Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν μετά την απολογία τους, με ομόφωνη απόφαση της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου και της Εισαγγελέως υπηρεσίας, ο πρώην Δήμαρχος Πεταλούδων κ. Μιχάλης Κορδίνας και ο πρώην Ταμίας του Καποδιστριακού Δήμου κ. Ι. Σκαμπίλης. Ελεύθερος χωρίς όρους αφέθηκε ο πρώην Αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών κ. Θάνος Τσέλιος.
Οι δύο αιρετοί είχαν αφεθεί, μετά την απολογία τους σε άλλη υπόθεση, τον Ιούνιο του 2011, ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 5.000 ευρώ και της απαγόρευσης εξόδου τους από τη χώρα.

Ελεύθερος χωρίς όρους αφέθηκε ο πρώην προϊστάμενος των οικονομικών υπηρεσιών κ. Ι. Σκαμπίλης.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», την 5η Μαρτίου 2010, υποβλήθηκε μηνυτήρια αναφορά του Συλλόγου Υπαλλήλων του πρώην Δήμου Πεταλούδων κατά παντός υπευθύνου του Δήμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κ.κ. Κ. Στυλιανού και Δ. Κυπριώτης κατόπιν απόφασης έκτακτης γενικής συνέλευσης του Συλλόγου ισχυρίστηκαν συνοπτικώς τα ακόλουθα:

-Ότι υπήρχαν σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας (υπόλοιπα μισθοδοσίας Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2010 για τους υπαλλήλους του Δήμου, ενώ όσον αφορά τους συμβασιούχους οι οφειλές ήταν μεγαλύτερες).

– Ότι υπήρχαν οφειλές του Δήμου στα ασφαλιστικά ταμεία από το έτος 2007 τις οποίες και υπολόγισαν στα 3 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Ότι τον Ιανουάριο του 2010 απεστάλη σε υπαλλήλους δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων επιστολή με την οποία απειλήθηκε η περιουσία τους με μέτρα “αναγκαστικής εκτέλεσης” λόγω μη καταβολής των τοκοχρεωλυτικών δόσεων, που τους παρακρατούντο σε μηνιαία βάση.

– Ότι δεν γινόταν η καταβολή των παρακρατούμενων τοκοχρεωλυτικών δόσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από το 2007.

Η συγκεκριμένη δικογραφία ωστόσο εμπλουτίστηκε με στοιχεία που προέκυψαν μετά από διαχειριστικό έλεγχο που διενήργησε επιθεωρητής της οικονομικής επιθεώρησης Κρήτης με αποτέλεσμα να είναι πλέον υπόλογοι για μερικότερες πράξεις που ανέκυψαν από το πόρισμα για δύο κακουργήματα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος.
O επιθεωρητής έλαβε εντολή να διενεργήσει διαχειριστικό έλεγχο στον Δήμο Πεταλούδων, στην ΔΕΥΑΠ, στην ΑΔΕΚΑΜ και στην Εταιρεία του Πολίτη.

Από τον έλεγχο του επιθεωρητή, προέκυψε ότι ο πρώην Δήμος ζημιώθηκε με το ποσό των 372.989,73 ευρώ από τη μη εμπρόθεσμη απόδοση παρακρατούμενων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις και πρόστιμα.

Επιπλέον διαπιστώθηκε η ύπαρξη ελλείμματος στη χρηματική διαχείριση ύψους 296.399,31 ευρώ. Το έλλειμμα δημιουργήθηκε από ανάληψη που έκανε ο Δήμος Πεταλούδων στις 12 Δεκεμβρίου 2003, ποσού 300.000 ευρώ, από λογαριασμό που τηρούσε στην Εμπορική Τράπεζα.

Την ημέρα της ανάληψης το χρηματικό υπόλοιπο του Δήμου στην τράπεζα ήταν 3.600,69 ευρώ. Το ποσό που αναλήφθηκε υπό τη μορφή δανείου δεν καταχωρήθηκε στο βιβλίο ταμείου και δεν προέκυψαν στοιχεία για το πού δαπανήθηκε.

Ο κ. Κορδίνας εξεταζόμενος χαρακτήρισε την αρχική και τις δύο συμπληρωματικές εκθέσεις του επιθεωρητή της οικονομικής επιθεώρησης Κρήτης «αναληθείς και αόριστες».

Με πληροφορίες από το dimokratiki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης