Υπογράφηκε η προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και δήμου Κυθήρων και Αντικυθήρων για τη δημιουργία ΧΥΤΑ.

Προγραμματική σύμβαση με το δήμο Κυθήρων-Αντικυθήρων για τη διαχείριση των απορριμμάτων υπέγραψε η Περιφερειάρχης Αττικής, ενώ σύντομα αναμένεται να αποκατασταθούν οι χωματερές σε Πόρο, Σπέτσες και Αγκίστρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημειώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Παναγιώτης Χατζηπέρος, «η περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου με την προγραμματική σύμβαση για τα έργα διαχείρισης που υπέγραψε με το δήμαρχο Ευστράτιο Χαρχαλάκη έδωσε οριστική λύση στο έντονο πρόβλημα των απορριμμάτων που αντιμετώπιζαν τα ιστορικά νησιά των Κυθήρων και Αντικυθήρων». Και διαβεβαίωσε ότι «η ταλαιπωρία των νησιών μας από τα σκουπίδια και την ανεξέλεγκτη ταφή τους, η οποία κορυφώνεται τη θερινή περίοδο, βαίνει προς το τέλος της, ενώ σύντομα θα αποκατασταθούν οι χωματερές στον Πόρο, στις Σπέτσες και στο Αγκίστρι. Επίσης έχει δρομολογηθεί συνολικά η διαχείριση των απορριμμάτων και στα άλλα νησιά της Περιφέρειας, σύμφωνα με τις επιταγές της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας».

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 7.650.350 ευρώ, αφορά στην αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) Κυθήρων και Αντικυθήρων, στην κατασκευή και λειτουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στο δήμο Κυθήρων στη θέση «Λαχνός» και στην κατασκευή μικρού ΧΥΤΑ στα Αντικύθηρα. Επίσης αφορά τα υποστηρικτικά έργα για την ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων που είναι η προμήθεια μονάδας κομποστοποίησης και βοηθητικού εξοπλισμού, η προμήθεια εξοπλισμού συλλογής, αποκομιδής, μεταφοράς απορριμμάτων και η προμήθεια οχήματος συμπίεσης και προώθησης απορριμμάτων.

Κατά την υπογραφή του έργου, που έγινε την περασμένη Παρασκευή, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου υπογράμμισε ότι «η προάσπιση της νησιωτικότητας γίνεται με πράξεις και έργα υποδομής, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων στα νησιά της Αττικής με όρους που εναρμονίζονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για δίκαιη και βιώσιμη οικολογική και οικονομική διαχείριση των αποβλήτων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι το έργο αποτελούσε χρόνιο αίτημα των νησιών. Ειδικότερα το έργο αποκατάστασης των ΧΑΔΑ και δημιουργίας ΧΥΤΥ στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα είχε ενταχθεί εκτάκτως από την Περιφέρεια Αττικής στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής 2007-2013, με πρόβλεψη ολοκλήρωσης του το 2015 προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή προστίμου από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2013 το Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων είχε εγκρίνει ομόφωνα τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Αττικής, ώστε η τελευταία να λειτουργήσει ως φορέας υλοποίησης του έργου, καθώς ο δήμος δεν διέθετε, ούτε διαθέτει, την απαραίτητη διαχειριστική επάρκεια.
Έξι μήνες αργότερα, στις 28 Μαρτίου 2014 το Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων είχε λάβει ομόφωνη απόφαση για σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Αττικής. Τελικά το έργο εντάχθηκε από την Περιφέρεια Αττικής τον περασμένο Μάιο.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης