Της Άντζελας Πεΐτση

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τείνουν να προσλάβουν οι επιθέσεις κλοπών στα περίπτερα και τα καταστήματα ψιλικών ειδών, στη Θεσσαλονίκη. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ανησυχεί ιδιαίτερα τα μέλη της Ένωσης Καπνοπωλών, καθώς μέσα στην τελευταία εβδομάδα, έχουν καταγραφεί περισσότερα από δέκα κρούσματα ληστρικών επιθέσεων. Σύμφωνα με μαρτυρίες των επιχειρηματιών που έπεσαν «θύματα» διαρρήξεων, οι θύτες ενεργούν οργανωμένα, ακαριαία και στοχοποιημένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσα σε λίγα λεπτά εξαφανίζουν προϊόντα χιλιάδων ευρώ, με «προτίμηση» στα καπνικά ήδη. Ήδη, κρούσματα κλοπών έπεσαν επιχειρηματίες στις περιοχές Χορτιάτη, Τούμπα και Σφαγείων. Μιλώντας αποκλειστικά στο zougla.gr επιχειρηματίας που έπεσε θύμα κλοπής, είπε: «Δεν υπολογίζουν ούτε διπλούς συναγερμούς, ούτε κάγκελα. Τίποτα. Είναι δε τόσο οργανωμένοι, που στη δική μου περίπτωση, τους είδε και τους φώναξε άνθρωπος. Αντί να τραπούν σε φυγή, τον κυνήγησαν με τσεκούρι».

Εκτός των τεράστιων οικονομικών χτυπημάτων που δέχονται οι επιχειρηματίες, τα οποία μεταφράζονται σε πολλές χιλιάδες ευρώ, με τους ληστές να «ξεσκονίζουν» ταμεία, αποθήκες και ό,τι άλλο υπάρχει, τίθεται το τεράστιο θέμα «της προστασίας της ανθρώπινης ζωής». Είναι δεδομένο, πως καθημερινά ιδιοκτήτες και προσωπικό, εκθέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, ακόμα και για περιπτώσεις μικροκλοπών, όπως είναι οι επιθέσεις που δέχονται από άτομα εξαρτημένα σε παραισθησιογόνες ουσίες ή με ροπή προς τον αλκοολισμό.

Η Ένωση Καπνοπωλών Μακεδονίας, ενεργώντας άμεσα απέστειλε σχετική επιστολή προς τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγο, Βασίλειο Μωυσίδη, με θέμα: «Εντατικοποίηση προστασίας των σημείων πώλησης περιπτέρων και καταστημάτων ψιλικών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Αξιότιμε Γενικέ,

ως μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Καπνοπωλών, Ψιλικών και Περιπτέρων Μακεδονίας, λαμβάνουμε την πρωτοβουλία να απευθυνθούμε σε εσάς, ζητώντας τη στήριξή σας, σε φλέγοντα θέματα του κλάδου μας. Θεωρούμε σημαντικό οι ενέργειες και οι επαφές που καθημερινά πραγματοποιούνται με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, πάνω στα ζητήματα που επιζητούν λύση, να στηρίζονται στην αμοιβαία υποστήριξη και επικοινωνία.

Με την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε την ανάγκη εντατικοποίησης και αύξησης της περιφρούρησης του συνόλου των σημείων του κλάδου μας, που δραστηριοποιούνται στο νομό Θεσσαλονίκης, όπως είναι τα περίπτερα και τα καταστήματα ψιλικών ειδών.

Δεν θα ήταν υπερβολή και απεικονίζοντας τη σημερινή εικόνα, να τονίσουμε πως «είμαστε ο εύκολος στόχος» σε κάθε εκτροπή γεγονότων που λαμβάνουν έκταση σε συλλαλητήρια και απεργιακές κινητοποιήσεις. Ταυτόχρονα, γνωρίζετε πολύ καλά πως είμαστε «ως κλάδος» στην πρώτη πεντάδα επιθέσεων κλοπών και απειλής προσωπικού ακόμα και με την ίδια τους τη ζωή, από κάθε περιθωριακό στοιχείο ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες αλλά και όχι μόνο.

Ζητούμε από εσάς, να αυξήσετε και να εντείνετε την προστασία και τις περιπολίες των στελεχών του Σώματός σας, προς τις επιχειρήσεις μας, όπως είναι τα περίπτερα, τα καταστήματα ψιλικών και πώλησης καπνικών ειδών.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση. Πιστεύουμε σε μία εποικοδομητική συνεργασία μαζί σας και είμαστε πάντα στη διάθεσή σας, για οποιαδήποτε διευκρίνιση».

Η Ένωση Καπνοπωλών Μακεδονίας

Σχολιάζοντας την ανησυχητική εικόνα ληστρικών επιθέσεων, σε περίπτερα και καταστήματα ψιλικών στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών Μακεδονίας, Κώστας Ιακώβου, δήλωσε στο zougla.gr: «Είμαστε όλοι στόχοι. Κανείς δε μπορεί πλέον να θεωρεί τον εαυτό του εξαίρεση. Μας ανησυχεί η αυξητική διάσταση που έχουν πάρει τα πράγματα. Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι θλιβερός και έχουμε θορυβηθεί όλοι. Είμαστε σε επαγρύπνηση.

Στείλαμε επιστολή, προς τη Γενική Αστυνομική Δ/ση Θεσσαλονίκης, ζητώντας της, να αυξήσει τις περιπολίες των οχημάτων και των δικυκλιστών της, στα σημεία των επιχειρήσεων μας. Από την άλλη, εφιστούμε την προσοχή όλων των συναδέλφων, ώστε κι από μόνοι τους, να περιφρουρήσουν τις επιχειρήσεις τους όσο το δυνατόν περισσότερο». Και κατέληξε: «Αντιλαμβάνεστε, τι σημαίνει για μία μικρομεσαία επιχείρηση, μέσα στη γενικότερη οικονομική κρίση, να υπάρχουν κρούσματα κλοπών χιλιάδων ευρώ. Κυριότερο όμως είναι, πως καθημερινά υπάρχει ο κίνδυνος έκθεσης της ανθρώπινης ζωής. Σ’ αυτή την περίπτωση το κόστος είναι «ανεκτίμητο» και οδυνηρό. Ζητώ από όλους ψυχραιμία και όσο το δυνατό ενίσχυση της προστασίας των περιουσιών μας αλλά κυρίως της ίδιας μας της ζωής».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης