Σαρωτικούς ελέγχους πραγματοποιούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, στο πλαίσιο της προσπάθειας αύξησης των δημοσίων εσόδων. Μετά τους ελέγχους των εφοριακών, σειρά είχαν αυτές τις μέρες συνεργεία της ΕΥΠΕΑ (ελεγκτές ΙΚΑ) από την Αθήνα, που κυριολεκτικά «έκαναν φύλλο και φτερό» δεκάδες επιχειρήσεις στην Αργολίδα.

Οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν σε καταστήματα εστίασης, διασκέδασης, ξενοδοχεία, εργοστάσια ακόμα και σε οίκους ανοχής στο Άργος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σκοπός των ελέγχων αφορούσε στην ανασφάλιστη εργασία, με τους κρατικούς λειτουργούς να ζητούν καταστάσεις εργαζομένων και όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τους εργοδότες.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, βεβαιώθηκαν παραβάσεις με απασχόληση μη ασφαλισμένων εργαζομένων και τα πρόστιμα που αναμένεται να επιβληθούν θα είναι βαριά.

Για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο το πρόστιμο φθάνει τις 10.500 ευρώ και επιβάλλεται από την ΕΥΠΕΑ μέσω του τοπικού υποκαταστήματος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία, «ελεγκτές της Ε.ΥΠ.Ε.Α. και αρμόδιοι υπάλληλοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που κατά τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστώνουν τη μη αναγραφή εργαζομένου στον ισχύοντα πίνακα προσωπικού, που τηρείται από τον εργοδότη, επιβάλλουν διοικητική κύρωση (πρόστιμο), κατά δέσμια αρμοδιότητα, χωρίς προηγούμενη πρόσκλησή του για παροχή εξηγήσεων».

Σε περίπτωση υποτροπής της επιχείρησης-εργοδότη για την παραπάνω παράβαση, επιβάλλεται και προσωρινή ή οριστική διακοπή της λειτουργίας της συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας ή τμήματος ή τμημάτων ή του συνόλου της επιχείρησης.

Πλέον των παραπάνω προστίμων, «σε περίπτωση μη τήρησης από τον υπόχρεο εργοδότη Πίνακα Προσωπικού επιβάλλεται διοικητική κύρωση (αυτοτελές πρόστιμο), κατά δέσμια αρμοδιότητα, ύψους πεντακοσίων ευρώ (500 ευρώ), χωρίς προηγούμενη πρόσκληση του εργοδότη για παροχή εξηγήσεων».

Ανώτερο στέλεχος της ΕΥΠΕΑ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων με τα βεβαιωθέντα πρόστιμα θα κοινοποιηθούν προς είσπραξη στο τοπικό υποκατάστημα, σε έναν μήνα περίπου και συνολικά μπορεί να ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ.

Πηγή: argolikeseidhseis.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης