Τις τραγικές συνθήκες  υπό τις οποίες προσπαθούν να υπηρετήσουν τη δημόσια υγεία περιγράφουν, μέσω ανακοίνωσής τους, οι ειδικευόμενοι γιατροί του νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Στην απόφαση της γενικής συνέλευσής τους καταγγέλλουν την διοίκηση του Νοσοκομείου Ρεθύμνης, καθώς και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ολόκληρη η ανακοίνωση των γιατρών:

Το νοσοκομείο Ρεθύμνου καταρρέει. Αυτό είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε εδώ και χρόνια όσοι εργαζόμαστε στο νοσοκομείο, ιατρικό/νοσηλευτικό προσωπικό και μη, και η οποία έχει γίνει αφόρητη τους τελευταίους μήνες.

Ως ειδικευόμενοι ιατροί καλούμαστε κάθε μήνα να καλύψουμε τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, δουλεύοντας υπερωρίες (πέρα από τις εφημερίες που προβλέπει ο νόμος), ενώ τις περισσότερες μέρες δεν υπάρχει η δυνατότητα ρεπό την επομένη της εφημερίας. Αυτό σημαίνει ότι για να παραμείνει ανοιχτό το νοσοκομείο, τις ημέρες εφημερίας δουλεύουμε 32 ώρες συνεχόμενες, και μάλιστα χωρίς να πληρωνόμαστε τις υπερωρίες αυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί από τους συναδέλφους που είναι ειδικευόμενοι γενικής ιατρικής και εκπαιδεύονται σε μια σειρά κλινικών, αδυνατούν να πραγματοποιήσουν την εκπαίδευσή τους αφού χρησιμοποιούνται ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ από την διοίκηση για να μπαλώνουν τρύπες του προγράμματος εφημεριών. Δεν έχει σημασία εάν ένας ιατρός είναι για παράδειγμα στην Οφθαλμολογική κλινική, του ζητείται να καλύπτει κενά στην Παιδιατρική, στην Ορθοπεδική κλινική κ.ο.κ. Με τον τρόπο αυτό, κλινικές ζωτικής σημασίας όπως η καρδιολογική μένουν χωρίς εφημερεύοντα ειδικευόμενο σχεδόν όλο τον μήνα.

Και σαν να μην αρκεί που καλούμαστε να εργαστούμε αμισθί σε αυτά τα εξοντωτικά ωράρια και ρυθμούς, επωμιζόμαστε τις περισσότερες μέρες του μήνα και την πλήρη ευθύνη, αφού λόγω υποστελέχωσης το ΤΕΠ λειτουργεί το μισό μήνα (ή και περισσότερο) χωρίς ειδικευμένο ιατρό. Κάτι που πρέπει να γίνει σαφές είναι πως ο κάθε ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΣ , όσο σωστά κι αν γνωρίζει το αντικείμενό του, δεν παύει να ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

Έχουμε επανειλημμένα ενημερώσει την διοίκηση του νοσοκομείου ότι ο εξοντωτικός αυτός ρυθμός εργασίας , που είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών και οδηγεί το ιατρικό προσωπικό στην σωματική και ψυχική εξουθένωση. Και όμως, ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ, επιλέγεται από την διοίκηση ακριβώς αυτό: να μπαλώνει τα προβλήματα του νοσοκομείου ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΣ (με πολύ αυταρχικούς τρόπους μάλιστα) την καταναγκαστική εργασία των ιατρών.

Δεν τους ενδιαφέρει πόσο κουρασμένος θα είναι ο ιατρός που θα υποδεχθεί τον ασθενή στο ΤΕΠ, εάν θα μπορεί να ανταπεξέλθει, εάν είναι επαρκώς εκπαιδευμένος. Τους ενδιαφέρει μόνο να συμπληρώνεται με κάθε θυσία το πρόγραμμα. Και φυσικά δεν αναλαμβάνουν ούτε την ευθύνη.

Οι ειδικευόμενοι ιατροί του ΓΝΡ δηλώνουμε ότι δεν μπορούμε πλέον να δουλεύουμε υπό αυτές τις συνθήκες. Καλούμε την διοίκηση να κάνει επιτέλους την δουλειά της, που δεν είναι να στραγγίζει τους ιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό, αλλά να διασφαλίζει πραγματικές ΜΟΝΙΜΕΣ λύσεις για τα προβλήματα του νοσοκομείου. Καλούμε το υπουργείο Υγείας να λύσει ΑΜΕΣΑ το θέμα της υποστελέχωσης. Καλούμε την Ρεθυμνιώτικη κοινωνία να διεκδικήσει το νοσοκομείο που δικαιούται.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης