Κέντρο νοτιοαιγαιοπελαγίτικης οινογαστρονομίας θα δημιουργήσει στη Ρόδο η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, και μάλιστα προ ημερών αποφασίστηκε από την οικονομική επιτροπή η δημοπράτηση της πρώτης φάσης του έργου προϋπολογισμού 101.500 ευρώ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 390.000 ευρώ. Το κέντρο θα δημιουργηθεί στις Φάνες εκεί που βρίσκεται το βιωματικό κέντρο αγροτικής κληρονομιάς νοτίου Αιγαίου όπου ήταν το παλιό εργοστάσιο της ΚΑΙΡ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φυσικά θα γίνει αποκατάσταση των χώρων που απαιτούνται, και συγκεκριμένα με βάση τη μελέτη πρόκειται για το ισόγειο του κτίσματος όπου βρίσκονταν οι παλιές κατοικίες των εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι το συγκρότημα αποτελείται από δύο κτιριακούς όγκους που συνδέονται με ένα φούρνο και ένα μικρό αποθηκευτικό χώρο με συνολικό εμβαδό 280 τ.μ.

Οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου που αποτελεί και τον κύριο όγκο των υποδομών έχουν ανασκευαστεί και λειτουργούν ως μουσείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει η μελέτη στη νέα χρήση του κτιρίου προτείνονται οι απαραίτητες διαρρυθμίσεις ώστε να λειτουργήσει σαν χώρος κουζίνας όπου θα γίνονται μαθήματα μαγειρικής και δοκιμές κρασιού-wine testing. Στο χώρο αυτό υπάρχει επίσης παρασκευαστήριο, χώρος φύλαξης κρασιών και αποθήκη.

Στον εξωτερικό χώρο σε μικρή απόσταση από το φούρνο εκτονώνεται και ο χώρος της κουζίνας ώστε να γίνονται δραστηριότητες και στο χώρο της αυλής.

Μορφολογικά, επιχειρήθηκε ένας συνδυασμός παραδοσιακών υλικών και μεθόδων κατασκευής, συνδυασμένων με εξαιρετικά λιτές φόρμες, χωρίς τη χρήση διακοσμητικών στοιχείων.

Με τον τρόπο αυτόν επιχειρήθηκε να διαμορφωθεί η αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του κτιρίου με τρόπο που να εντάσσεται στο φυσικό περιβάλλον του, αλλά και να ανταποκρίνεται ταυτόχρονα στις σημερινές αισθητικές αντιλήψεις και λειτουργικές απαιτήσεις, χωρίς να έρχεται σε αντίθεση με αυτό που ονομάζουμε παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Η επιλογή των χρωμάτων τόσο των επιχρισμάτων όσο και των υπόλοιπων στοιχείων έγινε με γνώμονα την εναρμόνιση του κτιρίου με τον περιβάλλοντα χώρο καθώς και τα χρώματα της υφιστάμενης κατάστασης.

ΠΗΓΗ: rodiaki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης