Την έναρξη του αγώνα δρόμου για την αναζήτηση στέγης στη Θεσσαλονίκη σήμανε για χιλιάδες πρωτοετείς φοιτητές η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η κινητικότητα που καταγράφεται μέσα από τα μεσιτικά γραφεία της πόλης, η οποία φιλοξενεί το μεγαλύτερο ελληνικό πανεπιστήμιο -το ΑΠΘ με περισσότερους από 70.000 φοιτητές- και άλλα τρία ακαδημαϊκά ιδρύματα (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας), είναι αντίστοιχη κάθε Σεπτέμβρη, αν και πέρυσι είχε ξεκινήσει περίπου έναν μήνα νωρίτερα, την επομένη της ανακοίνωσης των βαθμολογιών για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πλέον δημοφιλή ακίνητα, όπως τα επιπλωμένα στούντιο, σε τιμή εύρους 250 έως 350 ευρώ, που συμπεριλαμβάνει λογαριασμούς κοινοχρήστων και ρεύματος, έχουν ήδη γίνει ανάρπαστα.

«Οι περιοχές που παραδοσιακά έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι εκείνες με εύκολη πρόσβαση στα πανεπιστήμια, δηλαδή το ιστορικό κέντρο της πόλης, η Άνω και Κάτω Τούμπα, η περιοχή του Γ’ Σώματος Στρατού, η Τριανδρία, η Ευαγγελίστρια και η Άνω Πόλη» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης Άγγελος Πασαλίδης.

«Παράδοξο» για την οικονομική συγκυρία στοιχείο χαρακτήρισε τη μειωμένη ζήτηση για συγκατοίκηση, κάτι που, εν μέρει, όπως είπε, ερμηνεύεται από την αγωνία των γονέων για την ασφάλεια των παιδιών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τιμές ενοικίασης των ακινήτων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου των Μεσιτών Θεσσαλονίκης, ξεκινούν από τα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και φθάνουν μέχρι τα 4-5 ευρώ/τ.μ.

Η χαμηλότερη τιμή στην οποία μπορεί να νοικιάσει κάποιος μία γκαρσονιέρα στις περιοχές με υψηλή ζήτηση κυμαίνεται στα 200 ευρώ, αν και, όπως διευκρίνισε ο κ. Πασαλίδης, «δεν υπάρχουν αξιόλογα ακίνητα σε αυτήν την τιμή».

Φεύγοντας από το κέντρο, σε περιφερειακές περιοχές, όπως η Νεάπολη, μπορεί να βρει κάποιος και σημαντικά πιο χαμηλά μισθώματα, ενώ περιοχές στην ανατολική Θεσσαλονίκη, όπως η Καλαμαριά, προτιμώνται κυρίως από φοιτητές οι οποίοι προέρχονται από άλλες πόλεις και έχουν συγγενείς που κατοικούν εκεί.

Όσον αφορά στα επιπλωμένα στούντιο, που περιλαμβάνουν στην τιμή του μισθώματος και τους λογαριασμούς, ο κ. Πασαλίδης ανέφερε πως «πρόκειται για μία σημαντική τάση, που δημιουργήθηκε από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι χώρισαν τα διαμερίσματά τους σε 2-3 στούντιο», ενώ «τα περισσότερα βρίσκονται στην Άνω Πόλη και συνήθως είναι τα πρώτα που φεύγουν».

Υπαρκτό, αλλά μειωμένο σε σχέση με άλλες χρονιές, είναι και το ενδιαφέρον κάποιων γονιών να προχωρήσουν σε αγορά ακινήτου για τη στέγαση των παιδιών τους στη διάρκεια των σπουδών τους.

Την ίδια ώρα, σε εγρήγορση για την ανακοίνωση, από το Υπουργείο Παιδείας, της ημερομηνίας έναρξης των εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών βρίσκονται οι γραμματείες των σχολών του ΑΠΘ.

«Περιμένουμε τις οδηγίες από το υπουργείο για τις εγγραφές και ηλεκτρονικές εγγραφές, ενώ ομάδες φοιτητών από τα μεγαλύτερα έτη, εκτός κομματικών παρατάξεων, θα βρίσκονται εθελοντικά δίπλα στις γραμματείες των σχολών, για να διευκολύνουν και να καθοδηγήσουν τους πρωτοετείς» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια πρύτανης Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας, Αριάδνη Στογιαννίδου.

Προκειμένου οι πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες του ιδρύματος να βοηθηθούν στην αναζήτηση και εύρεση στέγης, και εφέτος λειτουργεί ανοικτή τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης (2310997168).

Σύμφωνα με στοιχεία από το Τμήμα Σπουδών του ΑΠΘ, στις 7 τηλεφωνικές γραμμές, που λειτουργούν καθημερινά από τις 07.30 έως τις 15.30, οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ΑΠΘ εξυπηρετούν αδιάκοπα τους ενδιαφερομένους, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στις σχολές.

Στη διάθεση των φοιτητών και των ιδιοκτητών διαμερισμάτων της Θεσσαλονίκης βρίσκεται και η ιστοσελίδα του Τμήματος Σπουδών του ΑΠΘ (dps.auth.gr), στην οποία καταχωρούνται τα διαθέσιμα προς ενοικίαση ακίνητα, με περιγραφή, σχετικές φωτογραφίες, καθώς και τηλέφωνα επικοινωνίας.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση στην πρωτοβουλία, τόσο από τους ιδιοκτήτες ακινήτων όσο και από τους φοιτητές» δήλωσε η κα Στογιαννίδου.

Προβληματισμό, σε σχέση με τη λειτουργία της συγκεκριμένης πλατφόρμας από το πανεπιστήμιο και τις δικλίδες ασφαλείας για την προστασία των φοιτητών από πιθανές παγίδες, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών, αν και στις προθέσεις των δύο φορέων είναι να έλθουν σε επαφή προκειμένου να συζητήσουν λεπτομερώς το θέμα.

Για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, οι πρωτοετείς φοιτητές του ΑΠΘ θα μπορούν να υποβάλουν -εντός 25 ημερών από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων- αίτηση εισδοχής στις φοιτητικές εστίες, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Αυτήν τη στιγμή, τα κοινά διαθέσιμα δωμάτια στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ (τρεις στην περιοχή των 40 Εκκλησιών και ένα παράρτημα σε πρώην ξενοδοχείο) είναι 120-130 και σύμφωνα με την αντιπρύτανη μετά τις ορκωμοσίες, που είναι προγραμματισμένες να γίνουν τον Σεπτέμβρη, θα απελευθερωθούν αρκετά ακόμη δωμάτια.

Η κα Στογιαννίδου διαβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους τα ζητήματα της καθαριότητας, θέρμανσης και φύλαξης των φοιτητικών εστιών είναι λυμένα, με υπαρκτές ωστόσο πολλές ανάγκες συντήρησης, καθώς «περιμένουμε τη χρηματοδότηση του υπουργείου για το 2015, από τον τακτικό προϋπολογισμό του 2015 για το ΑΠΘ, δεν έχει εκταμιευθεί ούτε μισό ευρώ».

Στην Καλαμαριά λειτουργεί η φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με διαθέσιμες 202 κλίνες, σε δίκλινα και μονόκλινα δωμάτια. Οι αιτήσεις φοιτητών για στέγαση στην εστία ξεκινούν στις 15 Σεπτεμβρίου.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι για αρκετούς φοιτητές μας και τις οικογένειές τους η διαμονή στις εστίες είναι μια σημαντική βοήθεια, η οποία τους επιτρέπει να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις σπουδές τους» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.

Πρόσθεσε ότι «στόχος της διοίκησης του πανεπιστημίου για τα επόμενα χρόνια είναι να αξιοποιήσει κάθε πρόσφορο μέσον, ώστε αφενός να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, αφετέρου να διατηρήσει αδιάβλητα τα κοινωνικά και αξιοκρατικά κριτήρια με τα οποία αποκτούν πρόσβαση στις εστίες αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης