Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Δύο αγαλματίδια ανεκτίμητης αξίας εντοπίστηκαν την περασμένη εβδομάδα σε υπαίθριο χώρο στα Γλυκά Νερά. Τα αγαλματίδια εκτιμάται ότι έφτασαν στην Ελλάδα από τη Συρία και συγκεκριμένα από την περιοχή όπου βρισκόταν η αρχαία Παλμύρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντίστροφη μέτρηση για τον εντοπισμό των αρχαιοτήτων ξεκίνησε όταν μία γυναίκα επικοινώνησε με τον ιδιωτικό ερευνητή Γιώργο Τσούκαλη και τον ενημέρωσε ότι βρήκε τυχαία κατά τη διάρκεια βόλτας τα δύο αγαλματίδια πίσω από ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ σε περιοχή των Γλυκών Νερών.

Ο κ. Τσούκαλης, όπως λέει στο zougla.gr, έσπευσε στο σημείο και διαπίστωσε ότι πράγματι όσα του είχε πει η γυναίκα ήταν αληθή. Παράλληλα, επιστρατεύτηκαν οι συνεργάτες του κ. Τσούκαλη, Γιώργος Μανίκας και Φώντας Βρόσγος, οι οποίοι έλεγξαν την ακρίβεια των πληροφοριών. Έτσι ενημερώθηκε το Τμήμα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ασφάλειας Αττικής, το οποίο και ανέλαβε την υπόθεση.

Μετά την απομάκρυνση των αγαλματιδίων αρχαιολόγοι που τα εξέτασαν διαπίστωσαν ότι εμπίπτουν στον νόμο περί προστασίας των αρχαιοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή της αρχαίας Παλμύρας είχε δεχθεί επίθεση από τζιχαντιστές το καλοκαίρι του 2015, με τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να κάνουν πλιάτσικο και λεηλασίες.

Οι δηλώσεις του κ. Τσούκαλη στο zougla.gr για την υπόθεση

Ουδείς, πάντως, μέχρι στιγμής γνωρίζει την ταυτότητα της γυναίκας που έκανε την καταγγελία, ενώ δεν αποκλείεται να πρόκειται για άτομο που – άγνωστο γιατί – ήθελε να παραδώσει τα αγαλματίδια στις Αρχές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης