Πασίγνωστος ληστής, άσος των αποδράσεων ή κατ’ άλλους φιλόσοφος, καλλιτέχνης και συγγραφέας, ο Κώστας Σαμαράς επέστρεψε στα κρατητήρια, όπου έχει περάσει 16 χρόνια της ζωής του, καταδικασμένος για ληστείες, κλοπές και άλλα αδικήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 10.00 πρωί συνελήφθη από αστυνομικούς με τρόπο που θυμίζει αστυνομική ταινία.

Όλα άρχισαν όταν η αστυνομία ειδοποιήθηκε ότι άνδρας ζωσμένος με εκρηκτικά βρισκόταν σε όχημα στην οδό Λευκάδος 4, στην περιοχή του Ταύρου. Όταν οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. έφτασαν στο σημείο αντίκρισαν ένα άδειο αυτοκίνητο. Ανοίγοντας το πορτ-μπαγκάζ του ασημί Ι.Χ. έκπληκτοι είδαν κουλουριασμένο έναν άνδρα, ο οποίος-σύμφωνα με διαρροές της αστυνομίας- κρατούσε άδεια κουτιά από φωτοβολίδες, σωλήνες, κεριά και ένα ρολόι.

Στην προσπάθειά του να διαφύγει τη σύλληψη, άρχισε να τρέχει και εισήλθε στο πολυκατάστημα Jumbo.Ο Κώστας Σαμαράς

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ήταν φυσικό, προκλήθηκε αναστάτωση και πανικός τόσο στους εργαζομένους της επιχείρησης όσο και στους περίοικους. Οι εργαζόμενοι στο πολυκατάστημα βγήκαν από την πίσω πόρτα των γραφείων και λίγο αργότερα επέστρεψαν στην εργασία τους. Ο άνδρας συνελήφθη και προσήχθη στην αστυνομική διεύθυνση, ενώ εξετάζεται η ψυχολογική του κατάσταση.

Τελικά, όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, ο 55χρονος δεν κατείχε εκρηκτικά αλλά ακίνδυνα υλικά.

Έκπληκτοι τον άκουσαν να δηλώνει ότι είναι ο πασίγνωστος ληστής και συνεργάτης των αδερφών Παλαιοκώστα, Κώστας Σαμαράς, γνωστός και ως «Ζαρανίκας», με τη φήμη του «Έλληνα Πεταλούδα» λόγω των θεαματικών αποδράσεών του από τις φυλακές.

Το όχημαΟ συλληφθείς, από το 2004, ήταν ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και έπρεπε κάθε 1η και 15η του μήνα να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Είχε όμως παραβιάσει τους όρους και η αστυνομία τον αναζητούσε εδώ και αρκετό καιρό.

Ο Κώστας Σαμαράς χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως ο «φιλόσοφος ληστής», καθώς είναι ο συγγραφέας ενός βιβλίου με τίτλο «Καταζητείται», στο οποίο περιγράφει τις περιπέτειές του.

Έχει αποδράσει συνολικά πέντε φορές, ενώ ισάριθμες προσπάθησε ανεπιτυχώς.

Η μυθιστορηματική ζωή του Κώστα Σαμαρά

Ο Κώστας Σαμαράς γεννήθηκε στα Τρίκαλα στα τέλη της δεκαετίας του ’50 «από μάνα βλάχα και πατέραΠαλιά φωτογραφία του Κ. Σαμαρά καραγκούνη», όπως ο ίδιος λέει. Σπούδασε στα ΤΕΙ Γραφικών και Διακοσμητικών Τεχνών, έπαιξε ντραμς σε διάφορα συγκροτήματα. Μάλιστα, από το διαμέρισμα που είχε νοικιάσει για πρόβες, ένα από αυτά κοντά στην πλατεία Εξαρχείων, είχαν περάσει ο Νικόλας Άσιμος, ο ηθοποιός Άρης Ρέτσος και μέλη των Φατμέ. Αργότερα άνοιξε μπαράκι στα Τρίκαλα, ενώ πάντα ζωγράφιζε. Μια από τις εμπειρίες που περιγράφει με μεγαλύτερη υπερηφάνεια σε κάποια από τις πολλές συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει σε έντυπα και μεγάλες εφημερίδες ήταν τα εγκαίνια της πρώτης του έκθεσης στα Τρίκαλα.

Όμως, πάντα είχε τη συνήθεια της κλοπής. Ποια ήταν τα κίνητρα; Κλίση προς την περιπέτεια ή τάση αυτοεπιβεβαίωσης έναντι της εξουσίας που τόσο αντιπαθεί; Πάντως, το κίνητρο δεν φαίνεται να ήταν η φιλοχρηματία ή το πάθος για επίδειξη πλούτου…

«Μέσα στο κελί μου έχω του Νίτσε το “Ζην επικινδύνως”. Αμα δεν ζεις επικίνδυνα, η ζωή δεν έχει κανένα νόημα. Είναι τζίφος η δουλειά. Μετά άμα μπεις μία φορά σ’ αυτό τον δρόμο – “του ζην επικινδύνως” – μετά πάει, είναι δύσκολο ν’ αλλάξεις, να βγεις απ’ αυτή τη θεώρηση» είχε δηλώσει σε μία συνέντευξή του στο «Βήμα» την εποχή που ήταν στη φυλακή.

Η παρανομία, η φυλακή και οι αποδράσεις

Μικρές διαρρήξεις σε καταστήματα και γραφεία επιχειρήσεων για μικρά ποσά, που στη συνέχεια έγιναν λίγο μεγαλύτερες σε ένα κατάστημα με μουσικά όργανα, μετά σε κοσμηματοπωλείο σε Αθήνα και Τρίκαλα, ήταν το «ντεπούτο» του στον κόσμο της παρανομίας.

Ένα απόγευμα σε ένα μπαράκι πίσω από τα ΚΤΕΛ Τρικάλων συνάντησε έναν φίλο του και το μια και το ‘φερε η κουβέντα, άρχισαν να μιλάνε για ληστείες. Αποδείχθηκε ότι μοιράζονταν το… χόμπι και αποφάσισαν να συνεταιριστούν.

Το επίθετο του φίλου είναι επίσης πασίγνωστο: Νίκος Παλαιοκώστας. Με τα χρόνια ο Κώστας Σαμαράς ειδικεύτηκε στις ληστείες με τα γνωστά «χτυπήματά» του σε τράπεζες κωμοπόλεων της Ελλάδος, από όπου έκλεψε μεγάλα ποσά με τη βοήθεια των συνεργατών του, κυρίως των αδερφών Παλαιοκώστα.
Μετά ήρθε η φυλακή. Αλλά και οι αποδράσεις. Συνολικά ο Κώστας Σαμαράς απέδρασε πέντε φορές και μάλιστα με κινηματογραφικό τρόπο. Σε μία από τις αποδράσεις του, άνοιξε με πρόχειρα εργαλεία τρύπα στο δάπεδο της αστυνομικής κλούβας κατά τη διάρκεια μίας μεταγωγής και ξεγλίστρησε στην άσφαλτο.

Από το 2004 έχει αποφυλακιστεί υπό όρους. Για ένα διάστημα εργάστηκε στην Κλίμακα, μία ΜΚΟ, στον τομέα απασχόλησης ατόμων με ειδικές ανάγκες. Εν συνεχεία δούλεψε ως μακετίστας και φωτογράφος.

Ο «ιδεολόγος» ληστής

Το ίσως πιο ιδιότυπο χαρακτηριστικό της δράσης του Κώστα Σαμαρά είναι η ιδεολογική υπόσταση τηνΤο εξώφυλλο του βιβλίου οποία έδινε ο ίδιος στην παρανομία. Είχε το δικό του σύστημα αξιών και κανόνες, που, όπως ο ίδιος λέει, ακολουθούσε. «Δεν ήθελα να κάνω ζημιά σε έναν άνθρωπο κατώτερης τάξης» υποστηρίζει σε μία συνέντευξη, «έναν άνθρωπο του μεροκάματου. Ένα γέρο, ένα παιδί. Παρ’ όλα αυτά, στην παρανομία δεν μπορείς να πας από το Α στο Ω. Πρέπει να περάσεις από κάποια σκαλοπάτια. Το να κλέψω αυτοκίνητο από κάποιον που είναι άνθρωπος του μόχθου δεν ήθελα να το κάνω. Αλλά αναγκάστηκα να το κάνω. Και βέβαια, πάνω απ’ όλα να μη γίνει ζημιά σε κάποιον. Να χαθεί ζωή. Γιατί η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να επανορθωθεί».

Για ιδεολογικούς λόγους δεν έπαιρνε ή εμπορευόταν ναρκωτικά. Πολλά από τα αυτοκίνητα που έκλεψε με τους συνεργάτες του τα επέστρεψε στους ιδιοκτήτες τους μετά τη «δουλειά», τηλεφωνώντας τους για να τους πει πού είναι. Και δεν λήστεψε ποτέ ιδιωτικές κατοικίες. Τις θεωρούσε άβατο.

Ο συγγραφέας

Μέσα στη φυλακή έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Καταζητείται» -χαρακτηριστικό για τον δικό του τρόπο σκέψης- για τις φυλακές και το σωφρονιστικό σύστημα, το οποίο απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές.

«Όπως γράφει ο Μπάροουζ, ο Σαμαράς έχει το σθένος να ταξιδεύει στην κόλαση και από εκεί να μας στέλνει τις αναφορές του» έγραψε ο Γεώργιος-Ίκαρος Μπαμπασάκης στην Καθημερινή. «Ο Σαμαράς καταδικάστηκε γιατί λήστεψε κάποιες τράπεζες. Και καλώς έπραξε, αφού οι Τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι γκάνγκστερ που υπάρχουν» έγραψε ο Ηλίας Πετρόπουλος στην Ελευθεροτυπία. «…Δεν είναι μόνο ένα ντοκουμέντο, δεν είναι μόνο μία μαρτυρία για τη ζωή στην παρανομία, για το σωφρονιστικό σύστημα, για τη δουλειά της αστυνομίας, δεν είναι μόνο το εγχειρίδιο ενός καλού ληστή ή μιας πετυχημένης απόδρασης. Δεν είναι μόνο ένα από τα καλύτερα αστυνομικά μυθιστορήματα που γράφτηκαν ποτέ, που σου κόβει την ανάσα. Eίναι ένα λογοτεχνικό θαύμα» γράφει η Λένα Κιτσοπούλου στην Athens Voice.

Μάλιστα, το βιβλίο επρόκειτο να γίνει ταινία, όπου και ο ίδιος ο Κώστας Σαμαράς θα είχε έναν ρόλο.

ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ: ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 10:24

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης