Δύο εργολαβίες για την αποξήλωση και την αποκατάστασή τους έχουν μεν εγκριθεί αλλά προχωρούν με ρυθμούς χελώνας με αποτέλεσμα να έχει γίνει η ζωή των ποδηλατών «ποδήλατο».

Οι παρεμβάσεις για το ξήλωμα των ποδηλατόδρομων ξεκίνησαν από την οδό Φερών όπως συμβαίνει όμως και σε άλλες περιπτώσεις και σε αυτή… η εργολαβία έμεινε μισή, αφού σε άλλα σημεία δεν ξηλώθηκαν ακόμη τα κολωνάκια και φυσικά δεν υφίσταται καμία λειτουργικότητα. Ωστόσο το ράβε – ξήλωνε των πεζοδρόμων, προκειμένου να καταστεί το δίκτυο λειτουργικό και ασφαλές για τους ποδηλάτες, αναμένεται να επιβαρύνει κατά 200.000 ευρώ τα δημοτικά ταμεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συγκεκριμένη εργολαβία προέβλεπε παρεμβάσεις για το «ξήλωμα» των ποδηλατοδρόμων, στην οδό Φερών, στην οδό Γιαννιτσών και στην οδό Μεταμορφώσεως. Μέχρι σήμερα ωστόσο η παρέμβαση παραμένει μισή με αποτέλεσμα και επικίνδυνοι να παραμένουν όπως είναι οι συγκεκριμένοι ποδηλατόδρομοι και οι ποδηλάτες να ταλαιπωρούνται.

Η δεύτερη εργολαβία, που επίσης έχει δημοπρατηθεί και θα ξεκινήσει αφού ξεπεραστούν διαδικαστικές εμπλοκές που προέκυψαν από ενστάσεις, περιλαμβάνει παρεμβάσεις στις οδούς Ρήγα Φεραίου, Μικρασιατών, Εθνικής Αντιστάσεως, Στρατηγού Μακρυγιάννη και Δημητρίου Πολιορκητού. Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν διαμόρφωση των διασταυρώσεων, δημιουργία εσοχών στα πεζοδρόμια για τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων, οριοθέτηση της κυκλοφορίας των οχημάτων με την κατά μήκος συνεχή διαγράμμιση, καθαίρεση παράνομων ραμπών και τοποθέτηση πλαστικών οριοδεικτών. Οι δύο εργολαβίες είναι συνολικής διάρκειας τεσσάρων μηνών και μετά την ολοκλήρωσή τους, το βασικότερο τμήμα του παλιού δικτύου ποδηλατοδρόμων θα αποκτήσει στοιχεία λειτουργικότητας και χρηστικότητας με ασφάλεια.

Στην οδό Φερών τα συνεργεία προχώρησαν στην αφαίρεση των κράσπεδων και των κολονακίων, αποκατέστησαν το οδόστρωμα, έγινε νέα διαγράμμιση με έντονο χρώμα, τοποθέτηση «ματιών γάτας» και σήμανση, προκειμένου το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων στην πόλη να καταστεί πιο λειτουργικό και ασφαλές για τους ποδηλάτες και, ο ποδηλατόδρομος «ανέβηκε» στο πεζοδρόμιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην οδό Μεταμορφώσεως από την οδό Στρατηγού Μακρυγιάννη έως και Παλαμά ειδικότερα δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση όπως επίσης και στην περιοχή της Νεαπόλεως όπου επίσης οι ποδηλατόδρομοι έχουν καταστεί μη λειτουργικοί και παράλληλα είναι «μονίμως» μη προσπελάσιμοι από τους ποδηλάτες καθώς μηχανάκια και αυτοκίνητα είναι μπροστά ή δίπλα παρκαρισμένα.

Το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων ήταν έργο που κόστισε στην πόλη 1,26 εκ. ευρώ, ωστόσο το φυσικό αντικείμενο που εκτελέστηκε κοστολογείται στις 232.000 ευρώ και απαιτούνται σχεδόν άλλα τόσα για να καταστεί λειτουργικό και ασφαλές.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα Ταχυδρόμος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης