Πολυζωνικό σύστημα για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα εφαρμόσει η Περιφέρεια Αττικής, ενώ αντίστοιχη επιλογή αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες περιφέρειες της χώρας.

Όπως προέκυψε από τη σύσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη με το Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, με αντικείμενο συζήτησης θέματα εμπορίου, βιομηχανίας και καταναλωτή, και έπειτα από ευρύ διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους – όπως είπαν οι περιφερειάρχες – θα οριοθετηθούν κάποιες περιοχές με αυξημένη τουριστική ή εμπορική κίνηση, στις οποίες θα λειτουργούν τα καταστήματα για περισσότερες από επτά Κυριακές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις προθέσεις του περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού είναι να γίνει εξαντλητικός διάλογος με τους φορείς της αγοράς (εμπορικούς συλλόγους κ.ά.), προκειμένου να αποφασιστεί σε ποιες περιοχές τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν περισσότερες από τις επτά νομοθετημένες Κυριακές κάθε χρόνο.

Θα επανακαθοριστούν οι περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως «τουριστικές», ενώ στόχος είναι να ενταχθούν και περιοχές με υψηλή εμπορική κίνηση.

Ωστόσο, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη, δεν υπάρχει ενιαία αντίληψη για το θέμα των Κυριακών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπήρξαν, για παράδειγμα, περιφερειάρχες που δήλωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν στις περιοχές τους να λειτουργήσει κανένα κατάστημα περισσότερο από επτά Κυριακές.

«Κάθε περιφέρεια θα κάνει αυτό που πιστεύει. Θεωρούμε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει πίσω, αλλά στο τέλος θα αποφασίσει με βάση το τοπικό συμφέρον» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Στην ίδια σύσκεψη συζητήθηκε παράλληλα και το θέμα των ελέγχων για το παραεμπόριο με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των περιφερειών. Για το ζήτημα θα ακολουθήσει νέα συνάντηση αύριο μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετωπίσιμης του Παραεμπορίου και του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης.

Επίσης, στο τραπέζι έπεσαν θέματα επιτάχυνσης απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης