Μειωμένος εμφανίζεται αυτές τις ημέρες ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας της Αττικής, αλλά και όσων φτάνουν στην Ειδομένη.

Κακές καιρικές συνθήκες και αγροτικές κινητοποιήσεις φαίνεται πως οδήγησαν σε περιορισμό των αφίξεων στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, που ωστόσο δεν διατηρήθηκε και τις επόμενες ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στις 4 Φεβρουαρίου οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων ανέρχονταν σε 565, μία ημέρα μετά σε 38 και στις 6 Φεβρουαρίου οι πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα ήταν μόλις επτά.

Οι ροές άρχισαν να παίρνουν την ανιούσα από την επομένη με την άφιξη 608 ατόμων για να εκτιναχθούν, στις 8 Φεβρουαρίου, στις 2.418 και στις 9/2 στις 3.676.

«Θεωρώ ότι η μείωση αυτή οφειλόταν κυρίως στις κακές καιρικές συνθήκες. Οι οποιεσδήποτε κινητοποιήσεις, στη συγκεκριμένη περίπτωση των αγροτών, δεν έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις ροές, γιατί οι πρόσφυγες είτε δεν τις γνωρίζουν είτε δεν τις λαμβάνουν υπ’ όψιν τους» σχολιάζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπεύθυνη Ανθρωπιστικών Δράσεων των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στην Ελλάδα, Κονστάνς Τίσεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της εθελοντικής οργάνωσης «Αλληλεγγύη Πειραιά» Κώστας Καρράς αποδίδει, από τη μεριά του, τη μείωση των αφίξεων και στις αγροτικές κινητοποιήσεις και στον περιορισμό των διελεύσεων από την Ειδομένη, πληροφορίες που ανταλλάσσονται μεταξύ των προσφύγων και είναι πιθανό να επηρεάζουν τις αποφάσεις τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης