Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι θα μπορούσε να έχει πολύ καλύτερη εξέλιξη εάν είχε δοθεί έγκαιρη εντολή για εκκένωση της περιοχής αναφέρει μεταξύ άλλων το πόρισμα ανεξάρτητου πραγματογνώμονα που δημοσιεύθηκε σήμερα, Παρασκευή. 

Το πόρισμα του Δημήτρη Λιότσιου περιγράφει έναν ανύπαρκτο κρατικό μηχανισμό που δεν μπόρεσε να διαχειριστεί τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, ούτε καν τα κρίσιμα 15 με 29 λεπτά, όσα απαιτούνταν ώστε να καταφέρουν οι εγκλωβισμένοι, κάτοικοι και επισκέπτες να διαφύγουν με ασφάλεια προς τη θάλασσα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πόρισμα διαπιστώνεται πως η φονική πυρκαγιά θα μπορούσε να είχε σβήσει εάν δεν είχαν κληθεί οι δύο υδροφόρες που περιπολούσαν στην περιοχή να συνδράμουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην Κινέτα.

Παράλληλα, διαπιστώνεται πως υπήρξε καθυστέρηση στην εντολή εκκένωσης της περιοχής από τους κατοίκους και τους επισκέπτες, γεγονός που τους στέρησε την έγκαιρη απομάκρυνση.

Στο πόρισμα επισημαίνεται ότι «η μη έγκαιρη εντολή για οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού στέρησε τη δυνατότητα ασφαλούς διαφυγής των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής θα μπορούσαν με μέσο όρο άνετου βαδίσματος τα 80m/min η απόσταση που καλούνταν να καλύψουν από τη Λ. Μαραθώνος έως και την ακτογραμμή για την ασφαλή διαφυγή τους είναι περίπου 1 χλμ, δηλαδή 15 με 20 λεπτά άνετου βαδίσματος» τονίζεται. 

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Λιότσιο, τον αξιωματικό του ΠΣ που πραγματοποίησε τη σχετική έρευνα, «ο κρατικός μηχανισμός αιφνιδιάστηκε από την γρήγορη εξέλιξη της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα να προκληθούν δυσλειτουργίες στο επιχειρησιακό σκέλος, καθώς και έλλειψη επαρκούς επικοινωνίας των εμπλεκομένων φορέων κατά τη διαχείριση της κρίσης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης