Από τις 11 έως τις 29 Αυγούστου 2014 διεξήχθησαν για πρώτη φορά στη Θηρασία συστηματικές ανασκαφές στη θέση Κοίμηση.

Φορείς της έρευνας είναι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και η ΚΑ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κύριοι συμμετέχοντες ήταν οι: Ίρις Τζαχίλη (ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης), Κώστας Σμπόνιας (αναπληρωτής καθηγητής Ιονίου), Μάγια Ευσταθίου (ΚΑ” Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κυκλάδων) και Κλαίρη Παλυβού (ομότιμη καθηγήτρια τμήματος αρχιτεκτόνων ΑΠΘ). Συμμετείχε επίσης ο γεωλόγος και ηφαιστειολόγος Γιώργος Βουγιουκαλάκης.

Χορηγοί είναι ο Δήμος Θήρας και ως προς το ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα μελέτης της νήσου το πρόγραμμα Θαλής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκη με υπεύθυνη την καθηγήτρια Κλαίρη Παλυβού (συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ).

Στη θέση προηγήθηκαν επιφανειακές και γεωφυσικές έρευνες. Στα τέσσερα σκάμματα της ανασκαφής 2014 παρουσιάστηκαν τμήματα του πρωτοκυκλαδικού οικισμού, άφθονη κεραμεική πρωτοκυκλαδικών και μεσοκυκλαδικών χρόνων, λίθινα εργαλεία και λεπίδες οψιανού. Ο οικισμός είναι κτισμένος σε βαθμιδωτά άνδηρα που καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του λόφου στην κορυφή του οποίου βρίσκεται ο ναός της Κοίμησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H ανασκαφή θα συνεχιστεί τον επόμενο χρόνο, οπότε θα υπάρξει πληρέστερη εικόνα του οικισμού.

ΠΗΓΗ: atlantis-santorini.net

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης