τους διοργανωτές

Ως απάντηση στις καταγγελίες των ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεων για χρήση τρανσφοβικού λόγου και παραγκώνιση της τρανς κοινότητας από το φεστιβάλ, το Athens Pride ζητεί συγγνώμη για όποια δήλωση ήταν τρανσφοβική, προτάσσει την ενότητα, παραδέχεται τα λάθη του και ζητά από την τρανς κοινότητα να συμμετάσχει στην παρέλαση του Σαββάτου.

«Δεν θέλουμε να επιχειρηματολογήσουμε, άπαξ και κάποια άτομα νιώσανε άσχημα, όντως το νιώσανε, και λυπόμαστε που έγινε. Πράγματι υπήρχε ακραία ρητορική σε κάποια σημεία» αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Τέλης Ράπτης, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Athens Pride.

Σε ανακοίνωσή τους, οι διοργανωτές του Athens Pride επισημαίνουν πως η οργανωτική επιτροπή του Athens Pride διαλύεται μια εβδομάδα μετά το Φεστιβάλ και δεσμεύονται να γίνουν οποίες καταστατικές και γραφειοκρατικές αλλαγές για την πλήρη, αντιπροσωπευτική και ορθή συμμετοχή της τρανς κοινότητας.

Κλείνοντας δε, αναφέρουν: «Με δεδομένο ότι εμείς δεν καταφέραμε να βρούμε τρανς άτομο να συμμετέχει στην επιτροπή, θα θέλαμε ακόμη και την ύστατη στιγμή να μας προτείνουν οι τρανς συλλογικότητες άτομα που θα ενδιαφέρονταν να συμμετέχουν, ακόμα και άμεσα».

Φωτογραφίες: Eurokinissi/ Στέλιος Στεφάνου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης