«Ραβασάκια» σε 140 μεγαλοοφειλέτες του έχει, ήδη, στείλει το προηγούμενο διάστημα ο Δήμος της Ρόδου καθώς την άλλη εβδομάδα εκπνέει η προθεσμία για τις ρυθμίσεις ενώ το συνολικό ποσό από ανείσπρακτες απαιτήσεις που έχει, φθάνει τα 69 εκατομμύρια ευρώ!

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Οικονομικές υπηρεσίες, έπειτα από εντολή του Αντιδημάρχου κ. Γιάννη Περδίκη ο οποίος ήρθε σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, έχουν, ήδη, στείλει τα ειδοποιητήρια στους αποκαλούμενους μεγαλοοφειλέτες του Δήμου, μια και πρόκειται για 140 περιπτώσεις που όλες αφορούν σε οφειλές παρελθόντων ετών προς το Δήμο, η κάθε μία από τις οποίες ξεπερνά τα 100 χιλιάδες ευρώ!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα σ’ αυτές, υπάρχουν, περιπτώσεις με οφειλές της τάξεως των 500 χιλιάδων ευρώ η μία, ακόμη του 1 εκατ. ευρώ αλλά και του 1,5 εκατ. ευρώ!

Από αυτές, ένα ποσοστό της τάξεως του 10%-15% θεωρούνται ως ανείσπρακτα αφού πρόκειται για παράδειγμα, για Εταιρίες που έχουν κηρύξει πτώχευση ή οι οφειλέτες…έχουν εξαφανιστεί ή έχουν άλλο ΑΦΜ ή ακόμη έχουν αποβιώσει.

Οι μεγάλες οφειλές τρίτων προς το Δήμο, προέρχονται, βέβαια, από επιχειρήσεις, υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και ξενοδοχειακές και μπορεί να αφορούν σε πρόστιμα τελών, εκδιδόμενους λογαριασμούς, τέλη παρεπιδημούντων, ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., μισθώματα και λατομικά τέλη ή, οι μικρότερες, από ελεγχόμενη στάθμευση, παραβάσεις του ΚΟΚ κ.α.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προθεσμία του τρέχοντος καθεστώτος ρύθμισης λήγει στις 30 Νοεμβρίου γι’ αυτό και από το Δήμο απευθύνουν έκκληση να προσέλθουν οι ενδιαφερόμενοι αυτή την τελευταία εβδομάδα για να προλάβουν. Πάντως, σημειώνεται ότι μεγάλος όγκος των οφειλετών του Δήμου προσήλθε στην πρώτη ρύθμιση που έληξε τον περασμένο Αύγουστο.

Έκτοτε αρκετοί είναι τακτικοί ωστόσο η ροή των οφειλετών δεν θεωρείται ικανοποιητική. Επειδή, πάντως, και την προηγούμενη φορά είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο οι περισσότεροι να περιμένουν την τελευταία εβδομάδα για να προσέλθουν, στη Δημοτική Αρχή προσδοκούν ότι κάτι τέτοιο θα γίνει και τώρα, δηλαδή την εβδομάδα που ξεκινάει από αύριο.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2014 οι απαιτήσεις παρελθόντων ετών του Δήμου έφθαναν τα 71,5 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, συνολικά έχουν καταβληθεί 2,5 εκατ. ευρώ και το ποσό διαμορφώνεται στα 69 εκατ. ευρώ. Μέσα σ’ αυτά είναι, βέβαια, όλες οι οφειλές τρίτων προς το Δήμο, δεν αφορούν, δηλαδή, όλα μεγαλοοφειλέτες.

Επίσης, αρκετοί έχουν προσέλθει για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους που έχουν να κάνουν με μισθώματα που καταβάλουν στο Δήμο, ειδικότερα για τη Νέα Αγορά οι οποίοι υπήχθησαν στη ρύθμιση και την τηρούν. Πάντως, συνολικά, από μισθώματα από ακίνητά του σε όλο το νησί, ο Δήμος έχει ανείσπρακτα γύρω στα 2,5 εκατ. ευρώ τα οποία, σημειωτέων, αφορούν μόνο στο κεφάλαιο και όχι στις προσαυξήσεις.

Όσο αφορά στα μέτρα που προτίθεται να πάρει η Δημοτική Αρχή, σύμφωνα με πληροφορίες, καταρχήν θα περιμένει να λήξει η προθεσμία για τη ρύθμιση και, από εκεί και πέρα, θα εξεταστούν οι περιπτώσεις ανάλογα με τη βαρύτητα της καθεμίας.

Δεν αποκλείεται, πάντως, σε ορισμένες που παρατηρείται μία προκλητική αδιαφορία να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους να εξαντλήσουν όλα τα μέσα και, έπειτα από συνεννόηση και με τη νομική υπηρεσία, να χρησιμοποιήσει ο Δήμος ακόμη και ένδικα μέσα.

ΠΗΓΗ: rodiaki.gr

Διαβάστε επίσης: Ποιοι υπάγονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης