Κώδωνας κινδύνου για την υγεία των ηλικιωμένων, όσο προχωρά το καλοκαίρι και το θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα.

Στο Βόλο και τη Μαγνησία, φαίνεται ότι πολλοί είναι ηλικιωμένοι που δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, με αποτέλεσμα το ΕΚΑΒ να καλείται καθημερινά να επέμβει, καθώς σημειώνονται πολλά παθολογικά και καρδιολογικά περιστατικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Καθημερινά σημειώνονται περίπου 40 ως 45 παθολογικά και καρδιολογικά περιστατικά και η συντριπτική τους πλειοψηφία, αφορά μεγάλες ηλικίες που δεν προσέχουν και εκτίθενται στον ήλιο», επισήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Βόλου Παναγιώτης Δαρειώτης. Τόνισε δε ότι, λόγω της έκθεσης στον ήλιο, σε αρκετούς ηλικιωμένους ανεβαίνει η πίεση, ενώ μπορούν να πάθουν ακόμη και μικρά εγκεφαλικά.

Σημειώνεται ότι απαράβατοι κανόνες για τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι, ειδικά οι ηλικιωμένοι, να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία και να παραμένουν σε σκιερά και δροσερά μέρη, αποφεύγοντας τους χώρους με συνωστισμό. Επίσης, πρέπει να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία, όπως το βάδισμα, για πολύ ώρα, κάτω από τον ήλιο. Όσον αφορά στο ντύσιμο, πρέπει να προτιμούν τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Ακόμη, πρέπει να φορούν καπέλο ή άλλο κάλυμμα από φυσικό υλικό, που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού.

Σε ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες πρέπει να προτιμούν τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και να περιορίσουν τα λιπαρά, ενώ πρέπει να πίνουν άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι έντονη, τότε συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό. Επίσης, συνιστάται να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά. Στη διάρκεια της ημέρας συνιστώνται πολλά χλιαρά ντους, ενώ καλό είναι, να τοποθετούνται υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό, σαν προστατευτικά μέτρα. Επίσης, συστήνεται η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών, που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ) θα πρέπει να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών, κατά περίπτωση. Ιδιαίτερα, όσοι παίρνουν φάρμακα, πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, επειδή μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος.

Το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον είναι επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους και για το λόγο αυτό αν ο δροσισμός του διαμερίσματος στην μεγάλη ζέστη είναι δύσκολος, προτιμότερη είναι η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε δροσερότερες περιοχές της χώρας, όταν βέβαια υπάρχει η δυνατότητα.

Αν η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε παραθαλάσσια περιοχή ή σε βουνό δεν είναι εύκολη, τότε η παραμονή τους στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών είναι μια σχετικά εύκολη λύση.

Το δωμάτιο ή το σπίτι γενικά, κατά τη διάρκεια των ζεστών ωρών της ημέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό, αφού όμως έχει δροσιστεί και μείνει ανοιχτό όλη τη νύχτα.

Τέλος, οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα, καλό θα είναι να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Magnesianews.gr

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης