Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Πρέβεζας, αυτός της Κασσώπης, ρημάζει στην κυριολεξία, έχοντας αφεθεί στην τύχη του χωρίς προσωπικό και επίβλεψη από κάποιον αρμόδιο, με αποτέλεσμα άνθρωποι και… ζώα, να περιδιαβαίνουν ανενόχλητοι ανάμεσα στα αρχαία κτίσματα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι αυτό διότι η κρατική αναλγησία για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που μεταφράζεται σε αδυναμία ακόμη και… μίας πρόσληψης φύλακα, δεν πτοεί τους τουρίστες και τους περιηγητές, οι οποίοι αποκτούν πρόσβαση στην αρχαία Κασσώπη, κάνοντας… έρπην, στην κυριολεξία, ή εκμεταλλευόμενοι τα «κενά» της περίφραξης!

Μέσα στο δάσος, πολύ κοντά στο μνημείο του Ζαλόγγου, κρύβεται ο πανέμορφος αρχαιολογικός χώρος της Κασσώπης. Τα ΕΣΠΑ δόθηκαν, αλλά κάποιος ξέχασε να προσλάβει προσωπικό για τη λειτουργία του χώρου...

Το zougla.gr βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο και συνομίλησε με τους έκπληκτους Ιταλούς τούριστες που συνάντησε εντός, οι οποίοι μας εξέφρασαν την… αυτονόητη και έντονη έκπληξη τους για τον τρόπο πρόσβασης στο μνημείο, υπογραμμίζοντας ότι στις δικές τους αρχαίες πόλεις, η ανάδειξη και η προστασία φυσικά είναι πολύ διαφορετική…

Δείτε τις χαρακτηριστικές εικόνες που κατέγραψε ο φακός του zougla.gr
:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ένας από τους δύο τρόπους για να εισέλθει κάποιος στον αρχαιολογικό χώρο. Ο δεύτερος, λίγα μέτρα πιο πέρα, όπου το συρματόπλεγμα λείπει εντελώς

Ιταλοί τουρίστες, ελλείψει ενημέρωσης, θεώρησαν ότι η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο γίνεται κατά βούληση...

Δείτε φωτογραφίες από τον πανέμορφο -και επίσημα «κλειστό» λόγω έλλειψης προσωπικού- αρχαιολογικό χώρο:

Η θέα από την Κασσώπη είναι εκπληκτική, και φτάνει μέχρι τη Λευκάδα

Ιταλοί τουρίστες αυτο-ξεναγούνται στον αρχαιολογικό χώρο

Τουλάχιστον δεν λείπουν οι πίνακες επεξήγησης του χώρου, από το Υπουργείο Πολιτισμού...

Ψηλά, στο βάθος, διακρίνεται το εκπληκτικό μνημείο του Ζαλόγγου, για τη θυσία των γυναικών από το Σούλι
 
Αλλά οι… περίεργοι τουρίστες δεν είναι οι μόνοι που έχουν πρόσβαση στον χώρο. Σύμφωνα με παλαιότερη καταγγελία του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας, αιγοπρόβατα βόσκουν ανάμεσα στους σωζόμενους κίονες της σπουδαίας ηπειρωτικής πόλης!

Δείτε τις παλαιότερες φωτογραφίες. Το zougla.gr στην πρόσφατη επίσκεψη του διαπίστωσε ότι η βοσκή συνεχίζεται και μέχρι τις μέρες μας, μιας και η ύπαρξη κοπράνων ήταν έντονη ανάμεσα και πάνω στις αρχαίες πέτρες…

Η αρχαία Κασσώπη

Σύμφωνα με τη Wikipedia: Στους λόφους του σημερινού χωριού Καμαρίνα του Δήμου Ζαλόγγου Πρέβεζας, υπάρχουν τα ερείπια της αρχαίας πόλης Κασσώπης, η οποία ιδρύθηκε από τους Κασσωπαίους, ένα Ηπειρωτικό φύλο, κλάδο των Θεσπρωτών και πιθανώς αργότερα εποικίσθηκε και από εποίκους Ηλείους και Αρκάδες. Ο καθηγητής αρχαιολογίας Σωτήριος Δάκαρης διεξήγαγε ανασκαφές στην Κασσώπη για λογαριασμό της Αρχαιολογικής Εταιρείας στο διάστημα 1952-1955, αργότερα δε οι ανασκαφές συνεχίστηκαν από το 1977-78 έως το 1983, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Βερολίνου.

Η Κασσώπη υπήρξε το πολιτικό κέντρο των Κασσωπαίων, ενός από τα τέσσερα σημαντικότερα φύλα της αρχαίας Ηπείρου, σήμερα είναι μια από τις καλύτερα σωζόμενες αρχαίες πόλεις της Ηπείρου. Ενίοτε, βέβαια, λειτουργεί και ως μαντρί…

Ο αρχαιολογικός χώρος παραμένει κλειστός έπειτα από απόφαση της ΛΓ’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας-Άρτας, λόγω έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα κανένας αρμόδιος να μην μπορεί να ελέγξει τους βοσκούς (και οποιεσδήποτε άλλες αυθαίρετες «επισκέψεις»).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης