Περισσότερα από 84 λουκέτα έχουν μπει σε περίπτερα της Μαγνησίας μέσα σε τέσσερα χρόνια, από το 2010 μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών Μαγνησίας, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους μέχρι το τέλος του έτους θα ακολουθήσουν τουλάχιστον άλλα δέκα λουκέτα.

Τα μεγάλο αγκάθι για τους περιπτερούχους είναι το θέμα της φορολογίας, το οποίο τους έχει «γονατίσει» όπως αναφέρουν, αφού υπολογίζεται φόρος 26% από το «πρώτο ευρώ» συν προκαταβολή 55% για το επόμενο έτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επαγγελματίες του κλάδου καθημερινά αναλώνονται σε έναν διαρκή αγώνα επιβίωσης, καθώς το κέρδος τους μειώνεται, ο ανταγωνισμός μεγαλώνει (με τα καταστήματα πώλησης ψιλικών και ειδών περιπτέρου), την ώρα που το ενδιαφέρον των καταναλωτών ατονεί, αφού και οι ίδιοι είναι επηρεασμένοι από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Οι ιδιοκτήτες περιπτέρων του Βόλου, τους τελευταίους μήνες παρατηρούν μείωση του τζίρου τους σε ποσοστό 30-40%. Η μείωση του τζίρου, το «κουτσουρεμένο» περιθώριο κέρδους, σε συνδυασμό με τις αυξημένες πάγιες οικονομικές υποχρεώσεις των περιπτερούχων, έχει οδηγήσει στο «λουκέτο» αρκετά περίπτερα στην πόλη αλλά και γενικότερα στο Ν. Μαγνησίας. Ενδεικτικό είναι μάλιστα ότι από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν κλείσει πάνω από 84 περίπτερα.

Μάλιστα, αρκετά από αυτά εγκαταλείπονται οριστικά, καθώς είτε οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να τα συντηρήσουν είτε οι υποψήφιοι ενοικιαστές αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα που προκύπτουν από τη λειτουργία τους, με το ύψος του μισθώματος να είναι απαγορευτικό σε πολλές περιπτώσεις.
Τέλος ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι φέτος περιπτερούχος από τον Αλμυρό καλείται να πληρώσει φορολογία 12.000 ευρώ ενώ περιπτερούχος από το Βόλο καλείται να πληρώσει φορολογία 7.500 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: taxydromos.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης