Η υπόθεση της αυτοδιοίκησης είναι πολύ σημαντική σε όλα τα επίπεδα για να αντιμετωπίζεται ως «παράρτημα» κεντρικών σχεδιασμών και η μεταρρύθμισή της από την κυβέρνηση σήμερα επείγει, τονίζει σε άρθρο της στην «Εφημερίδα των Συντακτών», η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Η περιφερειάρχης, στο άρθρο της με τίτλο «Τοπική Αυτοδιοίκηση: εγγύηση και προϋπόθεση Δημοκρατίας», επισημαίνει την αναγκαιότητα μιας «νέας αντίληψης για την τοπική αυτοδιοίκηση, ως πραγματικής διοίκησης και όχι ως ετεροδιοίκησης», μέσα από τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της, σε συνδυασμό με τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προτάσσει δε, ως στόχο της όλης διαδικασίας, την ανάδειξη των Περιφερειών της χώρας σε πυλώνες βιώσιμης ανάπτυξης και σύγχρονης επιχειρηματικότητας που παράγουν θέσεις εργασίας και παρέχουν εστίες κοινωνικής αλληλεγγύης. «Να αποκτήσουν δηλαδή, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, ένα διπλό, αυτονόητο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ρόλο: αναπτυξιακό και κοινωνικό», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στο μομέντουμ που γίνεται ο δημόσιος διάλογος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, υπογραμμίζει ότι μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τομή με το χθες και αφετηρία για ένα νέο, αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκησης.

Στο πλαίσιο επεξεργασίας προτάσεων για την αναθεώρηση του «Προγράμματος Καλλικράτης», προσθέτει η κ. Δούρου, «καταρτίστηκαν προτάσεις που πλέον είναι ώριμες να συζητηθούν ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης και αφορούν στη συνταγματική κατοχύρωση: της μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης, των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, της οικονομικής αυτοτέλειας». Προτάσεις οι οποίες, όπως σημειώνει, πρέπει απαραίτητα να συνοδευτούν από την πολιτική βούληση να αποκτήσουν οι Περιφέρειες, μαζί με την απαραίτητη αυτονομία, και τους απαραίτητους πόρους και συμπληρώνει: Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να υπηρετήσουν το στόχο μίας νέας αντίληψης για την τοπική αυτοδιοίκηση, ως πραγματικής διοίκησης και όχι ως ετεροδιοίκησης, όπως είναι σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης