Η πρεσβεία του Ιράκ στην Ελλάδα χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της «τραγική» την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, η οποία από τις αρχές του καλοκαιριού έχει να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις του «Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη χώρα έχουν διαπραχθεί θηριωδίες που περιλαμβάνουν εκτελέσεις κληρικών, απαγωγές και βιασμοί γυναικών ενώ χιλιάδες ιρακινοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της πρεσβείας του Ιράκ:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η 10η Ιουνίου έχει καταγραφεί πλεόν στη σύγχρονη ιστορία του Ιράκ ως η ημέρα που το «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε», μια ομάδα ένοπλων τρομοκρατών που αποτελεί μέρος της Αλ Κάιντα και υποστηρίζεται από ένοπλες ομάδες που επιθυμούν να καταστρέψουν τη νεοσύστατη δημοκρατία του Ιράκ, κατέλαβαν την πόλη της Μοσούλης. To Τικρίτ, η πρωτεύουσα της επαρχίας Σαλαχεντίν, κατελήφθη λίγες ημέρες αργότερα.

Σε συνέχεια αυτών των γεγονότων, έχουν λάβει χώρα μια σειρά από θηριωδίες. Μαθητές και νεαροί αξιωματικοί της Ιρακινής Αεροπορικής Ακαδημίας έχουν σκοτωθεί, γυναίκες έχουν απαχθεί και βιαστεί, οίκοι λατρείας έχουν καταστραφεί, περισσότεροι από 10 ιμάμηδες έχουν εκτελεστεί, χιλιάδες πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν ολοσχερώς παραβιαστεί.

Η περιοχή του Κουρδιστάν άνοιξε τα σύνορά της και υποδέχθηκε πάνω από μισό εκατομμύριο Ιρακινούς πολίτες που κατέφυγαν εκεί από τη Μοσούλη, το Τικρίτ και τη Ντιάλα, ενώ έχει ήδη προσφέρει καταφύγιο σε πάνω από 250.000 πρόσφυγες από τη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, τη 2α Αυγούστου, το «Ισλαμικό Κράτος» επιτέθηκε στην περιοχή του Κουρδιστάν αναγκάζοντας 300.000 πολίτες, μεταξύ των οποίων χιλιάδες Γεζίντι και Χριστιανούς, να καταφύγουν στο όρος Σιντζάρ, επιδεινώνοντας την ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κρίση στη χώρα. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 40.000 Γεζίντι έχουν εγκλωβισθεί στο όρος Σιντζάρ, ενώ υπολογίζεται ότι από τις αρχές Αυγούστου περίπου 500 άνδρες έχουν σκοτωθεί και 500 γυναίκες και παιδιά έχουν απαχθεί σε αυτή την προσπάθεια γενοκτονίας των Γεζίντι.

Ο ιρακινός στρατός και οι Κουρδικές δυνάμεις Πεσμμεργκά έχουν ανασυνταχθεί και έχουν κατορθώσει να αντιστρέψουν την κατάσταση, αναχαιτίζοντας την επέλεση του «Ισλαμικού Κράτους» προς την πρωτεύουσα Βαγδάτη και πετυχαίνοντας να ανακαταλάβουν το φράγμα της Μοσούλης καθώς και άλλα Κουρδικά και Χριστινικά πόλεις και χωριά από τα χέρια των φανατικών τρομοκρατών, με την υποστήριξη της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι ενέργειες του «Ισλαμικού Κράτους» δε στοχεύουν σε συγκεκριμένες θρησκείες και πεποιθήσεις αλλα κυρίως αντιπροσωπεύουν την απληστία μιάς φανατικής ομάδας τρομοκρατών να επιβάλει τη θέλησή της, ανεξαρτήτως θρησκείας και εθνικότητας, και να φέρει πίσω τη χώρα στο Μεσαίωνα. Η εκστρατεία του «Ισλαμικού Κράτους» αποβλέπει στην κατάρρευση της ενότητας του Ιρακινού κράτους και ως εκ τούτου στοχεύει τόσο στους Ιρακινούς πολίτες όσο και στον Κουρδικό πληθυσμό, καθώς και σε όλες τις θρησκείες.

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και η περιφερειακή κυβέρνηση της περιοχής του Κουρδιστάν συνεργάζονται για να ξεπεραστεί η παρούσα πρόκληση, εξετάζοντας τις στρατιωτικές και πολιτικές λύσεις εκείνες που θα επανενώσουν τη χώρα και θα της επιτρέψουν να σταθεί ξανά στα πόδια της.

Ο αγώνας μας είναι ενάντια στην τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό, στόχος μας είναι να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία μας και να σταματήσουμε την επιστροφή οποιασδήποτε μορφής δικτατορίας στο Ιράκ. Είναι βέβαιο ότι

ο αγώνας των Ιρακινών και Κουρδικών δυνάμεων, σε συνδυασμό με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, για την απελευθέρωση της χώρας από τον κίνδυνο του «Ισλαμικού Κράτους» απολαμβάνει της στήριξης όλων ανεξαιρέτως των Ιρακινών πολιτών».

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης