«Οι δανειστές δεν έχουν μετακινηθεί ούτε ένα εκατοστό από αυτά που ζητούσαν μέχρι και πέρυσι», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κ. Ρωμανιάς, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για το Ασφαλιστικό, στα Χανιά.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «ανόητη» την πρόταση των δανειστών για τα όρια συνταξιοδότησης, με την οποία ζητούν από το 2016 και για όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος 2012 να ισχύσουν τα νέα όρια ηλικίας, δηλαδή το 67ο έτος της ηλικίας τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κάτι τέτοιο εκτός από αντικοινωνικό είναι και ανόητο», τόνισε ο κ.Ρωμανιάς «καθώς η υποβολή 300.000 αιτήσεων για σύνταξη, θα βούλιαζε τα ασφαλιστικά ταμεία», ενώ αναφέρθηκε και στις αποφάσεις του ΣτΕ, που έχει ακυρώσει προηγούμενες αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια, στους μισθούς των ενστόλων κτλ.

«Τι αξία έχει να ψηφίσουμε έναν νόμο και στη συνέχεια το ΣτΕ να τον ακυρώσει» ανέφερε ο κ. Ρωμανιάς, προσθέτοντας ότι μια εξήγηση για την «ανεξήγητη» όπως τη χαρακτήρισε επιμονή των δανειστών, είναι ότι οι προτάσεις τους δεν βασίζονται σε τεχνοκρατικά στοιχεία αλλά σε πολιτικά.

Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης για το συνταξιοδοτικό, ο κ. Ρωμανιάς αναφέρθηκε στο «παζάρι» που παίζεται για την 13η σύνταξη, για το ύψος της κατώτατης σύνταξης, ενώ αποκάλυψε ότι πρόταση των δανειστών είναι να συνδεθεί με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, τόνισε επίσης ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν θα δεχτεί μειώσεις στις επικουρικές και κύριες συντάξεις, ενώ επεσήμανε ότι στην πράξη έχει καταργήσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και οι επικουρικές συντάξεις καταβάλλονται κανονικά, χωρίς μειώσεις.

Ρευστότητα για τις συντάξεις μέχρι το 2017

Σε ερώτηση για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, ο κ. Ρωμανιάς αναφέρθηκε στις «καταστρεπτικές» συνέπειες του PSI για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, το οποίο χαρακτήρισε «μη βιώσιμο», ενώ πρόσθεσε ότι οι πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι αποκατάσταση των απωλειών που προκλήθηκαν από το «κούρεμα» των ταμείων.

«Δεν έχουμε πρόβλημα να πληρώνουμε τις συντάξεις το 2015, το 2016, το 2017, ρευστότητα υπάρχει. Αργότερα όμως, μετά το 2017 το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο», επεσήμανε.

Ο κ. Ρωμανιάς αναφέρθηκε στη δημιουργία Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση, με το οποιο ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου θα μεταβιβαστεί στο ασφαλιστικό σύστημα.

Τέλος, επεσήμανε την ευεργετική επίδραση του νόμου για την ρύθμιση των 100 δόσεων, με την οποία κάθε μήνα το ασφαλιστικό σύστημα ενισχύεται από την καταβολή εισφορών, παλαιών και τρέχοντων, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν καταβάλλονταν.

Πηγή: flashnews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης