Με φόντο την σοβαρή εσωτερική ρήξη που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στους κόλπους της Δικαιοσύνης, ο υπουργός Δικαιοσύνης και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων αναζήτησαν… ευθύνες για την απαξίωση της, κατά τη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης άλλοτε από την κυβέρνηση και άλλοτε από οικονομικά κέντρα αποτέλεσαν σημείο ανταλλαγής «πυρών» από τον υπουργό Δικαιοσύνης και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι για πρώτη φορά, συγκεντρώθηκαν σε Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρουσία εκατοντάδων δικαστικών λειτουργών, ακούστηκαν βαριές κατηγορίες για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη αλλά και για απαξίωσή της, ενώ δεν έλειψαν οι υπαινιγμοί για παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με τους δικαστές ακόμη και στοχοποίησή ή τρομοκράτησή τους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απευθύνθηκε στους δικαστές και τους εισαγγελείς, λέγοντας πως οι πραγματικοί κίνδυνοι για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη προέρχεται από διαδίκους, οικονομικούς παράγοντες και ποδοσφαιρικές ομάδες, ενώ πρόσθεσε ότι τυχόν συγκρούσεις μεταξύ των συνταγματικών εξουσιών, έστω κι αν εμφανίζονται επιλύονται και κρίνονται πάντα από τον λαό.

Ο κ. Κοντονής έκανε λόγο για παρεμβάσεις ακόμα και ποδοσφαιρικές ομάδες αλλά και πιέσεις από το εσωτερικό της δικαιοσύνης οι οποίες, όπως επισήμανε, αποτελούν εστίες παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη. «Όλοι αυτοί διαθέτουν μηχανισμούς χειραγώγησης στη δικαστική συνείδηση και ανεξαρτησία προκειμένου να την κατευθύνουν. Αυτοί είναι οι σημαντικοί κίνδυνοι και όχι οι συγκρούσεις μεταξύ των συνταγματικών εξουσιών. Κι αν υπάρχουν τέτοιες, θα αποδοθούν ευθύνες από τον λαό. Ούτε κράτος δικαστών, όπως πολλοί δολίως λένε θα υπάρξει, ούτε η δικαιοσύνη θα γίνει υποχείριο της κυβέρνησης”, τόνισε μεταξύ άλλων, εξαπολύοντας σκληρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση σε θέματα διαφθοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Μας κάνουν μαθήματα εντιμότητας και μάλιστα καταθέτουν προτάσεις. Είναι δικαίωμά τους. Το αμείλικτο ομως ερώτημα παραμένει. Γιατί δεν τα έπραξαν αυτά 30 χρόνια. Γιατί τα πολιτικά πρόσωπα που έλαμψαν στο πολιτικό στερέωμα δεν πήραν αυτές τις πρωτοβουλίες και κρούουν θύρες ανοικτές, παραπληροφορώντας;;” αναρωτήθηκε ο κ. Κοντονής ο οποίος αφού μετέφερε το χαιρετισμό του πρωθυπουργού για το σύνολο του έργου των δικαστών, επεσήμανε ότι οι δικαστές έχουν συμβάλει στην πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής. «Η διαπλοκή θα ηττηθεί η διαπλοκή ηττήθηκε” είπε ενώ τόνισε “ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί πλήρως τις αποφάσεις περί αντισυνταγματικότητας των νόμων είτε συμφωνεί είτε όχι”

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, επιστρέφοντας τις κατηγορίες στην κυβέρνηση, μίλησε για σωρεία παρεμβάσεων, υποβάθμιση της δικαιοςύνης ακόμα και στοχοποίηση δικαστικών λειτουργών προσωπικά αλλά και από τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει “να πληγεί η δικαιοςύνη από τήν πολιτική διολίσθηση της κυβέρνησης, καθώς πλέον, όπως είπε έχουμε φαινόμενα και καθεστώς τρομοκρατίας δικαςτικών, ειδικά το τελευταίο διάστημα,με κίνδυνο της ζωής τους,στοχοποίησης τους ακόμα και από τρομοκρατικές οργανώσεις”, ενώ πρόσθεσε¨

“Η κυβέρνηση υπονομεύει τους θεσμούς, υπονομεύει τη δικαιοσύνη και δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας στην ελληνική κοινωνία. Θα λάβουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία για να αναχαιτιστούν φαινόμενα σωρείας κυβερνητικών παρεμβάσεων σε συγκεκριμένες υποθέσεις, να σταματήσουν επιτέλους οι επιθέσεις από κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Πολάκης, να μπεί τέλος σε σχέδιο απαξίωσης της δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων», ήταν η …υπόσχεσή του κ. Μητσοτάκη στους δικαστές ενώ χαρακτήρισε αδιανόητο ο πρωθυπουργός να συναντάται με την ηγεσία της δικαιούνης την παραμονή μιας σημαντικής απόφασης” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά το θέμα που έχει τεθεί με το ενδεχόμενο παράτασης του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών, είπε ότι μια τέτοια συζήτηση είναι”‘άκαιρη” και μόνον στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης μπορεί να τεθεί.

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στην ηγεσία της δικαιοςύνης, κυρίως σε ότι αφορά την δημόσια τοποθέτηση της Προέδρου του Αρείου Πάγου για παράταση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών παρά τη συνταγματική απαγόρευση.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά τάχθηκε υπέρ ενός ενιαίου δικαστικού σώματος που θα είναι αρραγές με υγιή συνδικαλιστική δράση, «χωρίς διχαστικές κινήσεις και χωριστούς δρόμους, Χαρακτήρισε δε « διχαστικό» το λόγο του υπουργού Δικαιοσύνης, ένα λόγο, όπως είπε, δεν ωφελεί τη χώρα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αφού έκανε αναφορά στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον της χώρας τόνισε πως «δεν ταυτίζουμε το θεσμό της δικαιοσύνης με τους δικαστές και τους εισαγγελείς. Όλους εσάς που εργάζεστε και αντιμετωπίζετε τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής. Συμπαραστεκόμαστε σε κάθε δίκαιο αίτημά σας. Ο Πρωθυπουργός δεν δέχθηκε να συνομιλήσει με τις δικαστικές ενώσεις, γεγονός απαράδεκτο. προαναγγέλουν δικαστές δύο μισθολογικών ταχυτήτων.
Εφαρμόζουν τη γνωστή πρακτική του διαίρει και βασίλευε. Το αίτημα ανώτατων δικαστών για την αύξηση του ορίου ηλικία δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματα δικαστών και εισαγγελέων.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου υπεραμύνθηκε της συνάντησης της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων με τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι δεν κατανοεί “την ενόχληση ορισμένων” αναφερόμενη στην αρνητική για το θέμα τοποθέτηση, λίγο νωρίτερα από τον Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αναφέρθηκε στα γενικότερα προβλήματα της δικαιοσύνης σημειώνοντας πως ” η νέα δικαστική ένωση δεν είναι το πρόβλημα της δικαιοςύνης”.

Η Πρόεδρος του ΑΠ επανέλαβε την άποψή της για την επέκταση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστών, επικαλούμενη ρυθμίσεις για αυξήσεις των ορίων ηλικίας δημοσίων υπαλλήλων και κάνοντας λόγο “για δυσμενή διάκριση” σε βάρος των δικαστών.

Μάλιστα τόνισε “ότι δεν πρέπει να σπεύδουν διάφοροι να μιλούν περί αντισυνταγματικότητας” για τη ρύθμιση περί παρατάσεως του ορίου ηλικίας και υποσχέθηκε ότι σύντομα θα δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία προς θεμελίωση της θέσεώς της.

Απάντηση έλαβε αμέσως από τον εφέτη Νικόλαο Σαλάτα ,ο οποίος ανέφερε ότι θα είναι η τελευταία συνέλευση που θα λάβει μέρος “ως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου”, ενώ η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου τόνισε ” η δικαιοσύνη δεν αντέχει ιδεολογικές και κομματικές αντιπαραθέσεις. Η ανάστασή της είναι στα χέρια μας και χέρια των εκλεκτών προσκεκλημένων”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης