Ρεπορτάζ: Θάνος Κολοβός – Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μάχη χαρακωμάτων εξελίσσεται η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ εφοριακών και Σ.Δ.Ο.Ε., μετά τη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση που κατέθεσε στην Εισαγγελία Αθηνών ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΔΟΥ, κ. Χαράλαμπος Νικολακόπουλος, κατά των Διομήδη Σπινέλλη, πρώην ειδικού γραμματέα Πληροφορικών Συστημάτων και Νικόλαου Λέκκα, διευθυντή Σχεδιασμού και Ελέγχων του Σ.Δ.Ο.Ε.

Σύμφωνα με το δελτίου Τύπου της ομοσπονδίας των εφοριακών, οι κ.κ. Σπινέλλης και Λέκκας συκοφάντησαν τον κλάδο τους σε εκδήλωση με θέμα «Φοροδιαφυγή και Κοινωνική Δικαιοσύνη», για την ύπαρξη «εκτεταμένης διαφθοράς στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό», ώστε να δικαιολογήσουν τα μειωμένα φορολογικά έσοδα του κράτους.

Τι έγινε στην ημερίδα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 13 Δεκεμβρίου του 2011 πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Φοροδιαφυγή και κοινωνική δικαιοσύνη» που διοργάνωσαν το ΕΛΙΑΜΕΠ, το ΙΟΒΕ, η Kantor και η Κίνηση Πολιτών.

Στην εκδήλωση βασικοί ομιλητές ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου Νίκος Καραβίτης, ο επίτιμος καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Μάνος Ματσαγγάνης, ο βουλευτής της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο διευθυντής Σχεδιασμού και Ελέγχου  του Σ.Δ.Ο.Ε. Νίκος Λέκκας και ο πρώην ειδικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδης Σπινέλλης.

Στην ημερίδα ο κ. Σπινέλλης έκανε λόγο για το «αλισβερίσι» ή κοινώς το λάδωμα που κυριαρχεί μεταξύ εφοριακών και φορολογουμένων, εξηγώντας ότι από κάθε 100 ευρώ φόρου, το 40% είναι έκπτωση που παρέχει το Δημόσιο, το άλλο 40% πάει στην τσέπη του ελεγκτή – εφοριακού και μόλις το 20% φτάνει στα δημόσια ταμεία.

Κατά τον κ. Σπινέλλη, η διαρροή των εσόδων λειτουργεί και αντίστροφα, καθώς στις μεγάλες επιστροφές φόρου που πραγματοποιεί το Δημόσιο, το 8% -ή το 10% κατά τον κύριο Λέκκα- πάλι καταλήγει στην τσέπη του επίορκου εφοριακού.

Στην ανοικτή συζήτηση που έγινε στο Πολεμικό Μουσείο, ο κ. Σπινέλλης μίλησε για πολιτικές παρεμβάσεις, αναφερόμενος στο ηλεκτρονικό σύστημα «Ήφαιστος», για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, και είπε ότι κοστολογήθηκε 1 εκατ. ευρώ και τελικά ανατέθηκε με 15 εκατ. ευρώ επί Ν.Δ., αλλά και για κακοδιοίκηση και γραφειοκρατία, όπως ο έλεγχος υποθέσεων που διαρκεί 20 μήνες. Ενώ για πρώτη φορά ο κ. Λέκκας ονομάτιζε το Κρανίδι ως το Λιχτενστάιν της Ελλάδας, όπου σε μια εφορία έχουν έδρα 178 offshore εταιρείες.

Τι δηλώνουν οι εφοριακοί

Η ομοσπονδία των εφοριακών χαρακτηρίζει τις δηλώσεις των δύο ανδρών συκοφαντικές, που σκοπό έχουν να δικαιολογήσουν τα μειωμένα φορολογικά έσοδα του κράτους.

Ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας, κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης, μιλώντας στη zougla.gr, ξεκαθάρισε ότι πλέον ο κλάδος τους δεν πρόκειται να μένει σιωπηλός σε «προκλητικές» δηλώσεις, που αποσκοπούν στο να υποβαθμίσουν την εργασία των εφοριακών υπαλλήλων.

Ο κ. Αλεξιάδης παραδέχθηκε ότι υπάρχει διαφθορά στον φορολογικό μηχανισμό της χώρας, πρόσθεσε όμως ότι πρόκειται για τη μειονότητα των υπαλλήλων, μια και η πλειονότητα, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει, εργάζεται σε σκληρές συνθήκες και δεν δέχεται αυτή τη συκοφάντηση και τη στοχοποίηση.

«Προσφύγαμε σε νομικά μέτρα, γιατί θεωρούμε ότι δεν μπορεί ο κύριος Σπινέλλης να κάνει αυτές τις δηλώσεις. Τον καλέσαμε σε δημόσιο διάλογο, αλλά δεν ήρθε να μας ξεκαθαρίσει το τι έχει να πει για αυτά τα ζητήματα και τώρα πρέπει στο δικαστήριο να αποδείξει τους ισχυρισμούς του. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν πρέπει να γενικεύουμε. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι απαντάει το Σ.Δ.Ο.Ε.

Σε θέση αναμονής φαίνεται να βρίσκεται το Σ.Δ.Ο.Ε., το οποίο, μετά τη δημοσιοποίηση της μήνυσης κατά του κ. Λέκκα τηρεί σιγήν ιχθύος.

Αναμένουμε… 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης