Με το που έγινε γνωστή η υπόθεση των πλαστών πιστοποιητικών υγείας σωφρονιστικοί υπάλληλοι και στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης εξηγούσαν στο zougla.gr πως το «μαγαζί» του Κορυδαλλού, δηλαδή το ψυχιατρικό τμήμα των φυλακών, είχε αναλάβει εργολαβικά και την υπόθεση του κυκλώματος των αντικαρκινικών φαρμάκων, πρωταγωνιστές του οποίου έχουν ήδη προφυλακιστεί.

Εκείνες τις ημέρες, δύο υπουργοί της τοπικής κυβέρνησης του Βρανδεμβούργου στη Γερμανία είχαν υποβάλει τις παραιτήσεις τους λόγω ακριβώς του σκανδάλου των αντικαρκινικών φαρμάκων στην Ελλάδα, αφού τα σκευάσματα αυτά κατέληγαν κυρίως στην εν λόγω χώρα και ιδίως σε κλινικές του συγκεκριμένου κρατιδίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, ως φαίνεται, το κύκλωμα του Κορυδαλλού είχε ήδη ενεργοποιηθεί για την παροχή πιστοποιητικών ψυχασθένειας σε τουλάχιστον δύο εκ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης: στον Αιγύπτιο επικεφαλής του κυκλώματος και στον φαρμακοποιό από τα νότια προάστια της Αθήνας.

Ο Αιγύπτιος «εγκέφαλος» του κυκλώματος των αντικαρκινικών φαρμάκων βρίσκεται στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού στο οποίο μετήχθη από την Άμφισσα, όπου εκρατείτο. Από την Άμφισσα μεταφέρθηκε στη Λάρισα προκειμένου να γίνει στο νοσοκομείο της πόλης μια διάγνωση με ψυχιατρικό περιεχόμενο. Στη συνέχεια μετήχθη στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, όπου έγινε μια άλλη διάγνωση και υπεβλήθη σε διαφορετική θεραπευτική αγωγή.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως και στην εν λόγω περίπτωση, τον κρατούμενο ανέλαβε ιατρός που εμπλέκεται στην υπόθεση Φλώρου. Κάτι το οποίο δεν πρόκειται να διαφύγει της προσοχής των εισαγγελέων που διεξάγουν σχετική έρευνα για τα πιστοποιητικά αναπηρίας. 

Ο εν λόγω κρατούμενος είχε παρακαλέσει την ανακρίτρια να τον αφήσει να δικαστεί στη Γερμανία, ωστόσο μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης Φλώρου και τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει δεν είναι βέβαιο κατά πόσο θα καταφέρει να το πετύχει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, φαρμακοποιός των νοτίων προαστίων εμφανίσθηκε με πιστοποιητικό αναπηρίας 80% στην ανακρίτρια, προκειμένου να απολογηθεί για τον ρόλο του στο κύκλωμα. Το 40% αφορούσε σε ψυχιατρική πάθηση. Ο συνεταίρος του, επίσης κατηγορούμενος, εμφάνιζε ποσοστό 20% ψυχιατρικής πάθησης.

Σχετικά με τις παραπάνω περιπτώσεις, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών αναφέρει πως «πρόκειται περί γνωστοποίησης αποτελεσμάτων και ουδεμία αιτιολογία διαλαμβάνεται στα ως άνω έγγραφα, ενώ δεν προσδιορίζονται με σαφήνεια τα ποσοστά αναπηρίας για κάθε επιμέρους πάθηση πλην των ψυχιατρικών παθήσεων».

Από τον έλεγχο των παθήσεων του συνεταίρου του φαρμακοποιού, το συμβούλιο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «αντί για 67,5% ποσοστό αναπηρίας είχε 30%-45% ,ποσοστό που δεν επαρκεί για τη μη επιβολή προσωρινής κράτησης εις βάρος του».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης