Η ομάδα Περιαστικών Καλλιεργειών στηρίζει και υποδέχεται το Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους σπόρος που ξεκινάει την Κυριακή στις 27 Απριλίου 2014, από τη γη του Πελίτι.

Προορισμός του καραβανιού είναι να περάσει οδικώς μέσω Ιταλίας και να καταλήξει στη νότιο Γαλλία (LeMasd’ Azil), προκειμένου να συμμετάσχει στις Διεθνείς Ημέρες Σπόρων που διοργανώνει η οργάνωση Κοκοπελλί (https://kokopelli-semences.fr) στις 1, 2 και 3 και 4 Μαΐου 2014. To καραβάνι θα εορτάσει τον πλούτο της ποικιλίας των σπόρων και των τροφών της Μεσογείου και θα μεταφέρει το μήνυμα της Ελευθερίας για τους παραδοσιακούς σπόρους απ’ όλους τους τόπους που θα περάσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το καραβάνι αναμένεται να φτάσει την Κυριακή στις 13.00 το μεσημέρι στο Πάρκο Καρατάσιου, όπου θα γίνει μια σύντομη στάση-ξενάγηση στον συλλογικό λαχανόκηπο και από εκεί θα ξεκινήσει μαζί με τους «Πολύχρωμους ποδηλάτες» στις 13.30 το μεσημέρι με ποδηλατοδρομία (facebook event) για το άγαλμα του Βενιζέλου στην Αριστοτέλους, όπου θα γίνει η εκδήλωση για την υποδοχή του καραβανιού με μουσικά δρώμενα από το μουσικό σχήμα ΝΑΜΑΣΤΕ και ομιλίες για το πώς να κρατηθεί ο σπόρος.
Παράλληλα η ομάδα ΠερΚα βάζει λεωφορείο για εκδρομή στη γη του Πελίτι για τη πανελλαδική γιορτή ανταλλαγής ντόπιων ποικιλιών, που θα γίνει το Σάββατο στις 26 Απριλίου στο Μεσοχώρι της Δράμας. Για δηλώσεις συμμετοχής, πατήστε εδώ.

Ακολουθεί το κείμενο καλέσματος του καραβανιού

«Όταν ένας Ευρωπαίος αγρότης χάνει τη δυνατότητα να κρατά, να βελτιώνει, να ανταλλάσσει, και να πουλάει τους σπόρους του, όλοι οι αγρότες του κόσμου χάνουν την ελευθερία τους. Οι καταναλωτές χάνουν την ελευθερία να επιλέγουν υγιή και ασφαλή τροφή. Η ίδια η Δημοκρατία απειλείται. Όταν ψηφίζονται και εφαρμόζονται τέτοιου είδους νόμοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απειλείται η Ελευθερία και η Δημοκρατία όλων των κρατών του κόσμου. Σβήνει ολόκληρη η ιστορία της γεωργίας και η διατροφική μας επάρκεια είναι πλέον σε κίνδυνο. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην Ελλάδα είναι τα ίδια που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στη Γουατεμάλα, στη Γαλλία, στην Ινδία, στην Αυστραλία, κ.ο.κ..

»Αντιστεκόμαστε στην καταπίεση αυτή, εορτάζοντας την αφθονία και τη γονιμότητα που μας δίνει η Μητέρα Γη μέσω των παραδοσιακών σπόρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Με την πρόθεση να συνεχίσουμε την ιστορία των παππούδων μας, να προστατέψουμε τα παιδιά μας, να διατηρήσουμε την αγροτική βιοποικιλότητα, να διατηρήσουμε την ελευθερία και τη Δημοκρατία επάνω στον πλανήτη μας, για να μπορούμε να επιλέγουμε εμείς την τροφή μας, για να επιτρέψουμε στους σπόρους να ταξιδεύουν και να προσαρμόζονται σε όλες τις κλιματικές και εδαφολογικές συνθήκες οργανώνουμε το Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους.

»Όλοι εμείς οι πολίτες της γης, αγρότες, μουσικοί, καλλιτέχνες, άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες, ενώνουμε τις δυνάμεις μας ενάντια στον παγκόσμιο έλεγχο της τροφής που γίνεται μέσα από τον έλεγχο του σπόρου.

»Διασώστε τους σπόρους, αυτός είναι ο πραγματικός πλούτος»

(Μήνυμα της Vandana Shiva για την Ελλάδα)

Πηγή: seleo.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης