Μοναδικής αξίας περίτεχνο ψηφιδωτό που απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο να συναντά έναν Εβραίο αρχιερέα ανακαλύφθηκε σε συναγωγή του 5ου αιώνα μ.Χ. σε αρχαιολογικό χώρο κοντά στο χωριό Χουκόκ στο Ισραήλ. Πρόκειται για ένα σπάνιο εύρημα, καθώς αποτελεί την πρώτη μη βιβλική σκηνή που εντοπίζεται σε αρχαία συναγωγή.

Το ψηφιδωτό εντοπίστηκε σε αρχαιολογικό χώρο κοντά στο χωριό Χουκόκ στο ΙσραήλΤο πολύχρωμο ψηφιδωτό δάπεδο απεικονίζει τη συνάντηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τον αρχιερέα, καθώς και άλλες ανθρώπινες φιγούρες, αλλά και μορφές ζώων (ελέφαντες). Σύμφωνα με την Jodi Magness, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που πραγματοποιεί τις έρευνες τα τελευταία τρία χρόνια στην περιοχή, οι ελέφαντες παραπέμπουν άμεσα στα στρατεύματα του Έλληνα στρατηλάτη καθώς το συγκεκριμένο άγριο ζώο συνδέθηκε με τις μάχες που έδωσαν οι Μακεδόνες κατά τη διάρκεια της εκστρατείας τους στην Ασία (Μάχη στον Υδάσπη Ποταμό εναντίον του βασιλιά Πώρου, 326 μ.Χ.).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι πολύ πιθανό το ψηφιδωτό να απεικονίζει έναν εβραϊκό μύθο για τη συνάντηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου μ’ έναν Εβραίο αρχιερέα» πρόσθεσε η αρχαιολόγος, επισημαίνοντας ακόμη ότι «η μάχη με τους ελέφαντες αποτελεί μια μη βιβλική σκηνή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την Jodi Magness, η συνάντηση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ ιστορικά, ωστόσο εμφανίζεται σε εβραϊκούς θρύλους και στα γραπτά του Εβραίου λόγιου Φλάβιου Ιωσήπου (37 – 100 μ.Χ.), ο οποίος μάλιστα είχε αναφερθεί και στη στιγμή που ο Μέγας Αλέξανδρος συναντά έναν αρχιερέα, ονόματι Jaddus. Ο Φλάβιος Ιώσηπος είναι ο πρώτος που έγραψε την ιστορία των Ιουδαίων, στο βιβλίο του, «Ιουδαϊκή Αρχαιολογία».

Στην ίδια περιοχή έχουν βρεθεί και άλλα μοναδικής τέχνης ψηφιδωτά, ένα από τα οποία απεικονίζει τη μορφή του Σαμψών, του βιβλικού ήρωα των Ιουδαίων που συγκρούστηκε με τους Φιλισταίους.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης