Το έτος 1956 αποτέλεσε για χρόνια ορόσημο στην ιστορία της πανέμορφης Σαντορίνης. Την 9η Ιουλίου δύο σεισμοί είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 53 άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 100, ενώ προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στο κτήρια του νησιού.

Πάρα πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν τη Σαντορίνη. Για κάποιους άλλους ο σεισμός αποτέλεσε ένα νέο ξεκίνημα. Ήταν η πρώτη φορά που ακόμα και ο πιο φτωχός θα αποκτούσε σπίτι και οι μεγάλες ανάγκες δημιούργησαν αρκετές θέσεις εργασίας για τους πολύπαθους κατοίκους του νησιού. Η 9η Ιουλίου 1956 είναι βαθιά χαραγμένη στη μνήμη των κατοίκων και στη Σαντορίνη θα βλέπουμε πάντα τα αποτελέσματα αυτού του τρομακτικού γεγονότος. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να τον αγνοήσουμε ή να τον ξεχάσουμε, ακόμα κι αν πέρασαν 60 χρόνια από τότε» γράφει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο Λευτέρης Ζώρζος, ο οποίος επιμελήθηκε μια εντυπωσιακή έκθεση, που εγκαινιάσθηκε το βράδυ του Σαββάτου 9 Ιουλίου στον Πύργο και ήταν αφιερωμένη στη θλιβερή αυτή επέτειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία οι φωτογραφίες της έκθεσης είχαν πολλά να πουν και πολλές δυσάρεστες στιγμές να φέρουν και πάλι στη μνήμη τους.

Εξαιρετική ήταν και η ταινία που προβλήθηκε στη συνέχεια και περιλάμβανε μια σειρά από μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν ως παιδιά και νέοι τον σεισμό και ό,τι ακολούθησε. Η ταινία, δημιουργία των Νίκου Κορακάκη & Λευτέρη Ζώρζου, εκτός από τις μαρτυρίες είχε και άφθονο φωτογραφικό υλικό από τις συλλογές των Εμμανουήλ Λιγνού, Δημήτρη Τσίτουρα, Μαρίας Νομικού, Κυβέλης Μουσούρη, Λευτέρη Ζώρζου καθώς και από το Αρχείο Καθολικής Επισκοπής Θήρας. Η ταινία ήταν αφιερωμένη στον γνωστό νομικό, εκδότη και συλλέκτη Μανώλη Λιγνό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: atlantea.news

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης