Η προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τη συναίνεση των Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην ανάθεση μέσω ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτη δείχνει να πέφτει στο κενό.

Το ίδιο συμβαίνει και με την πρόταση να αναλάβουν οι ίδιοι οι Δήμοι το παραπάνω έργο. Μπροστά στο αλαλούμ, αλλά και στην καθυστέρηση που θα υπάρξει (σ.σ. χρειάζεται μια περίοδος δύο έως τριών χρόνων για να κατασκευαστεί το εργοστάσιο), ακόμα και στην περίπτωση να προχωρήσει με αναθεωρημένους όρους η σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ, ο Δήμος Καλαμάτας για να μη μείνει στο… κενό προχωρά σε προσωρινή διαχείριση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, προκηρύχθηκε, με απόφαση του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, ο ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός για την ανάθεση διαχείρισης των απορριμμάτων, με προϋπολογισμό 3,3 εκατ. ευρώ χωρίς δικαιώματα προαίρεσης και περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ με δικαιώματα προαίρεσης.

Προσφορές μπορούν να κατατίθενται στο ηλεκτρονικό σύστημα δημοπρασιών μέχρι τις 21 Ιουνίου. Πρόκειται για διαγωνισμό για την επεξεργασία των σκουπιδιών του Δήμου Καλαμάτας με «κινητό σύστημα διαχωρισμού, κομποστοποίηση οργανικού κλάσματος και αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων».

Ο ανάδοχος θα αναλάβει τη διαχείριση των σκουπιδιών για δύο χρόνια, ενώ ο Δήμος θα έχει το δικαίωμα να παρατείνει τη σύμβαση και για τρίτο χρόνο. Το… αγκάθι της προσωρινής διαχείρισης έχει θίξει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν ο δήμαρχος Καλαμάτας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσφατα, μάλιστα, σημείωσε ότι «πρέπει οι Δήμοι, είτε κατά μόνας είτε συνεργαζόμενοι, να προχωρήσουν ταχύτατα σε προσωρινή διαχείριση, με παράλληλη αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ (χωματερών), διότι τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι βαρύτατα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναβολής. Η επιλογή του ΣΔΙΤ δεν καταργεί την τοπική διαχείριση. Αυτό που επείγει είναι η προσωρινή διαχείριση, που ενδέχεται να μετεξελιχθεί σε τοπική διαχείριση για κάποιους Δήμους».

Υπενθυμίζουμε ότι την προσεχή Πέμπτη 19 Μαΐου και ώρα 11.00 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Καλαμάτας σύσκεψη, που οργανώνεται από το ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των Δήμων του Νομού Μεσσηνίας. Αντικείμενό της θα είναι η κατάρτιση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου.

Πρόκειται για θέμα εξαιρετικά επείγον, γιατί συνδέεται με τη χρηματοδότηση των Δήμων όσον αφορά στην απόκτηση μηχανημάτων για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων.

ΠΗΓΗ: tharrosnews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης