Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κω θα λογοδοτήσουν στις αρχές Νοεμβρίου, οι πέντε εμπλεκόμενοι στην υπόθεση σωματεμπορίας, που εξιχνιάστηκε τον Αύγουστο του 2015 από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, μετά από καταγγελία νεαρής αλλοδαπής ηλικίας 22 ετών από τη Ρωσία.

Πιο συγκεκριμένα, στην υπόθεση κατηγορούνται 52χρονος από την Χαλκίδα, η 52χρονη σύζυγός του, μία 21χρονη Ελληνίδα και μία 32χρονη Ουκρανή καθώς και ένας 45χρονος ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Ρόδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε βάρος τους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος με τις οποίες και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου, τους παρέπεμψε με βούλευμα του να δικαστούν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κω και η δίκη προσδιορίστηκε να γίνει στις 7 Νοεμβρίου 2016.

Ειδικότερα ο 52χρονος θα δικαστεί για την κατηγορία της σωματεμπορίας με κατακράτηση δι’ απειλής βίας και υφαρπαγής ταξιδιωτικών εγγράφων, με παράνομη παραμονή στη χώρα κατ’ επάγγελμα και οι άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια στην πράξη αυτή.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο 52χρονος κατηγορούνταν και για βιασμό κατ’ εξακολούθηση σε βάρος της 22χρονης Ρωσίδας, αδίκημα όμως για το οποίο το δικαστικό Συμβούλιο της περιοχής μας τον Μάρτιο του 2016, αποφάνθηκε ότι δεν πρέπει να γίνει κατηγορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το ίδιο βούλευμα παρατάθηκε η προσωρινή κράτηση του 52χρονου, και διατηρήθηκαν και περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης τους δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους και της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού 2000 ευρώ έκαστος, που είχαν επιβληθεί στους λοιπούς τέσσερις κατηγορούμενους.

Σημειώνεται πως μετά τις απολογίες τους και οι πέντε εμπλεκόμενοι είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι και είχαν πάρει το δρόμο για τις φυλακές όμως δια των συνηγόρων τους κ.κ. Άκη Δημητριάδη και Μάριο Μαραβέλια είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου το οποίο τον Νοέμβριο του 2015 με βούλευμα του αντικατέστησε την προσωρινή κράτηση με τους παραπάνω περιοριστικούς όρους για τους τέσσερις κατηγορούμενους, πλην του 52χρονου ο οποίος παρέμεινε στη φυλακή.

Η καταγγελία και οι συλλήψεις

Όπως είναι γνωστό, το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά την κατάθεση- καταγγελία που έδωσε της αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου το απόγευμα της 18ης Αυγούστου 2015 η 22χρονη Ρωσίδα.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την αστυνομία, ο 52χρονος φέρεται να είχε αρχηγικό ρόλο και «ψάρευε», χρησιμοποιώντας μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ευπαρουσίαστες αλλοδαπές γυναίκες, προσφέροντάς της εργασία σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ακολούθως, με τη βοήθεια των μελών του παράνομου κυκλώματος, της προμήθευε με τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία μετά την άφιξή της στη χώρα της, κατακρατούσε και στη συνέχεια με εκβιαστικό τρόπο, περιόριζε την ελευθερία της και της εξανάγκαζε σε σεξουαλική εκμετάλλευση.

Πιο συγκεκριμένα το βράδυ της 18ης Αυγούστου 2015, μετά την καταγγελία της 22χρονης Ρωσίδας για παράνομη κατακράτηση, βιασμό και σεξουαλική εκμετάλλευση, άμεσα τέθηκε σε εφαρμογή επιχειρησιακό σχέδιο εξιχνίασης της υπόθεσης.

Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, διαπιστώθηκε ότι ο 52χρονος, αφού έπεισε την 22χρονη να μεταβεί στη Ρόδο της 26.07.2015, παρακράτησε τα ταξιδιωτικά της έγγραφα και με εκβιαστικά μέσα – απειλές την υποχρέωσε να εργαστεί διαδοχικά σε δυο διαφορετικά μπαρ με σκοπό την προώθηση της στην πορνεία.

Για να επιτευχθεί μάλιστα ο σκοπός της σεξουαλικής της εκμετάλλευσης, την εξανάγκασε (ο 52χρονος) δυο φορές σε συνουσία χωρίς τη θέληση της και την κρατούσε στην κατοικία του, περιορίζοντας την ελευθερία της.

Παράλληλα, ο 45χρονος, ιδιοκτήτης μπαρ, η 32χρονη υπήκοος Ουκρανίας και η 21χρονη ημεδαπή, εργαζόμενες στα επίμαχα μπαρ, είχαν αναλάβει την επιτήρηση και εποπτεία της 22χρονης Ρωσίδας.
Ρόλο επιτήρησης και εποπτείας είχε και η 52χρονη, σύζυγος του αρχηγού της οργάνωσης, κατά το χρόνο που της απουσίαζε από τη Ρόδο.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, παρουσία Δικαστικού λειτουργού, στην κατοικία του 52χρονου, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

• Τα ταξιδιωτικά έγγραφα της 22χρονης,

• Ταξιδιωτικά έγγραφα τρίτου προσώπου (αλλοδαπής γυναίκας), η προέλευση και ο σκοπός των οποίων ερευνάται,

• Πλαστά πιστοποιητικά και βεβαιώσεις που χρησιμοποιούνταν για την ανανέωση ταξιδιωτικών εγγράφων και εξασφάλιση νόμιμης εργασίας.

Επιπλέον, κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο με το οποίο ο 52χρονος μετέφερε την 22χρονη στα μπαρ, καθώς και 80 ναρκωτικά χάπια που κατείχε παράνομα.

Αρνούνται τις κατηγορίες

Ενώπιον της ανακρίτριας όπου βρέθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 52χρονος ισχυρίστηκε πως τίποτα από όλα όσα τον κατηγορεί η 22χρονη δεν υφίστανται, ενώ οι τρεις γυναίκες δήλωσαν πως ουδεμία σχέση έχουν με την υπόθεση αφού η μεν 52χρονη ήταν εκτός Ρόδου και αφίχθηκε μόλις μία ημέρα πριν την καταγγελία, και οι δύο άλλες κοπέλες ότι είδαν την Ρωσίδα μόνο μία φορά η κάθε μία. Τέλος, σε ότι αφορά τον 45χρονο επιχειρηματία δήλωσε πως ουδέποτε εργάστηκε στο κατάστημα του η Ρωσίδα καθώς δεν είχε τα νόμιμα έγγραφα ( άδεια εργασίας κ.α.) ενώ επεσήμανε ότι σύμφωνα με τα όσα και η ίδια ομολογεί στην κατάθεση της, δεν εκδόθηκε και δεν συνευρέθηκε με τον οποιονδήποτε στη Ρόδο.

Σημειώνεται πως στις 20 Αυγούστου αργά το μεσημέρι όταν ο 52χρονος εμφανίστηκε ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου για να ζητήσει προθεσμία για την απολογία του, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την διάρκεια της συνομιλίας που είχε με την δικαστική λειτουργό, όρμησε καταπάνω της με την γροθιά παρατεταμένη και τα χειρότερα αποφεύχθηκαν χάρη στην άμεση επέμβαση του αστυνομικού που βρισκόταν εκεί.

Για αυτό το επεισόδιο οχτώ μέρες αργότερα δικάστηκε από το Μονομελές Αυτόφωτο Πλημμελειοδικείο Ρόδου όπου και κρίθηκε ένοχος για απόπειρα σωματικής βλάβης σε βάρος της ανακρίτριας και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών προς 10 ευρώ την ημέρα. Ο ίδιος κατηγορούνταν και για διατάραξη ησυχίας στην υπηρεσία, κατηγορία για την οποία αθωώθηκε.

Ο 52χρονος άσκησε έφεση.

Πηγή : rodiaki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης