Τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίζουν να δοκιμάζουν τους κατοίκους κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας, με τα προβλήματα στις μετακινήσεις και στην καθημερινότητα να παραμένουν.

Σε απελπιστική κατάσταση οι πρόσφυγες στη Λέσβο, με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού να κατευθύνεται στο νησί προκειμένου να φιλοξενήσει αρκετούς από τους προσωρινά διαμένοντες στα hot spots​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μετά τη Σκόπελο και την Κύμη, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκαν ο Έβρος και η ανατολική Μακεδονία, την ώρα που οι πρωτοφανείς για την εποχή θερμοκρασίες στη Θεσσαλονίκη έχουν μετατρέψει σε… παγοδρόμια δρόμους, πλατείες και πεζοδρόμια. Πολικό ψύχος επικρατεί στη δυτική Μακεδονία, όπου η Φλώρινα και η Πτολεμαΐδα ξημέρωσαν με -18 βαθμούς Κελσίου και με -14 τα Γρεβενά, ενώ λίγο μετά τις 07.00 ο υδράργυρος στις πόλεις αυτές «έδειχνε» από -13 έως -10 βαθμούς Κελσίου.

Την ίδια στιγμή, σε απελπιστική κατάσταση είναι οι πρόσφυγες στη Λέσβο, με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού να κατευθύνεται στο νησί προκειμένου να φιλοξενήσει αρκετούς από τους προσωρινά διαμένοντες στα hot spots.


Στο… ψυγείο η Βόρεια Ελλάδα

Η «Αριάδνη» συνεχίζει να δοκιμάζει τη Βόρεια Ελλάδα, όπου σχεδόν σε όλες τις περιοχές το τοπίο είναι «λευκό» και το κρύο πολικό, με το πρωτοφανές -σε ένταση και διάρκεια- κύμα κακοκαιρίας να δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Στην κεντρική Μακεδονία αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο των Νομών Χαλκιδικής, Κιλκίς και Σερρών, και σε αρκετούς -κυρίως- επαρχιακούς δρόμους της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας​Στους δήμους που επλήγησαν τις τελευταίες ώρες από τον χιονιά, τα συνεργεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατέβαλαν ολονύκτιες προσπάθειες να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, ενώ για ακόμη μία ημέρα τα σχολεία στη Β. Ελλάδα, στη συντριπτική τους πλειονότητα, παραμένουν κλειστά. Η Θεσσαλονίκη ξημέρωσε με -4 βαθμούς Κελσίου. Οι κεντρικοί οδικοί άξονες της πόλης είναι «ανοιχτοί», αλλά οι οδηγοί κινούνται με χαμηλές ταχύτητες, λόγω του παγετού. Κλειστά θα μείνουν σήμερα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλο τον Νομό Θεσσαλονίκης, ενώ δεν θα λειτουργήσουν το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το «Αλεξάνδρειο» ΤΕΙ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αναβάλλονται όλες οι προσδιορισμένες για σήμερα ποινικές και πολιτικές δίκες στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, ενώ οι υποθέσεις που διακόπηκαν για σήμερα θα συνεχιστούν κανονικά μετά τις 10.00. Το δικαστικό μέγαρο της πόλης λειτουργεί, πάντως, κανονικά από τις 08.00. Κανονικά διεξάγονται αυτήν την ώρα οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπου από τη χιονόπτωση ακυρώθηκαν χθες πολλές πτήσεις και η λειτουργία του αερολιμένα αποκαταστάθηκε αργά το απόγευμα. Την ίδια ώρα, ταλαιπωρία περιμένει το επιβατικό κοινό του ΟΑΣΘ, καθώς, όπως έγινε γνωστό, λόγω της κακοκαιρίας θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και θα κυκλοφορήσουν μόνο 130 από τα 480 με 500 λεωφορεία του Οργανισμού.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι οδηγοί που κινούνται στους δρόμους Πολυγύρου, Μηχανιώνας, Επανομής, Λαγκαδά προς Σοχό και Ασκό, Πέντε Βρύσες-Βερτίσκος, Λιβάδια-Περιστερά, Ζαγκλιβέρι-Πετροκέρασα, Σουρωτή- Άγιος Αντώνιος, όπως επίσης στους δρόμους που οδηγούν προς Ωραιόκαστρο, Φίλυρο, Πανόραμα, Χορτιάτη, Ασβεστοχώρι και Εξοχή. Παράλληλα, απαγορεύεται η είσοδος φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην εσωτερική Περιφερειακή, στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης- Καβάλας από το 12ο μέχρι το 96ο χλμ. και στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης- Αθήνας, από τον κόμβο της Λαχαναγοράς μέχρι την Περιφερειακή. Στην κεντρική Μακεδονία αλυσίδες χρειάζονται -επίσης- τα οχήματα που κινούνται σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο των Νομών Χαλκιδικής, Κιλκίς και Σερρών, και σε αρκετούς -κυρίως- επαρχιακούς δρόμους της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας.

Αλυσίδες ή χιονολάστιχα χρειάζονται οι οδηγοί στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο των Νομών Φλώρινας και Κοζάνης, και σε τμήματα επαρχιακών δρόμων της Καστοριάς και των Γρεβενών.


Στα λευκά η πόλη της Καστοριάς

Στα λεύκα έχει ντυθεί ολόκληρος ο Νομός Καστοριάς. Η κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους της πόλης διεξάγεται με δυσκολία.

«Μάχη» με τα χιόνια στα Ιωάννινα

Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων μέσα στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, ενώ σε αρκετά σημεία της πόλης έχουν ακινητοποιηθεί αυτοκίνητα.

Χιόνι εξακολουθεί να πέφτει -με μικρότερη πάντως ένταση-, την ώρα που τα εκχιονιστικά μηχανήματα δεν σταματούν να καθαρίζουν τους δρόμους.

Από τις 03.00 τα ξημερώματα της Τετάρτης έχει διακοπεί η κίνηση των φορτηγών και δεν εκτελούνται τα δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ. Κλειστά είναι τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί και το πανεπιστήμιο.

Χιονίζει συνεχώς στην Αράχωβα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η χιονόπτωση στην Αράχωβα, με κατοίκους και επισκέπτες να αντικρίζουν το πρωί της Τετάρτης όμορφες εικόνες.

Στα λευκά ξύπνησε η Λαμία

Χιονίζει από τις πρώτες πρωινές ώρες στη Λαμία και στις γύρω περιοχές. Η πόλη ντύθηκε στα λευκά και η χιονόπτωση συνεχίζεται.

Η θερμοκρασία είναι στους -3 βαθμούς και τα σχολεία στη Φθιώτιδα παραμένουν κλειστά.

Ανοιχτοί είναι οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί, χωρίς την εκτέλεση δρομολογίων. Η κυκλοφορία προς Δομοκό και Μπράλο διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ απαγορεύτηκε η κίνηση των φορτηγών.

Κ. Μπακογιάννης: «Είχαμε πραγματικά μια βόμβα χιονιού στην Κύμη»

Το χιόνι στην Κύμη έχει ξεπεράσει τα τρία μέτρα και η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη. Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για πρωτόγνωρα φαινόμενα σε ένταση και διάρκεια, που ακόμα και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δεν έχουν ξαναδεί. Οι υπηρεσίες δίνουν πραγματική μάχη με τον χιονιά.

Ο Κ. Μπακογιάννης βρέθηκε στην Κύμη προκειμένου να διαπιστώσει τη διαμορφωθείσα κατάσταση.

«Ο καιρός δεν μας έδειξε έλεος στην Κύμη. Είχαμε πραγματικά μια… βόμβα χιονιού. Η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας συνεχίζουν να επιχειρούν. Έχουν απεγκλωβιστεί αρκετά χωριά, αλλά τα προβλήματα παραμένουν πολλά, εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών που συνεχίζουν να επικρατούν στην περιοχή. Γνωρίζω πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι. Με συγκίνησε η υπομονή και η κατανόησή τους, παρά τη δικαιολογημένη αγανάκτησή τους. Δίνουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό για να αντιμετωπίσουμε τον χιονιά…» τόνισε σε δηλώσεις του.

Η πρόγνωση του καιρού

Νέο κύμα κακοκαιρίας προβλέπεται για σήμερα σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Στην Ήπειρο, στη δυτική και κεντρική Στερεά, στη Θεσσαλία και στη βόρεια Ελλάδα θα εκδηλωθούν πυκνές χιονοπτώσεις, συνοδεία καταιγίδων στα δυτικά. Τα εντονότερα φαινόμενα εστιάζονται στη Στερεά και τη Θεσσαλία και από το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Πολύ γρήγορα στη Στερεά και στην Ήπειρο οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα ορεινά, ενώ στα πεδινά θα βρέξει. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες με έντονα φαινόμενα στην Πελοπόννησο και στο Αιγαίο και εξαίρεση την Κρήτη, όπου τα φαινόμενα θα είναι περιορισμένα. Στα ορεινά της Πελοποννήσου θα σημειωθούν ισχυρές χιονοπτώσεις. Παγετός θα εκδηλωθεί και πάλι στα ηπειρωτικά, ο οποίος στη Βόρεια Ελλάδα θα είναι ισχυρός.

Η θερμοκρασία στη δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -12 έως -2 βαθμούς, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από -8 έως 2, στην κεντρική Ελλάδα από -5 έως 2 βαθμούς, στην Ήπειρο -2 έως 8, στη δυτική και νότια Ελλάδα από 2 έως 12 βαθμούς, στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά από -5 έως 12 βαθμούς, στα νησιά του βορείου και βορειοανατολικού Αιγαίου και στις Σποράδες από 1 έως 11 βαθμούς και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 2 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες γενικά διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ και τοπικά θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8 με 9. Εξαίρεση αποτελούν τα βορειοδυτικά πελάγη, όπου θα επικρατήσει ενισχυμένος Βαρδάρης με εντάσεις έως 7 μποφόρ. Σταδιακά οι άνεμοι θα παρουσιάσουν εξασθένηση και το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε δυτικούς μέτριους. Στο βόρειο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 6 έως 7 μποφόρ και στο νότιο Ιόνιο νοτιοδυτικοί με ένταση 8 έως 9 μποφόρ, σταδιακά όμως το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν σε μέτριους έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών έως το μεσημέρι. Βροχές θα εκδηλωθούν από τις απογευματινές ώρες και πιθανόν το βράδυ καταιγίδα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια και δυτικά ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7 με 8 μποφόρ και πρόσκαιρα στον Σαρωνικό πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο και στα νότια θα κυμανθεί από 0 έως 11 βαθμούς, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερα.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις εντάσεως έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -5 έως 0 βαθμούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης