Την ανάγκη να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται προγράμματα ανακύκλωσης και διαχείρισης προσαρμοσμένα στις τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες «και όχι να αναπαράγονται γενικευμένες πρακτικές», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, στο χαιρετισμό που απεύθυνε στο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που διοργανώθηκε στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο με θέμα «Η Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων και η συμβολή της στην κυκλική οικονομία».

Ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε αναγκαία τη στήριξη των δήμων και των ΦΟΔΣΑ (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) με τεχνικά και χρηματοδοτικά εργαλεία, για την επιτάχυνση της ωρίμασης και της υλοποίησης των έργων διαχείρισης αλλά και την υλοποίηση ενός προγράμματος ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «για να κάνουμε τον κάθε πολίτη κοινωνό, συμμέτοχο στην προσπάθεια της ανακύκλωσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα ανέφερε πως θα πρέπει να δοθούν οικονομικά κίνητρα στους πολίτες με διάφορες μορφές επιδότησης (π.χ. με ανάλογη μείωση των δημοτικών τελών) αλλά και αντικίνητρα σε όσους κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση.

«Ζητούμενο είναι η δημιουργία ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης στερεών αποβλήτων που θα διασφαλίζουν την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, επιτυγχάνοντας υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης και ανάκτησης υλικών και ενέργειας» και σημείωσε πως «η κυκλική οικονομία αποτελεί βασική παράμετρο για μια έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, με παράλληλη την προσδοκία για τη δημιουργία απασχόλησης σε “πράσινα” επαγγέλματα, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης