Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και την ασυλία που του παρέχει ο νόμος, εκμεταλλεύεται υπόδικος προϊστάμενος του Δήμου Πέλλας, ο οποίος το 2012 πρωταγωνίστησε σε μια σοβαρότατη υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης υπαλλήλου του.

Είναι απορίας άξιον πως ο εν λόγω επικεφαλής της δημοτικής υπηρεσίας παραμένει στη θέση του, δεν έχουν καν ξεκινήσει οι διαδικασίες πειθαρχικού ελέγχου και ουδείς τον έχει θέσει σε αργία. Ο λόγος για τον προϊστάμενο του τμήματος Καθαριότητας του Δήμου Πέλλας ο οποίος, σύμφωνα με μηνύσεις που έχουν κατατεθεί, το τελευταίο χρονικό διάστημα φέρεται να παρενοχλούσε σεξουαλικά μια υπάλληλο, μητέρα τριών παιδιών.

Με φράσεις του τύπου «έλα σπίτι μου να κάνουμε έρωτα», η υπάλληλος, ονόματι Μ. Ε., υφίστατο καθημερινά πίεση προκειμένου να ικανοποιήσει τις… ορέξεις του προϊσταμένου της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι, όπως ισχυρίζεται, όταν αποφάσισε να καταγγείλει το γεγονός στην Δικαιοσύνη και στον δήμαρχο, αντί να προστατευθεί, αντιμετώπισε την εργασιακή απομόνωση με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί παρανόμως από τα καθήκοντά της και πλέον να πληρώνεται χωρίς να κάνει τίποτα!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Οι ανήθικες προτάσεις

Η ιστορία εκτείνεται χρονικά από τον Ιούνιο του 2012.

Όπως αναφέρει η υπάλληλος στη μήνυσή της, η οποία μάλιστα προκάλεσε την άσκηση ποινικής δίωξης στον καταγγελλόμενο, «εδώ και τουλάχιστον ένα έτος από τον Ιούνιο του 2012 έως τα μέσα του Ιουλίου του 2013 ο εγκαλούμενος μου ζητούσε να συνευρεθώ μαζί του σεξουαλικά χρησιμοποιώντας εκφράσεις οι οποίες με προσβάλλουν ως γυναίκα και χήρα και ως μητέρα τριών αγοριών».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η καταγγέλλουσα, ο προϊστάμενος του τμήματος Καθαριότητας, από το Καλοκαίρι του 2012 έως τα μέσα Ιουλίου του 2013, την καλούσε καθημερινά στο γραφείο του και κάνοντας χρήση της ιδιότητάς του, έκλεινε την πόρτα και της έλεγε «έλα στο σπίτι μου να κάνουμε έρωτα, να είσαι σίγουρη ότι με εμένα δεν θα μείνεις ανικανοποίητη».

Τα περιστατικά, όπως παρουσιάζονται στα δικόγραφα, είναι ενδεικτικά:

«Με απειλούσε»

Παρά τις συνεχείς οχλήσεις και πιέσεις όμως του προϊσταμένου της, η καταγγέλλουσα δεν ενέδωσε ποτέ με αποτέλεσμα να δέχεται απειλές ότι «θα της κάνει τη ζωή μαρτύριο».

«Αρνούμουν να ενδώσω στις ορέξεις του και καθημερινά έκλαιγα και ένιωθα πραγματικά σκουπίδι, γενόμενη ψυχολογικά ράκος και ο λόγος που δεν τον κατήγγειλα από την πρώτη μέρα είναι ότι πράγματι τον φοβόμουν ότι θα μπορούσε να με βλάψει και σε ό,τι αφορά την εργασιακή μου κατάσταση αλλά και σε ότι αφορά την σωματική μου ακεραιότητα».

Πάντως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παρόλο που έχουν υποβληθεί μηνύσεις και στον καταγγελλόμενο έχει ασκηθεί δίωξη, εκείνος συνεχίζει να εργάζεται κανονικά.

Αντίθετα, η υπάλληλος, μετά τις καταγγελίες, έχει στην ουσία «απενεργοποιηθεί» και πλέον πληρώνεται χωρίς να κάνει τίποτα.

Αυτό ήταν που την παρακίνησε να υποβάλλει μήνυση και κατά του δημάρχου αλλά και του αντιδημάρχου Πέλλας, καθώς, όπως αναφέρει, δεν της επιτρέπουν να επιστρέψει στο γραφείο που εργαζόταν αλλά της ζητούν να επιστρέψει στην οργανική της θέση της εργάτριας κήπων, παρόλο που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας με το αριστερό της χέρι.

Όπως αναφέρεται στην μήνυση χαρακτηριστικά «ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Πέλλας συνειδητά ζημιώνουν το Ελληνικό Δημόσιο μη επιτρέποντάς μου να ασκήσω τα καθήκοντα της υπαλλήλου γραφείου σύμφωνα με τις υποδείξεις και της ιατρού του Δήμου και αυτό το πράττουν προς απειλή και εκφοβισμό και για αντίποινα καθώς στις 20 Σεπτεμβρίου του 2013 είχα προβεί σε μήνυση κατά του αναπληρωτή προϊσταμένου του τμήματος Καθαριότητας, φίλο προσκείμενο του δημάρχου».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης