Με αυτοκινητοπομπή μέλη της συντονιστικής επιτροπής της ένωσης ρέω φύση ζω για την διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης έκαναν την Κυριακή 11- 6-17 την πρώτη δράση τους διασχίζοντας την Ηλιούπολη τις περιοχές των παράνομων έργων, και καταλήγοντας έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας στο Αρσάκειο.

Φωτογραφίες του ρέματος Πικροδάφνης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά όσα αναφέρει η ανακοίνωση της ρέω- φύση- ζω:

«Το παράνομο και αυθαίρετο έργο δεν έχει τις απαιτούμενες από τους νόμους μελέτες – αδειοδοτήσεις, το κατασκευάζει η Περιφέρεια Αττικής (Σγουρός – Δούρου) σε σύμπραξη με τον δήμαρχο Βαλασόπουλο και όλες σχεδόν τις πλευρές του Δημοτικού Συμβουλίου με κατασκευαστή εταιρία συμφερόντων οικογένειας Μπόμπολα, εν γνώσει όλων ότι το έργο είναι επικίνδυνο παράνομο, και θα ¨γεννά¨ αέναα πλημμυρικά προβλήματα στους κατοίκους των κατάντη δήμων υποβαθμίζοντας την αξία των κατοικιών τους κα την ποιότητα ζωής τους. Τελικός στόχος του έργου – με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια – είναι να καταστραφούν και να εκλείψουν από προσώπου Αττικής τα εναπομείναντα φυσικά τμήματα των δύο ρεμάτων μετατρέποντας τα σε οικόπεδα και σε λεωφόρο την Πικροδάφνη (ενώ θα μπορούσε να γίνει αυτό με υπόγεια σήραγγα) θύματα της μνημονιακής εκχώρησης της χώρας για να ωφεληθούν λίγοι άπληστοι που θα καταστρέψουν ότι ποιοτικό έχει μείνει για τους κατοίκους της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά από προσφυγή κατοίκων το 2015 το ΣτΕ διέκοψε το έργο για 7 μήνες αλλά εντέλει το ΣτΕ με την 3314/15 απόφασή έκρινε την προσφυγή των κατοίκων εκπρόθεσμη παρόλο που διαπίστωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι το έργο δεν διαθέτει την επιβεβλημένη άδεια. Έτσι «εδόθη σημασία στο δέντρο αντί να δοθεί η σημασία στο δάσος», και παρόλο που οι προσφεύγοντες ήσαν από μακρινούς δήμους και δεν έμαθαν έγκαιρα για το έργο αυτό αφού οι εκτελεστές του, απέκρυψαν συστηματικά την ταυτότητα του έργου ώστε να μην μαθευτεί ούτε και μέσω της Διαύγειας, ΄΄επιτρέποντα΄΄ έτσι την συνέχιση των εγκληματικών εργασιών. 

Μετά από δεύτερη εμπρόθεσμη προσφυγή των μελών της ένωσής μας ρέω φύση ζω για την ακύρωση και αναστολή αποφάσεων του 2017 που αφορούν κρίσιμα σημεία του έργου ο κ. Πρόεδρος και ο κ. Εισηγητής απέρριψαν το αίτημα μας με την κάτωθι απόφασή τους: «ΕΔ 79/2017 Απορρίπτει. Το όλο έργο εξακολουθεί να εκτελείται με βάση τις 193/20.06.2012 και 194/20.06.2012 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηλιούπολης, η κατά των οποίων αίτηση ακυρώσεως έχει ήδη απορριφθεί με την ΣτΕ 3314/2015. Με τις αποφάσεις, των οποίων ζητείται ήδη η αναστολή εκτελέσεως, τροποποιούνται σε σημεία μη καίρια και μη αλλοιώνοντα την όλη μορφή του έργου οι βασικές αρχικές πράξεις, σε εκτέλεση των οποίων το όλο έργο, όπως εκτίθεται στο από 25.04.2017 υπόμνημα της Περιφέρειας Αττικής, έχει ήδη εκτελεσθεί σε ποσοστό 72%. Δηλαδή η χορήγηση προσωρινής διαταγής οδηγούσε, κατ’ ουσίαν, σε αναστολή εκτελέσεως άλλων πράξεων, η νομιμότητα των οποίων δεν έχει ανατραπεί. Αθήνα, 28/4/2017 Ο Πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος»

Έτσι για δεύτερη φορά αφήνεται να συντελείται μπροστά στα μάτια όλων ένα επικίνδυνο και παράνομο έργο αντί να εφαρμοσθεί η πάγια αρχή δικαίου ότι μία προδήλως παράνομη πράξη πρέπει να προλαμβάνεται και να παρεμποδίζεται έστω και την υστάτη στιγμή και όχι να αποτελεί λόγο συνεχίσεώς της, το γεγονός, ότι πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της.

Αύριο αναμένεται ότι θα παραληφθεί και νέα απόφαση απορριπτική του πολύ πρόσφατου αιτήματός για την ανάκληση της ως άνω απόφασης.

Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής με την αυτοκινητοπομπή, με τηλεβόες με ανακοίνωση ενημερωτική και συνθήματα, με φείγ βολάν και σημαίες του αγώνα τους, προκάλεσαν την προσοχή την επιδοκιμασία και σχόλια θετικά των πολιτών της Ηλιούπολης για την δράση αυτή, η οποία τερματίσθηκε έξω από το κλειστό Συμβούλιο της Επικρατείας στην οδό Πανεπιστημίου».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης