Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στις 13.00 σήμερα στο εργοστάσιο μπαταριών της Sunlight στο Όλβιο Ξάνθης. Έντονοι είναι οι φόβοι για τοξικό νέφος καθώς ο ουρανός στην περιοχή έχει μαυρίσει από τους καπνούς που είναι ορατοί σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο λίγο μετά τις 17.00.

Παράλληλα η εταιρεία επισημαίνει πως δεν υπάρχει κίνδυνος τοξικών αερίων για την περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σήμερα, 1η Μαΐου, λίγο πριν τη 1.00 το μεσημέρι ξέσπασε φωτιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στο εργοστάσιο μπαταριών της ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT στο Όλβιο Ξάνθης. Εφαρμόζοντας απόλυτα το σύστημα εκτάκτων αναγκών και τηρώντας τις διαδικασίες ασφαλείας, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές, και όλοι οι εργαζόμενοι είναι απόλυτα ασφαλείς και καλά στην υγεία τους.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάσβεση της φωτιάς, η οποία ήδη έχει τεθεί υπό έλεγχο. Διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος τοξικών αερίων για την περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές.

Εφόσον παραστεί ανάγκη η εταιρεία θα εκδώσει νέα ανακοίνωση»

Η φωτιά κατέστρεψε το κεντρικό κτήριο κατασκευής μπαταριών υποβρυχίων και formation και έκαψε ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά, υγρά μπαταριών και πλαστικά.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την Ξάνθη και γύρω περιοχές έχουν βρεθεί από την πρώτη στιγμή στο εργοστάσιο για την κατάσβεση της φωτιάς ενώ ένας εργαζόμενος έχει μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Ξάνθης με δύσπνοια, χωρίς η κατάστασή του να εμπνέει ανησυχία.

To tweet της Πυροσβεστικής

Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν τα εύφλεκτα υλικά που βρίσκονται στο φλεγόμενο κεντρικό κτήριο του εργοστασίου, προκαλώντας κατά διαστήματα μικρές εκρήξεις, όπως επίσης οι ισχυροί άνεμοι οι οποίοι πνέουν στην περιοχή.

Εκκενώθηκαν οικισμοί 

Λόγω της φύσης των χημικών που καίγονται και της διεύθυνσης του ανέμου, η Αστυνομία αποφάσισε την εκκένωση των οικισμών που βρίσκονται στην πορεία του καπνού. Ο ουρανός στην περιοχή έχει μαυρίσει από τους καπνούς που είναι ορατοί σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων

Δόθηκε εντολή να εκκενωθούν οι οικισμοί Όλβιο, Άγιος Αθανάσιος, Θαλασσιά, Κοσμητή, Τύμπανο, Τοξότες καθώς και στον χώρο αναψυχής του Νέστου.

Το εργοστάσιο λειτουργούσε την ώρα που ξέσπασε η φωτιά αλλά όχι σε πλήρη ανάπτυξη.

Πιθανότερη αιτία φέρεται να είναι το βραχυκύκλωμα από φορτιστή μπαταριών στη γραμμή formation.

Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι

Η εταιρεία Sunlight είναι μια από τις δύο μεγαλύτερες βιομηχανίες της περιοχής, από τις σημαντικότερες στον κλάδο της στον πλανήτη και απασχολεί περίπου 600 εργαζόμενους που πλέον βρίσκονται σε απόγνωση. 

Το εργοστάσιο ασχολείται με την κατασκευή μπαταριών για διάφορες χρήσεις και, κυρίως, για την αμυντική βιομηχανία.

Έκτακτη σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Ξάνθης λόγω της φωτιάς

Στις 17.30 έχει αποφασιστεί έκτακτη σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Ξάνθης, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της κατάστασης και τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, ειδικών για τα θέματα της μόλυνσης.

Στο σημείο του εργοστασίου και της γύρω περιοχής αναμένεται τις επόμενες ώρες να πραγματοποιηθεί σχετική μέτρηση για τα επίπεδα μολύβδου.

Πληροφορίες από: xanthi2.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης